Veoautod ja rasketehnika

Traktorivalik

TangoTango
13:32 11.03.2010
Tere rahvas! Mul selline mure - alustan maal just oma majapidamisega ega saa üle ega ümber traktoriostu vajadusest. Oleks vaja masinat mis talvel metsast puu välja toob, lund lükkab, tõstab ja millega saaks ka kraave kaevata. Päris palju nõudmisi ühele masinale. Eelarve selleks 80K.
Silma on jäänud selline aparaat nagu JUMZ.
Kas selline masin rahuldab ühe majapidamise vajadused ja kas sellel on ka veel mingeid muid funktsioone? Kuidas JUMZ kraavikaevamisega hakkama saab ja üldse ... kas tasub seda vaadata või peaks miskit muud otsima. Selgituseks siis veel niipalju, et ei ole elus ühegi traktoriga enne kokku puutunud a enne kui hakkan masinat endale selgeks tegema(proffesionaalide abiga muidugi,irw) olekski hea kuulata kaasfoorumlaste arvamusi kes ka ISE on selliste masinatega kokku puutunud. Tänud.

Muudetud 28.09.10 13:34

Traktoristi abi
14:44 11.03.2010
Keeruline probleemi püstitus. Aga püüame abiks olla.
Olen traktoritega natuke kokku puutunud ja tuttavatel on Jumpsid.
Tegelikult on asi selles, et sul oleks vaja lausa kahte traktorit. Miks?
Jumzilt kopa ja aluse ära võtmine on liiga mahukas töö ja ei too sulle soovitud tulemust. Kopaga masinaga ei ole mõtet metsa ronida, sest esiteks on tal põhi liiga madalal ja teiseks on ta liiga raske. Kui õigeti mäletan siis vist 5 tonni kandis. Sellise masinaga ei saa ka põllule minna, sest puudub rippsüsteem ja kardaani väljavõte. Kraavikaevamisega sai väga hästi hakkama.
Soolo jumz ehk siis ilma kopata. Tegelikult väga hea masin. Mul sugulane teeb kõik oma põllutööd sellega ära - umbes 70h maad. Künnab, külvab, harib,niidab ja pakib. Tema on sellega väga rahul.
Nii kopaga masinast veel. Neid pidi olema kahte sorti vanematel on rohkem kange kopa juhtimisek ja uuematel vähe. Tuginedes külajuttudele on parim variant uuem kopp - vähem kangesid ja lihtsam kaevata.
Oleneb tahtmisest ja maa hulgast äkki oleks mõistlik selline variant, et JUMZ kopp - mõni odavama otsa oma ja T-25 sinna juurde.
Tegemist on puhtalt minu arvamusega.
jumps ekskavaator
20:30 11.03.2010
Jumps saab kaevamisega ja lumelükkamisega hästi hakkama koduhoovis.Teenuse pakkumiseks on kohmakas ja aeglane. Jumpsidel on 2 tüüpi mastikeeramist ( vanematel põhjaall kett,mida liigutavad 2 hüdrosilindrit, uuematel vaid kaks hüdrosilindrit mis on kõrgemal ja probleemivabam ) Kopa hüdraulikajagajad olid minu konkreetsel isendil täielik jama ( 2 -e jagajaga ) viskasin välja ja panin 1 jagaja ( oli mingi metsamasina oma 4 seksiooni ) ,siiani rahul -ei tilgu ega jase masti ise alla vajuda..
Antud jumpz on 90 aasta masin ,vahetanud olen siduriketa,korvi,käivitusmootori- vv laagrid ,kolvid, laagrid hüdrosilindrite otsas (sahk , käpad ),hüdropumbad ns10 ja ns32
Maanteel suht igav liikuda- liigub vaid 20 km/h umes
Arvan ,et iga konkreetne isend on omamoodi ja vajab kindlasti ostmisel ülevaatamist ja katsetamist. Varu kindlasti ka lisaraha ,sest eks kasutatud asjaga käivad kaasas üllatused ,mida alati kõige parema tahtmise juures ei märka.
Metsas käimiseks arvan ,et on paremaid valikud.. räägitakse et T-40 on hea variant, eriti veel esiveoline. Jumz ekskavaatoril pole tavaliselt haakeseadet taga ,kuhu kinnitada nt haagis . Ma pole kindel, kas haagise diisel ei jää lühikeseks ,sest kopa osa ulatub ju tahapoole välja.
TangoTango
23:10 11.03.2010
Tänud info eest. Et siis Jumz'ga üldiselt metsa asja ei ole,ok. A kuna ta kaalub ca 5t siis lund nügima peaks täitsa mihkel olema. 2 traktorit ma esialgu ostma ei hakka, proovin ühegagi hakkama saada ja tundub et minu eelarve juures vist Jumz'st miskit paremat ei saagi.
Aga mis tulevastesse töödesse puutud, siis tehnika üldiselt krundi piiridest väljapoole vaevalt satub ja teenust ka pakkuma ei hakka. Kõige rohkem on vaja igast asju tõsta(kive,palke jne), kuivenduskraave kaevata, lund ja igast muud prahti lükata ja naabrimeest taga ajada.
Mitu kg Jumz'i kopp üldse tõsta kannatab? Kui 1t suudab ca 2m kõrgusele tõsta olen rahul.
Tänud "jumps ekskavaatorile" tehniliste detailide eest, ise ei oleks sellise asja peale tulnudki....enne kui hilja.
AGA - kas peale Jumsi ka mingeid teisi variante on selliste tööde peale ja sellise hinnaga(80K). Iseenesest siin kolades on silma jäänud et Jumze saab juba 50K eest kätte. Kas kopp oma hüdrosüsteemiga ongi see koht mis kõige rohkem tähelepanu vajaks(ostmisel). Kas need riistapuud käivituvad nö nupust või on nad kõik käivitusmootoriga(naine annab tina kui akna taga sellega pläristama hakkan,irw). Mis maksavad rehvid ja kui suur kuluartikkel see on?
Huhh - jään kõrvad kikkis ootele. Ja see naabrimehe tagaajamine oli naljana mõeldud.
Traktoristi abi
06:46 12.03.2010
Hüdro on tilögub Jumpzil suht tihti. Ostes peaksid vaatama, et keegi "tark" pole kunagi hüdrosilindreid kinni keevitanud peale tihenite vahetust.
Jumz käivitub peamisekt ikka käivitusmootorist, võibolla mingitel väga uutel mudelitel on starter peal.
Rehvid on samas mõõdus mis MTZ-til ehk siis belarussil. Ja need pole suur kuluartikkel, st ei võivad vastupida 10-15 aastat olenevalt kasutamisest.
Hinnakiri - http://www.hamos.ee/plmrehvid.htm
Päris kobe, aga kaeve koppa oleks vaja - http://www.kuldnebors.ee/search/pollumajandus/traktorid-ja-k
ombainid/jumpz-kopp/search.mec?pob_post_id=7505399&pob_a
ction=show_post&pob_cat_id=10829&pob_browser_offset=
0&pob_view_language_id=et

Üldiselt peaks ütlema, et igasugune põllumajandustehnika on ülehinnatud. Eriti käib see asi vanema venetehnika koha. Kui MTZ-82 on juba samas hinnakalassis vanema läänetehnikaga.
Üks võimalus ostmisel on see, et pane üles ostmis kuulutus, ehk näkkab miskit paremini ja saad ka natuke soodsamat hinda. Seda sai ise tehtud T-25 ostes ja siiamaani rahul nii hinna kui kvaliteedi suhtega.
põnksti
08:42 12.03.2010
Mis pagana pärsat Sa seda Jumztükki ihkad, siga ebapraktiline. Kaevad oma kraavi valmis, ülejäänu jääb tegemata. Mingi MTZ või T-40 KUN tüüpi esilaaduriga - http://www.rasketehnika.ee/used/565150 - oleks hulga arukam valik - kraavikaevamine osta teenusena sisse.
Tõsi see lingil pakutud laudatraktor on jubedalt ülehinnatud, 35000-40000 oleks lagi sihukese eest maksta.
http://www.kuldnebors.ee/search/pollumajandus/traktorid-ja-k
ombainid/belarus-mtz525-88/search.mec?pob_post_id=7539412&am
p;pob_action=show_post&pob_cat_id=10829&pob_browser_
offset=0&pob_view_language_id=et

Jumz ekskavaator on mõeldud puhtalt trasside kaevamiseks ja kinniajamiseks, maal on sisuliselt liikumisvõimetu see masin, veidi pori ja plöga - kõik, ratas kraabib, edasi ei lähe.
Millegipärast on tunne, et maaelust ei jaga Sa tuhkagi, muidu nii tobedat küsimust ei esitaks.
Kui Sa pole ühegi traktoriga kokku puutunud, siis selle raha eest osta parem vajalikud tööd teenusena sisse, kinnistad maarahva seas levivat rikka linnamehe müüti ja sedasi võetakse Sind ka paremini omaks.
Said mingi maakodu omale päranduseks? Üritad kellelegi tõestada, et linnamees suudab ka leppade vahel ellu jääda?
TangoTango
16:20 12.03.2010
Ahaaa, jälle uus asi - KUN esilaadur. Kas see kergemat mullalükkamist ka kannatab? Kui kõrgele ja kui rasket laadungit tõsta jõuab?
Hakkab juba tulema.
To põnksti - olen veendunud et päike ei hakka Su peale soojemalt paistma ja ülemus palka ei tõsta selle tõttu, et tead mida mina tõestada üritan või kuidas mu eluke "leppade vahel" veerab. Kui ikka frustratsioon nii vara hommiku juba üle pea kasvab, siis võta tass magusat ja kanget kohvi, istu välja trepile ja kuula linnulaulu mitte ära plärtsu inimeste peale keda Sa ei ole eluski kohanud ning kelle tegemistest Sul halli aimugi ei ole. Päikest.
hlm
16:25 12.03.2010
Tõesti soovitaks ka ise esisillaga MTZ või T-40-t. Endale meeldiks T-40 rohkem, kuna hea kerge ja särtsakas nii edasi-kui tagasikäigult. MTZ tagurpidikäik aeglane ja pideva manööverdamise käigus muutub tüütuks lõpuks. Esilaadureid leidub samuti mõlemale. Küll minuarust T-40 KUN-ga ja last kopas roolikeeramine raskevõitu. Või oli see lihtsalt antud traktori roolivõimendi omapära(viga).
hlm
16:33 12.03.2010
Ahjaa, unustasin ka lingi panna, kust saad infi vene päritolu traktorite andmete kohta. http://www.kolhoos.pri.ee/?action=text&cat=3&ID=7
põnksti
16:51 12.03.2010
Teemaalgatajale - mida Sa salatsed siin, maailmas on palju erinevat tehnikat, millest Sinul pole halli aimugi, kui Sa ei räägi, mis Sa teha tahad, siis avasta maailma edasi, muidu võibolla isegi pakuks mingi lahenduse välja, naabritel on vast elu hiljem lihtsam.
Vene KUN esilaadur kannatab igasugu töid, tõstab ennast puruks. Sõltuvalt isendist upitab kopa ääre 2,5 - 3m kõrgusele. Raskust võib koppa panna ca 1,5t, tegelikult kannatab rohkemgi, aga see juba eluohtlik.
Selline väike mölin kannata ära, kui tahad maameeste sekka tulla - siin se tavapärane, kui ikka nägu ei meeldi, siis esmalt antakse lõuga, pärast vaatame kellega tegu oli.
Tänud palga pärast muretsemast - ise olen endale tööandja, kui ülemust sõimata tahan - vaatan peeglisse.
Lihtsalt "linnamehed" ajavad vahel **** keema oma lollaka sinisilmsuse ja elementaarteadmiste peale vilistamisega. Meile siia ka paar värsket "maakat" tekkinud - nüüd arvavad, et diplom käib loodusjõududest üle - tuhkagi. Lihtsalt hommikuse une rikkusid ära, kui oma ratastraktoriga lumehange jälle kinni jäid - pidin hommiku kella 5 ajal DT75 pöördesse ajama, ja nende lapsed kooli aitama. Oleks tüübid oma teejupikese paar korda õhtueeli ja vast isegi öösel läbi sõitnud, poleks midagi.
Nii et, köhmi välja mis Sa teha tahad, siis aitame, kui mulli ajad, siis lõuga! Maal on elu lihtne!

Mis puutub tassi kohvisse ja treppi - siis palju mõnsam on ennast internetiavarustes välja elada - sigalaheda asja mõtlesid välja need tuumapommijuhtijad - kogu maailm tuleb Sulle läbi helesinise monitori tuppa. Tead, isegi naabritele ei pea enam külla minema, et vaadata, mida nad omale ostnud on - ohmud panevad oma uutest asjadest ise pildid kõiksugu portaalidesse välja. Isegi üks naabrinaine on mingis ilma riieteta inimeste portaalis üleval, mmm...

Ära pane pahaks, tule maale elama, ehka saab Sust asjagi.
TangoTango
19:49 12.03.2010
Ok põnksti - ei pane pahaks. Lõuksi andvate maameeste jutt ajas küll muigama, siiani(3a jooksul) ei ole veel keegi pakkuma tulnud. Pigem vastupidi, kõik on väga sõbralikud ja abivalmid. Tänaseni olengi kogu vajamineva teenuse sisse ostnud aga kuna mul suht tihti vaja selliseid ca 1h tööotsi teha, siis see tellimine-ootamine-kontrollimine tüütab ära, seepärast otsustasingi ise need masinad omale selgeks teha. Masin on masin - ma ise selliste masinate spetsialist mis lähevad käiku siis kui suured inimgrupid enam sõnadega omi asju aetud ei saa. Aitab vast enesereklaamist.
Milleks mul traktorit vaja läheb kirjutasin juba täiesti arusaadavas eesti keeles oma eelmistes postitustes, vaata sinna.
Aga tundub et pean igatsugu kompromisse tegema hakkama. Kirjeldan siis tööpõldu - krunt 10ha, palju soostuma hakkavaid heinamaid(veel kannatab peal sõita) ja lagunevaid kiviaedu e. siis vaja puhastada ja teha uusi kuivenduskraave, tõsta põllukive paika, tõsta max.5m palke kuni 3m kõrgusele, lükata pinnast(kergelt), lund ja muud sodi. Sahaga Jums nagu sobikski kuna ta kaevab, tõstab, lükkab AGA nagu kuulda ei taha see masin eriti metsas liigelda(kraavid). Ideaalne oleks tegelikult DT-75 saha ja kopaga a sellist varianti ei ole kusagil näinud.
Tundub siiski, et jääb sahaga/KUN'ga Jumz + mõningaid asju tuleb külapealt tellida. Pealegi lisab Jumzile universaalsust ju see, et torni otsa saab panna igast erinevaid vidinaid (kopp, haaratsid + võibolla miskit veel).

PAGAN - niitmise unustasin üldse ära, see suvel paras peavalu. tegemata ka ei saa jätta,irw. Kas Jumzile annab miskit niidukit külge pookida? Niita vaja siis suuremaid lagedaid alasid nurgatagused teen võsaniitjaga puhtaks.

TangoTango
19:57 12.03.2010
Unustasin lisada - võtsin juba ühelt lahkelt külamehelt I tunni. Lubas oma T-40'ga mängida. Tund jäi paraku väga lühikeseks kuna mu gabariidid sellised et ei mahu kabiini. Tundub et nõuk.aegne "standart inime" oli mingi päkapiku+hamstri aretus,irw. Ei nori.
Ehk siis 40-ned jäävad ilmselt mängust välja, tuleb "akvaarium" kusagilt üles otsida katsetamiseks, ehk on parem.
Loodan et lõpuks 700'l ei maandu;;DD.
looder23
20:07 12.03.2010
jumzil puuduvad ripp süsteemid, aga KUN -iga traktorile saab vägagi edukalt niidukeid sappa haakida. kuna sa veel räägid soostuvatest heinamaadest, siis siin minuarvates ei tohiks enam kaksipidi arvamusi olla. frontaallaaduriga, russ, ikka tunduvalt kergem ja kindlasti vajad nelja ratta veoga traktorit. väheke vihmasem suvi ja su jumz on uputatud. KUN-iga saad sinu soovitutest töödest enamuse. ainult kuivenduskraavide kaevamisteenuse pead sisse ostma.
frontaalidega traktorid sobivad vast MTZ 82 või T-40. Mõlemad peavad olema 4-vedu. T-40 tunduvalt väiksem ja kergem. pehmel pinnasel parem läbivus, aga tõstejõud ja kõrgused jäävad vajaka. KUN võiks olla pigem lääne päritolu seal küljes.
td
20:27 12.03.2010
loomulikul saad osta ka mtz-le taha haakesse kinnituva kopa, kõik oli komplek. kardaan külge ja korras. ise istud sealsamas ehk seljaga vastu tagaakent. uued algasid vist 30t. frontaal laadur ette ja asi korras.mingi firma oli veel tartus messil nendega.
td
20:28 12.03.2010
T-40 end on ka uued juba suure kabiiniga,ja täitsa ok.
v6sa
21:13 12.03.2010
Teemaalgataja tahab teha kahte erinevat asja ühe masinaga. Üldiselt ei õnnestu, kui kompromisse ei tee...

Kopaga JUMZ on vaid kerge materjali teisaldamiseks. Mõnisada kilo kivi, pool meetrit lund, paarkümmend cm pinnast ja ongi kõik. Kliirens raami all paarkümmend cm, esiots kerge, tagaots raske, kuid pidamist ikka ei ole...
Üldiselt on sellega metsaminek surnud idee.

Loomulikult saab kõike teha, kuid mõne asja tegemisel kaob eesmärk tegemisraskuste taha ära...

Selle 10 ha -teen metsa-parandan kiviaeda-niidan heinamaad peale pakun, et ilmselt oleks mõistlik võtta tavaline nelivedune põllumajandustraktor, sihuke 60-100 kW ja sellele esilaadur (frontaallaadur, kunn) külge pookida.

Kui pole just hobiks vene tehnikaga pidevas suguühtes olemine, siis soovitan vaadata kasutatud lääne tehnikat. Kui just väga lõunas või idas see maatükk pole, siis Taure ja Valmet/Valtra on ikka abiks. Neile saab Soomest ka kasutatud tükke üsna mõistliku hinnaga. Kaks kuud tagasi oli 60 kW tagavedune 702 Türil endiselt müügis hinnaga 60 kEEK. See seitsmekümendate traktor on peajagu üle suvalsiest russist - tehtud ikkagi inimesele...

Aga kui on ikka tahtmine vene tehnikaga ruletti mängida, siis tasub kiigata läänest tagasitulnud või siin väiksemates taludes uuest peale tööd teinud suure kabiiniga MTZ-82 poole. Kuid ka nende eest on küsitav 50+ kEEK ikka väga räige hind...

Kraavikaevamise asjad on ikka vähe tummisemad, kui russi külge käivad. Olen sellise rippsüsteemile kinnituva asjandusega Soomes kraavi teinud. Asja saab, kuid aega kulub. Mida kivisem/raskem on pinnas, seda rohkem.
Üldiselt mina olen viimasel ajal ostnud oma kaevamised - saab kiiremini ja kvaliteetsemalt.
Oma aeg maksab ju ka midagi...
Traktoristi abi
07:33 13.03.2010
No kui juba MTZ-82 - suurekabiiniga on hea põllutöid teha, hea nähtavus.
Väikse kabiiniga on jälle hea metsas kolistada. On väiksem võimalus midagi ära lõhkuda kabiini küljest. Samas peaks ütlema ka , et väiksesse kabiini mahub ka natuke kogukam kuju vabalt ära+ laps kõrvale, nii et suuremale mehele ei pea kohe akvaariumi võtma.
T-40 on krt ikka liiga pisikese kabiiniga ja peale selle on tal seal ukse juures väljumise pedaal, mis tikub õnnetusi tegema st, et püksisäär jääb sinna taha kinni ja nii võib õnnetult kabiinist välja kukkuda.
TangoTango
13:43 13.03.2010
Tänud rahvas - hakkab juba vaikselt pilt ette tulema mida vaja.
To hlm - 12 points lingi eest. Väga hariv ja huvitav lugemine. Saan tulevikus palju rumalaid küsimusi vältida.
Ilmselt tulebki võtta üks 4x4 russ ja sellele KUN + kopp koos haaratsitega juurde osta. Kui see mu eelvarvet aind lõhki ei aja. Hakkan hindu uurima.
kl+++
14:28 13.03.2010
100 % õigeid lahendusi pole ju olemas, aga kui jääd nüüd oma viimase valiku juurde , ma mõtlen russ+ haakeriistad, siis on Sul ehk pärast kõige vähem iseenda kirumist. See ammu äraproovitud variant.
Eelaarvega on minuarvates sedasi, et pead endale aru andma, kui remondivõimeline sa ise oled. Nimelt tahab iga kasutatud russ aegajalt natuke nokitsemist, see tähendab siis aega, viitsimist jne. Teinekord võib juhtuda nii, et ostes kokku hoitud raha tuleb mõne aja pärast mitmekordselt juurde maksta.
EDU!
Amuuri
15:08 13.03.2010
Vaata www.traktorid.ee
Sealt leiad kindlasti midagi head endale :)
heh..
15:40 13.03.2010
seal Võrus traktorid.ee on küll viimased räbalad, sai käidud vaatamas kuna otsin ka mtz 82-te.
TangoTango
00:19 14.03.2010
Tuhlasin just seal traktorid.ee's ringi. Tundub et kõik MTZ'd on 4x4. Hinnad ka suht-koht talutavad. Haakeseadmeis uurides tekkis küsimus - sahkasid oli nii risti kui viltuseid. Milline sobib kui vaja oma koduhoovi + ca 500m teeradasid lahti hoida? Viltune vist mõeldud nagu maanteede hooldamiseks. Või mis?

IKKAGI - vaatasin veel oma vajadused detailselt üle......ja tegelikult oleks mulle kõige sobivam soolintidega DT-74/75 + sahk/KUN + kopp taha. Keevaverelistel tõsiusksetel maameestel palun nüüd mitte röökima hakata. Tahan lihtsalt teada kas selliseid elukaid üldse liigub sellises komplektis(ise küll ei ole näinud) VÕI kas DT-74/75'le on võimalik neid agregaate lihtmenetluse korras külge pookida.
To - kl+++, ei karda näppe õliseks teha, oma sõiduautodega ka mööda esindusi ei roni. Traktorite hingeeluga siiani kursis ei ole a usun et õpitav. Vaevalt et kellelgi meist emaüsast välja vupsates juhisekangid kohe peos olid,irw. Ja kui hakkama ei saa siis, tuleb remondimees külla meelitada. Mulle kõige tähtsam see, et kui miskit vaja teha, siis saan ise kohe asjaga pihta hakata mitte ei pea jälle mobla mudima hakkama ja "palveid" esitama. Otseselt rahaline/ajaline rentaablus mind kogu selle "projekti" juures ei huvita. Noh, vähemalt teatud piirini.
Ja kopast ma ka ei loobu, jube palju on igasugu urgitsemist. Enne käidi välja et Jumz'i kopp jääb kraavida jaoks väikseks/nõrgaks. Ei jää. ma ei hakka magistraalkraave tekitama. Mul on vaja kaevata kraave max 1m sügav ja 1,5m lai. teinekord isegi väiksemaid. ja pinnas on selline vahelduv, savi-kruus-turvas + vahepeal kõik segi.
OK - kes teab andku teada mis mekiga see soolintidega DT-74/75 +sahk+kopp mõte on?
Traktoristi abi
06:31 14.03.2010
MTZ-idest.
Võru traktorite müügi kohast traktori ostmine on tõeliselt halb valik. Need on seal üle värvitud ja puhtad, praegu ei ole näha kust mida võib läbitilkuda. Ja üldiselt võttes on seal väga hullud rondid selle hinna eest.
MTZ 50 ja 80 on ilma esisillaveota ehk 2x4
MTZ52 ja 82 on esisillaveolised ehk 4x4
Sirge sahaga on hea planeerimis töid teha ja ka koduhoovis lund lükata.
VIltune sahk ongi põhimõtteliselt tee hööveldamiseks või siis lumerookimiseks, olenevalt kuhu ta käib kas ette või taha.
Vat see lint koos KUN-i ja kopaga on tõsiselt keeruline projekt - kahjuks pole ise ühtegi sellist masinta kohanud.
ukuleele
07:56 14.03.2010
unusta vana lint ära-see ajab su hauda! kui ei usu siis võid muidugi järgi proovida.
v6sa
09:40 14.03.2010
Kui raha ja tahtmist on palju, siis lindi korral saab edaspidi tegevus kindlustatud olema. Mina pole veel näinud korralikku linti müügis alla 60 kEEk. Ja rondid on kõik ühtemoodi rondid.
Kui on tahtmine rippsüsteemiga õiendada, siis peab see ostmisel küljes olema - väldib edaspidiseid probleeme olematute teadmiste ja vastukäiva info korral. Sest usu, neid isehakanud remondimehi, kes teavad täpselt, et asi peab olema NII ja mitte tehase moodi seatud, juba jagub. Hea näide on see, et sinna pannakse T-150 rippsüsteem. Jah, need on omabvahel vahetatavad, kuid mitte bolt-on. Ning DT-75, mida tehti ehitustele ( ja mida meil kõige rohkem liigub) võivad olla ka purukstõmmatud tagasillakobadega. Nendesamade kobade külge kinnitub ka rippsüsteemi alumine võll...

Russi kõige suuremaks hädaks on varuosade kõikuv kvaliteet. Kui ikka kolm hüdrojagurit Saukost lekivad rohkem, kui pealolnud vana, siis ajab meele mustaks küll. Mis sellest, et vigase detaili vahetus toimib, kuid just see kasutu töö. Ning uute varuosade hinnad hakkavad jõudma lääne trükkidega samale tasemele. Aga mitte kvaliteet...
Ainus russi pluss on see, et vanade russide remont on tõepoolest lihtne, kuna kirjandust ja teadmisi veel liigub. Aga kordan, veel. Mõne aja pärast võib see muutuda.
Ainus enam-vähem talutavate töötingimustega russ on hüdrorooliga akvaarium., Kõik muud liigituvad inimeste piinamisvahendite alla ja peaks olema Viini konventsiooniga keelatud...
Kes akvaariumi metsas puruks sõidab, küll see ka väikese kabiiniga sama teeb (mitu meest on oma akvaariumid väiksema vastu vahetanud ja ikka lõhuvad klaase...)

JUMZ kaevab pool tundi korraga. Siis on õlid kuumad ja kaevamiseks jõudu enam pole. Nähtud õige mitut odavalt ja omale ostetut, ühegfa olen ka ise püüdnud kaevata. Aitab ainult jagurite ja pumba vahetus, kuid korralikud lääne omad maksavad kokku sama palju, kui jumps ise ostes.

Aga valik on Sinu.

Mina ostsin endale odavalt russi, kuna see masin on tuttav ja Sauko lähedal. Aga ma tegin endale kohe selgeks, et traktori eluea lõikes maksan ikkagi varuosade ja kulunud aja tõttu sama raha, mis korraliku lääne masina eest (Valmet Soomes 4-7 k€). Aga hetkel polnud rohkem raha välja käia ja pean tunnistama, et eks ta üks paras väljakutse on ka... Senise kuue kuu jooksul on saldo 7:8 minu kasuks...;) Kusjuures kolm korda on plaanitud töö jäänud kavandatud ajal tegemata, sest traktor on olnud teist meel...

Võru putka võib küll olla kallis, kuid tegemist on ettevõttega, kes pakub teatavat garantiid. Või vähemalt praeguses olematu turu tingimustes on rumal see, kes ei pressi neilt välja vähemalt kuuekuulist garantiid. Mida nad pika hambaga ka annavad (ning on kuulda, et isegi oma sõna peavad).

Muudetud 14.03.10 09:48

TangoTango
11:11 14.03.2010
Tjahhh - nagu paljude uute asjadega, nii ka selle traktoriostuga on nii, et esialgne hurraa-eufoorija hakkab sügavamaks mõtliskluseks muutuma.
Tundub et lindi mõte ei ole hea,ok.
Miks ma linti tahtsin - palju on sellise madala maa peal müttamist(ei lõhu eriti) + talvel on lint vast parem lumega võitleja kui ratasmasin. Pikki distantse ka ei kata, nii et veermiku kulu oleks marginaalne.
Mis aga puutub nüüd russ vs lääne tehnika....siis peaksin oma otsinguid jälle uuesti alustama. Vene tehnikast hakkab juba pilt ette tulema, lääne omad on aga täiesti tundmatu maa + ma kardan,et mu 80K eelarve jääb sel puhul väga nadiks. Rohkem ka ei saa ära anda praegu(selle aasta numbri sees). Pgn.
Kopaga tundub nii olevat, et originaal Jums jääb ära, leidsin mõned firmad kes ise teevad ja installivad hüdrosüsteeme. Korralik kopp+erinevad "pead"= 40K.
A igaks juhuks kiikan ka Põhjanaabrite turule, never say never.
Traktoristi abi
17:02 14.03.2010
http://www.nettikone.com/listCategory.php?page=2&sortCol
=price&ord=ASC&id=20&posted_by=&new=&upd
ate=

Kaeva sealt ise edasi, aga usun, et lihtsam on omada ***** venetehnikat (varuosasid lihtsam saada) kui head läänetehnikat (otsi juppe tikutulega taga). Venetehnikat oskab iga maamees remontida, aga läänetehnika pead "esindusse" veeretama
kl+++
18:22 14.03.2010
(Ning uute varuosade hinnad hakkavad jõudma lääne tükkidega samale tasemele. )
- no ärge nüüd päris udu ka ajage, russi siduriketas maksab sõltuvalt müüjast 350- 450 krooni ja kohe saadaval, lääne trakadel kõigepealt tellid, siis ootad vähemalt 2 nädalat, siis saad ketta vales mõõdus, saadad tagasi, ootad uuesti jne. Paljas saatmiskulu on 200 krooni, rääkimata hinnast. Ja mis asi on kasutatud traktori garantii??????
Tangole niipalju: kui omad linttraktorit, siis omad automaatselt ka poligoni.
Nimelt igal keeramisel jääb maha midagi, mida pead pärast ladidaga siluma. Maapinda ei lõhu ta ainult otse sõitmisel. Talvel lumelükkamiseks muidugi haakumine parem kui ratastraktoril. No ei ole olemas universaalset traktorit- kõigi tööde jaoks parim.
maatra
18:55 14.03.2010
Olen ka töötanud mtz-82,jumz 6(uuem solo) ja T-25 ga.
Põllul hindaksin parimaks jumzi,muudes töödes oleks mtz ja t 25 võrdsed enam vähem kuid viimane on siiski küllaltki väike.10tm palki toob ta ka rahulikult metsast välja ja lund lükkab ka muidu.
MTZ 82 on ikka optimaalseim valik kui sobiva hinnaga saab.Kaevamiseks oleks siis küll vaja hankida kiiresti komlekteeritav ja dekomplekteeritav lisaseade.
Metsas läbivuselt on 82le raske võrdset ette kujutada tavatraktorite hulgast.
Kui panna korralik paari tuhande eurone iste sinna siis ka mugavuselt ja tervislikkuselt ehk enam vähem.
hans11
19:22 14.03.2010
Teemast mööda, aga kas põllul/metsas jne ei annaks kasutada laadur-ekskavaator traktorit, nagu Hidromek'id, Case'id ja kõik teised "kollased" traktorid? Võtaks laaduri ja kopa ära, paneks rippsüsteemi taha ja künnaks ja külvaks. Pole nagu näinud sellist asja. Neil ju veel 4ratta pööramine - võibolla tuleb kusagil metsas see ka kasuks.
reikin
19:47 14.03.2010
kui juba kaevamist ja planeerimist või laadimist rohkem siis eelistaks T-40 kuna temal on reverss käigukast. mtz-il puudub ja väga tüütav on sellise asjaga laadimisi ja kaevamisi teostada. mtz-il jõuvõtuvõlli sisselülimine väga hea kuna vaja ainult kangi tõmmata. T-40 vaja jõuvõlli sisse ja välja lülimiseks esmalt sidurit vajutada (eraldi pedaal selleks) t-40 rool on tunduvalt kergem kui mtz-il ja hüdrokange mugavam käistleda sest asuvad heasti käeulatuses. mtz-il vaja akrobaat olla sest kangid asuvad liiga kaugel. ega muidu siin targutaks, vanematel oma farm ja traktoritest t25 kuni t150 olemas lõpetades igasugu dt 74 ja vanast joz buldooserist lõpetades karpatets kopast kuni forshritt liikurniidukiteni välja.
TangoTango
22:14 14.03.2010
Nettikone lehel käidud - minu eelarve juures ei ole seal midagi unistada.
Seda et lindid maad kratsivad, ma tean. Osaliselt ka seepärast oleks tahtnud teada, et kas laiad e. siis soolindid samuti maad songivad. Surve pinnasele peaks ju hulga väiksem olema.
Pealegi on lähim asfaltee mu juurest hulgim km eemal.
Ning see hakab ka kohale jõudma miks igipõlistel maameestel lauda taga terve masinapark vastu vaatab,irw. Iga töö jaoks on tõepoolest oma masin AGA mina üritan endiselt leida midagi mis oleks sinna kõige-kõigele kõige lähem. Ise siiani vaikselt imestanud, et kuidas krt selliste masinaparkide omanikud neid üleval jõuavad pidada? Miski saladus mille jälile ma ei ole veel jõudnud. Või on põllumajandus siiski piisavalt tasuv? Üksord see uudishimu mulle kätte maksab,irw.
Kui lindi ideest asja ei saa siis jääb ilmselt mtz-82 + kogu kola mis sinna külge pookida annab.
Mul ses mõttes ka lihtne et elatis ei tule talust ja tagavaravariant on seniste teenusepakkujate poolt alati olemas.
Kusjuures "teenusemehed" ise vene tehnikat ei kasuta. Kui küsisin miks siis põhimõtteliselt irvitati(sõbralikult - lõuksi(for põnksti) ikka ei pakutud,irw) näkku ja sooviti ise järgi proovida. OK, kästud-tehtud, proovin siis.
v6sa
11:27 15.03.2010
Vat seepärast ma toda Valmetit promongi - varuosad on kahekümne nelja tunniga kohal, kui on vaja. Koostetehas on Tallinnast 350 km põhja, romula sealt omakorda 45 km itta. Traktorid on vastupidavad ja üsna lihtsa ehitusega (ma mõtlen siis russiväärilisi, mitte tänapäevaseid).

Igasugu hiinakate ja itaallastega on küll elu huvitav. Jah, ka mina tean ühte Lamborghinit, mis ootas siduriketast kaks kuud ja selle aja jooksul prooviti kolme erinevat. Lõpuks laoti ikka kättesaadavatest materjalidest kokku.
Huvitav, millel meie inimesed jõuavad selleni, mida mujal peetakse oluliseks - masina valikul ei peeta enam tähtsaimaks mitte hinda, vaid järelteenindust (ja selle hinda).

Ma kardan, et selle hinnaga saab russi tükke vaid seljakotimüüjatelt.

Soolindil puuduvad korralikud krihvid ja lumes on selline asi ikka eriti äpu. Olen seitsmekümneviiega lund nüginud ja mina küll pettusin - läbivus oli nigel ja lükata suutis ainult otse - niikui pööramiseks veo ühelt poolt lahutasid, nii teine roomik jääl kaapima hakkas.

Nelikümmend pole ju inimese jaoks... Kerge ja käe järgi võib ju olla, kuid see kabiin on küll viimane lõks. Ilma kabiinita tuleks isegi kõne alla...

Kakskendviis on lihtsalt ülemõõduline motoplokk. Roolivõimendita, pealegi... Ainsaks plussiks on suhteliselt ökonoomne mootor, väike pöörderaadius ja reeverskast (mida hooletu kasutamisega on üsna lihtne laiali lasta)

Aga teemaalgajale soovitan siis proovida ära russ. Kui võimalik, siis hoida eemale vene frontaalist, olgu ta siis kas KYN-10 või YKP-0,8 - ühtviisi rasked ja nigela suutlikkusega on need kõik. Mõisaküla omal pole väga viga, kui hind vastuvõetav on.

Muidugi turgu vaadates on russ ikka väga ülehinnatud - 50 kiloga saab paraja räime... 80 kEEK heas korras masina eest on natuke palju.
hlm
15:18 15.03.2010
Uuemad t-40-d on suure kabiiniga. Müüakse ka nime all Belarus Progress 405/425, Agross 406/426. Vähemalt soomes selle nimega.
Ka eestis on on erinevates piirkondades neid silma hakanud. Kodukohas kaks tükki. Paar tükki oli ka sellel eespool antud soome netilehel.
http://www.konedata.net/Traktorit/Kuvat/90BelarusAgross426.j
pg

Palju inimsõbralikum võrreldes vanaga.
hlm
15:22 15.03.2010
Mingil põhjusel otselink ei avane, kopeerige brauseriaknasse ja siis avaneb.
põnksti
10:59 16.03.2010
Sa Tango... oled miski sõjard vä? Need mehed on maal au sees.
Kui Sind huvitab elu maal tänases võtmes, siis lisalugemist järgmisest foorumist http://rodnas.ee/foorum/index.php
Tõsi, enamus mulast on seal rikaste põllumeeste võsukeste targutamised teemal - mul on suurem kui sul, aga see selleks.
Sekka on siiski mõned head tähelepanekud, kuidas mingit masinat kasutada.
Hanz-onupoeg
11:47 17.03.2010
See, et vene russ sind tagasi ei teeni on lollus. Küll võib seda õelda mõne lääne masina kohta. Küttepump Valtrale ja uus mootor russile on samas hinnaklassis (oleneb Valtra aastaarvust). Kui russ on lärmakas ja loge ning kuidagi "no ei istu", saad tast kiirelt ka lahti (müüdud), isegi sellise millel keps küljepealt väljas. Võid ka 701 kumme alla proovida, kui õue liiga rööpane.

Traktorit võid osta maakonna lehtede kaudu (panna kuulutus, või lugeda tihedamalt neid). Paljud vanad mehed ei surfa eriti netis.
Tule taevas appi!!!
14:21 17.03.2010
Lugesin eeltoodud teksti ja sain kõvasti naerda....
alustuseks, jumz ei kaalu 5 tonni vaid 10, täiseti mõtetu aparaat....sahaga tugeda ei kannata sidur nõrk, kaevamiseks läheb meeletult aega ja kui sa enne sellisega kaevanud pole, ära ürita.metsa minek sellise asjaga on debiilsus.
Solo jumz sobib lauda platsile väikest kärukest vedama, ilma esisillaveota traktor põllule ja metsa ikka ei sobi.
lint võtab palju kütet ja Sinu tingimusi vaadates ebaloogine.
Soovitan osta t-40 kun laaduriga ja kabiin vahetada t-25 kabiini vastu....vähe ümberehitust ja saab kenasti istuma(kinnitub poritiibadele ja 40 kabiini esimene osa armaruuri ja mootori vahelt tuleb laiemaks ehitada, niisaab ka uksed ette)
t-40 võtab tunduvalt vähem kütet kui russ ja revers on laaduri töödel väga hea abimees. 40 on lihtne ja vatupidav masin algajale nii metsa kui põllule.
on veel t-40 järeltulijad nagu ltz-55 jne
suurem kabiin ja täitsa talutav, neid isendeid väga vähe liikvel
olen näinud isegi vesijahutusega ltz.....
TangoTango
17:44 17.03.2010
Tänud rahvas! Usun et olen saanud vastuse oma küsimusele, teoreetiliselt. Nüüd aeg asi praktikas järgi proovida. Hakkan jahtima mtz-82/52 + kun + kopp.
Aja otsustasin antud projektiga maha võtta, ilmselt tellin veel seegi aasta teenuse sisse, kui just ei näkka. Kõigepealt proovin need masinad praktikas ära ja siis.....
Otsustasin esialgu osta lihtsalt planki traktori ja siis ülejäänud vidinad mis tänapäevased ja uued sinna külge lasta pookida.
Kui oma tegemistes teravate elamuste otsa komistan, annan teada.
Loodan et järgmise aasta jooksul ei teeni välja "kõige kiirem sohuuppuja" tiitlit,irw.
Arrivedercci!
v6sa
09:53 18.03.2010
Väike omapoolsele kogemusele tuginev nõuanne:
pigem otsi 82.

52 kabiinist väljatulek on tülikas. Roolisammas on liiga lähedal ja rooli ning istme vahelt väljapugemine tülikas. Asja ei hõlbusta teps mitte üsna taga paiknev siduripedaal ning pikk käigukang.

Isegi väikese kabiiniga 82-l on kabiinist väljaronimine oluliselt lihtsam, peamiselt siduripedaali ettepoole viimise tõttu.

Nelivedu põllutöödel on kasuks, kuid mitte hädavajalik (kui kasutada ikka asendi või veotakistuse reguleerimist ja mitte ujuvasendit). Kuid lumises metsas ja lägasel niidul on muidugi iga vedav ratas abiks.
Tasub meeles pidada, et 82 on mõlemas sillas hõõrdlukustusega difrid. Ees fikseeritud 50% ja taga hüdrosurvega lülitatav, kuni 100%. Esisilla lukud kipuvad paljutöötanud või olematu hooldusega masinatel olema üsna kehvakesed ja liigub neidki, millel lukku enam ei eksisteerigi...

Sohu upuvad nad kõik meelsasti, kuid oluliselt on abiks topeltrattad. Päris kiilakaid ei tasu kasutada, kuid oleks mõistlik, kui lisaratastel on mustrit vähem, kui põhirehvidel.

Aga edu.

Kui tekib tehnilisi küsimusi, siis võib mulle ju kirjutada särtspostile [email protected]. Vastan, kui oskan ja aega saan...
205d
22:44 27.03.2010
jumpz kopa kohta ütleks nii palju, et viimati nägin sellist asja ca 20 a tagasi lauda taga sõnnikuhunnikus müttamas, tundus, et sinna ta sobis, aga kraave sa sellisega kaevata küll ei taha, võimalik on, aga meeletult aeglane on see aparaat. Kas ainult mulle tundub T 40 paras rape olevat, kui netis kuulutusi vaadata,siis 30-40 keek vanaraua eest on täielik müstika.Kuuldavasti pidi sidur ka nõrk koht olema. Kõige hullem viga oleks muidugi vana lint osta.
mtz 82 on tõesti kõige mõistlikum valik, samas kui ostma lähed,siis võta mõni kaasa , kes asja jagab, muidu võid korralikult tünga saada.
Hiljem võid nt T 25 juurde osta täienduseks, et väiksemaid töid teha, sest ökonoomne
1tymur
12:07 19.09.2010
kunagi kolhoosis oli mul MTZ-52 millel taga tõstuk nimega PE-0,8 (0,8 siis kopa maht) ,sellist isendit vähe täiustades saab ideaalse riista,ise aretasin talle taha haakekonksu,lisa hüdro-väljavõtte kärule,minul oli küll sahk ees,aga olen sarnast isendit näinud ka kun -kopaga ees. PE iseenesest kinnitub pika raamiga trakatsi alla,aga mõtekas oleks need aisad maha nüsida ja asi kolmnurga otsa ehitada,ehk siis traktori aisade otsa,on omal lihtsam agregaate vahetada ja saad oma traktorit ka muuks otstarbeks kasutada.Ja veel MTZ -82 kõlbab sama hästi
jorss
15:03 19.09.2010
Aiste otsas ei kannata tööd teha, kinntus jääb nõrgaks.
1tymur
20:33 19.09.2010
Selle mis omal vaja teha,teeb ära küll.Käpad jäävad ju alles
juku k.
03:44 20.09.2010
kuidas oleks kraavikaevamiseks vana hea nn "kummijuku"?
Wots1
01:30 04.10.2010
Võiks ka sõna võtta.

Üldiselt ma ei suuda mõista Valmeti(või mõne muu) reklaami nagu tegu oleks puhta kullaga. Vaadates nende aastaarvu,omadusi,kabiini,seisukorda ning lõpuks hinda siis jääb aru saamatuks mis seal nii head on?

Mõni Belarusi halvustaja võiks konkreetselt välja tuua tehnilised erinevused 1970-1980 Valmetitega. Tüütab ära kraaksumine kus Soome rooste on parem kui Valgevene oma või siis Põhjamaa diislisuits mõjub "puhtamalt".

See,et Eestimaal kohtad käest lastud traktoreid ning näed müügikuulutsi kus on tehnikast umbmäärane pilt tehtud on siiski kaks eri maailma. Minge Soome kohale ja laske masin mõnel profil üle vaadata ja las teeb ka kalkulatsiooni sest päris 100% korras nii vanad aparaadid nagunii pole. Siis näete palju üks või teine jupp maksab.

-----------------

Võrreldes Eestit ning Soomet on meil 2 TOHUTUT erinevust. Soome on iseseisev olnud pikka aega ning seal tehnika turg ja kasutamine tunduvalt stabiilsem. Osetakse ju masinad,et tööd teha ning kui saavad liiga vanaks siis müüakse maha.

Eestis aga jäi 90. ndate alguses suur hulk traktoreid inimest kätte või siis sehkendati segastel aegadel väga odavalt meie maale. Põllumajandus on kiiresti ümber konstrueeritud. Väiketootjad kaovad kiiresti. Harida suurt põldu 50-100 HP traktoriga pole otstarbekas kuna üks võimsam teeb mitme masina töö ära. Seega müüakse suhteliselt heas korras traktorid maha põllumajandusega tegelevate ettevõtete või siis tehnika vanemate käest saadud uuema põlvkonna poolt!

Niisama ei müü keegi head tööriista ära,seega milleks maksta suurt raha Soomes ära kurnatud vanaraua eest?

----------------------------------

Üldiselt võta kuidas tahad,aga traktor on traktor ja mugavusest jääb asi kaugele kui sa just täiesti tänapäevast masinat ei soeta ning siis liisingu koorma all ägise.

Kui tahad MTZ 82 seeriat enda jaoks kohendada siis :

* tee roolivõim ja pidurid korda+tuled
* Pese klaasid ilusti puhtaks
* Paigalda parem summuti
* viska teine iste sisse
* kui ikka väga häiri siis võid ju mõnda kangi,pedaali pikendada lühendada

Nüüd mõtle palju see maksma läheb ning mis vahet on siis 30 aasta vanuse Valmetiga

Wots1
01:38 04.10.2010
Ise olen korra ka proovinud Belarus 1025 roolis olla. Nu ütleme,et mingi samm on tehtud edasi ergonoomika osas.

Paljud inimesed ei mõista ühte lihtsat asja,et kui arvestada omadusi ja hinda siis MTZ müük läheb sellepärast Eestis kehvasti kuna nemad pole suutnud korralikult välja töötada 150+ HP traktorit.

Tööjõud on kallis ja kui sul on valida,kas kasutad 1 võimsat traktorit mis teeb 2 väikse töö ära+ palka maksad ainult ühele traktoristile siis vastus on ilmselge.

----------

Mis puudutab MTZi varuosasid siis mul on küsimus,et mis poest või kelle kaudu ostate neid?
v6sa
15:23 05.10.2010
Võtame siis ette.

Valmet 702 vs. MTZ-80. Väljalase mõlemal näiteks 1977. Võimsus ca võrdne (OK, Valmetil on vaid 74 hj russi 80 vastu).

Valmetil rool hüdrauliline, russil mehaaniline ülekanne, lisaks halvasti toestatud kardaan üle mootori. Roolivõimendi kaalub pea kolmkümmend kilo ning kasu on sellest ikkagi vähe. Tõsi, ka kolmekümneaastane orbitrol pole suurem asi, kuid siiski lihtsam lapata. Ning kabiini raami külge kinnitet orbitrol väriseb kordades vähem, kui jõuülekandele kinnituv roolisammas.

Iste... Või õigemini see taburet, mida tol ajal nimetati istmeks. No ei tunne minu tagument end hästi sellel. Aga see on rohkem kinni tagumikust.
Tõsi, ka Valmeti iste ei ole ergonoomika tippsaavutus.

Kabiini müratase on aga soomlasel oluliselt madalam, kui seda oli russil. Lisaks astmelaua asend ja avarus võrreldes russi redeliga. Ukse alaosa on mõlemal kitsas, kuid minu nr.41 saabas russi avasse jääb kinni, Valmeti omasse mitte.

Käigukang oli russil tol ajal kusagil jalgade vahel. Küünita ja kooguta, et käike lülitada. Valmetil on juba kuuekümnendatest kang parema käe all, H-skeemiga. Tõsi, russil on standardis käike rohkem.
Sünkrokast tuli vist 1976 Valmetile, russile pole siiani?

Hüdraulika hoovad on russil täiesti kasutajavaenulikult kabiini esinurgas. Tõsi, väga pikkade käte puhul pole see probleemiks. Kuid hoobade liikumise tundetus on igal juhul probleem.
Valmetil jälle on vaid 1 väljavõte. Tõsi, rippsüsteem on asendireguleerimisega ja parema tundlikkusega.

Pidurid on üsna valus teema russi puhul. Vajalik pedaalijõud on ikka väga suur, et midagi toimuks. Seda ka korras masina puhul. Loomulikult saab pedaale 500 N pressides korras pidurid loha, kuid see 50+ kg eeldab siiski pedaalil seismist. Valmetil (nagu ka paljudel teistel lääne masinatel) on asi lahendet jõuõlgadega nii, et 150 N juures on pidurid ikka kinni.

Viimaks talvine käivitumine ja starteri kiirus. Ei suutnudki venelane teha russile kiiret starterit. Selle asemel mõeldi välja käivitusmootor (80 hj diislile - naerukoht).

Kütuse erikulus on D240 oma aja kohta maailmatase. Samuti jõusiirdevõlliu planetaaridega lülitus, mis oli kasutusmugavuses ja sujuvuses omaette klass. Valmet tegi sel ajal veel topeltsiduriga ajameid...

Mis puudutab masinate tehnilist seisukorda, siis loomulikult ei müü keegi odavalt head asja. Ei russi, ei Valmetit, ei JD... Olen nõus, et üheksakümendnatel sattus erinevatel põhjustel inimeste kätte massiliselt traktoreid, mida endiselt (üle) hinnatakse.

Kuid kas 2010 on ikka sama tase, nagu oli 1991? Kas Ford Sierra on mugav auto ka täna? Tahate uut Opel Kadetti? Kas Mehukatti on väärt joogimaterjal? Ega vist...

Miks mina paljudele Valmetit kaaluda soovitan? Väga lihtsal põhjusel - varuosad on lähedalt võtta. Tehas on Tallinnast 350 km põhja poole ja varuosi põhjanaabri kuurid täis. Ning sinna sõiduks pole vaja Narva piiripunktist end läbi võidelda...
Lõuna-Eestis on asjad muidugi veidi teise rõhuasetusega.

Kusjuures ma tunnistan üles, et mul on majapidamises täna justament 52 ja mitte 702-4 (mida ma väga ihalda) - lihtsalt neljakordne hinnavahe ei õigusta "toreduslikke kulutusi". Aga kui mu rahakotirauad ulataks haarama 4 k€ kulutust, siis selle ma kõhklematult ka teeks - seda on aastake russi hingeelu taastundmaõppimist küll kinnitanud.
Wots1
22:16 05.10.2010
Ühesõnaga sa tõestasid juba ammu tõestatut?

* 24V starter,mis ei maksa üle 1500 krooni paneb traktori normaalselt käima ka -15ga. Alla selle peab kasutama juba eelsoojendust,et säästa mootorit. Sama kehtib ka Valtra kohta. Väga sageli kohtab MTZ 80/82 peal hoopis D-243 mootoreid,mis on võimsamad ning ökonoomsemad. Lisaks iga silindri kohta juba 1 eelsüüteküünal.

*Kabiiniga on nagu on. Osadele sobib ,teistele mitte. Ümbertegimine pole kallis ja midagi väga kohutavat seal pole. Üldiselt töötatakse ikka kabiinis mitte ei joosta iga sekund välja.

* Pidurite ja roolivõimendiga on täpselt nii,et kui nemad on sul ilusti ära tehtud siis saavad tööga hakkama küll. Tuleb mõistlikult kiirust valida.

* Mis JVV lülitamises halba on? Paika reguleerituna töötab normaalselt ning lisaks kaitseb ülekoormuse eest.st libiseb läbi aga vähemalt miskit puruks ei löö.

--------------------------

Praegune vaidlus hakkab mõtet kaotama.

Isiklikult soovitan kui pole palju rasket tööd nagu kündmine&transport siis osta T-40AM. Hinnalt väga soodne ja ökonoomne ning ronib hästi. Asendamatu väiksel aiamaal ja metsas. Jah isegi paksude talveriietega mahub ära kabiini. Testitud enda peal. Toorik traktor 20K+30K kapitaal remondi raha et oleks korralik tulemus. T-25 teine hea kanditaat.

MTZ 82 on just nimelt see totakas asi,et kalliks on läinud kuna 20 aastat juba parseltatud neid maha. Ehk siis 20 aasta vanune maksab umbes 80K kuid tuttuus MTZ 82 200K! Ja kui sul on juba 100-150K välja panna siis saad aasta 2000+ 820 millel on võimsam mootor ja uus esisild(nn sirge) ja kobedam kabiin.

Ehk siis kas osta tõsine MTZ 82 ront ning tee ise kap remont ja jääd umbes 60K piirile või pane raha juurde ning soeta nn Euro Belarus. Kõige hullem variant ongi nuumata al la sprayga üle värvitud "pea aegu uus" Eesti traktori müüjaid.

Vahet pole kas tegu traktori või autoga kuid vana tehnikaga on omad riskid ning mina neid ei taha. Seega laoks kasvõi ise ühe normaalse asja kokku ja siis tean vähemalt ,et kestab ilusti 20aastat.

-----------------

Küsimus on ,et palju läheb suvalise 4x4 Valmeti kap remont maksma kui tegu vähemalt 80HP mudeliga?

maestro2,5
00:20 06.10.2010
minu rekordküttekulu mtz'l kõval tööpäeval (põhu tõstmine krabi frondiga ja vedu kokku 8h, kilometraazi maanteel kogunes 75, kulus 30 L kütust, mootor sai tuld kolvile, ei uimanud). Parim riistapuu 10ha vennale.
Odav,lihtne ja lollikindel, juppe saad leivapoest ja kvaliteet on varuosadel paranenud. Ei ole mõtet panna raha kuuri kõrvale seisma, asjal on jumet kui maad on juba piisavalt palju või pead iga päev päevast-päeva riistaga tööd tegema (nt suurlaudas mikseri ees oleva traktor vms)
v6sa
10:01 06.10.2010
Ärge tooge siia vaidlusesse asju, mida tollal polnud. Ei 24 V otsestarterit (see oli vaid K701-l) ei reduktorstarterit. Ning hüdrosrooli said russid tollal ikka piiri taga.
Tuletan meelde, et teema algas 30 kEEK maksvatest traktoritest - palun mulle ka selle raha eest 2000+ väljalaskega russi, millel sirge esisild ja monoplokk-rippsüsteem;)

Olen nõus, et russi saab tänapäevastades oluliselt kasutajasõbralikumaks kõpitseda.

Miks on vaja osta kapremonti vajav Valmet, kui neid saab ka töökorras olevatena?

Soomes pakutakse suurusjärguks 2500€ osadele ( mis sisaldab siis kogu mootori kuluvosa + sidurid + peaülekande ja käigukasti laagerdus + pidurid + peatäis hüdraulikatihendeid + uus hüdropump). Konkreetse masina eelarve on alati omaette teema. KoneViesti restaureerib praegu 1958 aasta Valmetit ja selle osade kulu on praeguse seisuga 1400€, jõutud on peaülekandeni. Eelarveks on arvestatud seesinane 2,5 k€.
Sellele lisandub teist sama palju tööd sealmaal, meil saab ilmselt poolega hakkama. Aga siis ei räägi me enam mitte 4k€ traktorist, vaid sihukese tooriku eest üle 700 € ei maksa küll keegi ja sedagi vaid korralike rehvide olemasolul.

Vaidlusel pole mõtet jah, sest seni, kuni jääb inimesi, kes oma tervist mitte hinnates soovitavad teistele asju, millega peab ettevaatlik olema, pole meil ka millegi üle vaielda.

Olen oma oponentidega sama meelt selles, et oskajal tasub täna vaadata endale komplektne ront, mida korda tehes on võimalik saada endale tervist võimalikult vähe tappev riist (üllatus-üllatus, nii tegin ka mina)
Aga kui endal oskused ja tahtmine puudub, siis põhjustab sihuke ront ainult peavalu (korduvalt nähtud mure).

Mis puudutab kütusekulu ja JSV lülitust, siis palun, lugege mu eelmist postitust uuesti. Ma kirjutasin ju selgesti, et planetaaridega lülitus oli oma ajast ees. Jah, õrn. Jah, vajas reguleerimist tihemini. Aga ikkagi tehniliselt eesrindlik lahendus.
Muide, mitmed tootjad on loobunud mikserite ees russide kasutamisest. Just selle tõttu, et täis mikser võib küsida kogu mootori võimsust läbi jõusiirdevõlli. Aga planetaaridega süsteem peab olema õigesti reguleeritud, et seda taluda. Üsna tihti see nii aga pole. Ja nii levibki kuuldus, et russ ei kõlba. Kõlbab küll, aga vajab hoolikat kasutajat, keda laudas tihti pole.
Ka kütuse erikulu on Vene mootoritel hea. Aga erikulu üksi ei näita veel tegelikku kulu.
Muide, igasugune toreduslik lisa, nagu roolivõimendi, kulutab paraku kütust. Pange sellele otsa oskamatusest või tahtmatusest üleliigse töö tegemine põllul ja saamegi kolmekordse kütusekulu vahe. Lisage sellele väärad rehvirõhud ja ebasobival ajal töö tegemine ja välja tulebki see, mida me kuuleme paljude käest - kütusekulu ei vasta tehasest lubatule. Aga tehas arvestab erikuluga ja korrutab selle läbi maksimaalse võimaliku kasuteguriga. Aga realiseerub sellest vast pool...

Olen nõus, et russist on võimalik teha viisakas traktor. Aga see võtab aega ja nõuab nuputamist. Kel aega ja tahtmist, saab hakkama. Aga sama ajastu (ja hinnaklassi) lääne traktor (ning eelkõige Valmet) on sellisena kasutuskõlblik, kui ei osta just vigast masinat.
MF loopis kuni eelmise sajandi lõpuni kange kabiini juhuslikult, lisaks oli probleeme hüdraulika vastupidavusega.
JD oli tehniliselt eesrindlik, kuid konsooli kasutusloogika oli pehmelt öeldes imelik. Üümara kabiiniga isendeid liigub täna Euroopas üsna odava raha eest. Lihtsalt varuosad on kallid ja Stokkeri suhtumine "vanarauda" pole kiita. Õnneks on insterneedus ja veebipoed.
Ford on ford - kõik, miskäib autode kohta, kehtib ka siin. Õnneks on jupid odavad;)
Fiat ja Lamborghini - nojah. Nagu ikka itaallased, on nedki iseloomuga. Kellele meeldivad,kellele mitte. Varuosade saadavusega on paiguti probleeme.
Saksa ja Austria toodang pole meil kuigi levinud ja sestap ei julge soovitada.
Lisaks hulk kadunud marke-mudeleid ja hiinlased - nendega on omanik tihti hädas, kuna puudub oskusteave remondi kohta ning varusoadegagi on üsna ebaühtlane varustatus. Õnneks on IKH ja Tööriistamarket;)
Wots1
17:59 06.10.2010
24V starteri all mõtlesin seda,et kui ostad näiteks vana traktori millel ühe variandina käivutsmootor peal või siis oma aja ära elanud 12V starter siis soodsalt võimalik oluliselt parandada käivitamist. Aga see selleks.

Juttu on palju räägitud kuid lõpp kokkuvõtteks:

* Näita mulle 4K eurist Valmetit,mis ei taha kohe remonti saada? Müügikuulutusi mitte "sõber ostis ja tuttav tegi". Palju on Eestis inimesi kelle kätte julgeksid viia vanema Valmeti kapitaal remondiks,ülevaatuseks ja reguleerimiseks?

Teemalgatja eelarve oli 80K traktori eest millega saaks majapidamise töid teha ning lund lükata ja kraavi kaevata ning metsas käia. 80K eest ei saa ühtegi teist korras kaevamisvõimalusega masinat kui Jumz aga kopaga Jumz ei kõlba metsa ega muid asju tegema ning koguaeg tagant ära kiskuda kõike on jube tülikas. Küll aga 80K eest saab inimene osta Jumzi,mis on kõbus+ buldooser sahk ja raha jääb ülegi. Kraavikaevamine ostku sisse.

80K eest saad kätte normaalse MTZ 82. Alla selle hinna pead leppima T-40/T-25ga. T-40 saab ka väga eduliselt hakkama lume lükkamisega ning kergete töödega. Samuti soolo Jumz .

* Hindadest rääkides hakkasin uurima palju üldse maksab MTZi mootor. MMZ ehk siis Minksi mootori tehasest leidsin diileri mis küll asub Venemaal. St mootor on juba Venemaale eksporditud Valgevenest ning seal on D-243 81HP müüa 91 tuhat rubla ehk siis 24 krooni. 108 HPne turboga 245 diisel oli 120 tuhat rubla.

Starter on neil pealt puudu ja raske öelda palju on tollimaksud. Usun,et ise jebides saab väga soodsalt asjad kätte kui ise näiteks Valgevenesse sõit ette võtta.

Palju maksab Valmeti 80-100HPne vesijahutusega mootor?

v6sa
10:30 08.10.2010
Kui lüüa Keltainen Pörssi lahti, siis seal algavad hinnad 1500 ja lõpevad 10 000 juures. Oleks ise jälitanud sealt pikemat aega Valmet 502 aastast 1976, on silma jäänud järgmist 702 kohta. Üsna levinud hind on 4 k€. Selle sees on siis rehvijääk vähemalt 50% ja tehniliselt korras (ehk töökorras) traktor. Remonditoorikuid saab 2 k€ eest lademes. Enamasti on puudu valgustus ja näidikud ning kehvake hüdraulika (ehk russiga võrdne)
Ei tasu unustada, et rääkides 30+ aastat vanast traktorist räägime alati konkreetsest isendist ja üldistades kipume liiga tegema.

Kui lüüa lahti Kuldne Börs ja vaadata 4 k€ maksvaid russe, siis on valik küll lai, kuid meie inimeste ihnsust ja üsna tihti ka asjatundmatust teades, on enamus neist keskmist kuni suurt remonti vajavad. Ning ikkagi olematute piduritega, mehaanilise rooliga ning tavalise rippsüsteemiga, millest üsna tihti on "mittevajalik" positsioonregulaator kas eemaldet või lihtsalt mööda reguleeritud. Ei tasu siin unustada ka seda, et inimene ootab 4 k€ maksvast traktorist natuke rohkem, kui 2 k€ maksvast traktorist.

Valmeti mootori hinda ei tea. Aastaid tagasi oli 100jõuline mootor sama palju kilokroone. Täna uusi mehaanilise purtsuga (ehk neid "vanu") mootoreid ei pakuta. Küll aga on ettevõtjaid Soomes ja Rootsis, kes müüvad taastatud (refurbished) mootoreid. Aga ega needki odavad ole ning selles äris liigub kahjuks üksjagu sulisid.

Olen nõus, et 80 kilokrooni ehk pea 5 k€ eest saab töökorras russi. Aga kas peab selle raha eest ennast enam russiga vaevama? Samas, kui kabiinis peab olema vaid mõne tunni kuus, siis saab ju hakkama. See vaatenurk on kah õige.
Lihtsalt inimeste ootused on erinevad ja 80 000 eest on võimalik saada natuke asisem riist, kui seda on russ.

Mis puudutab vanade, mehaaniliste maisnate remonti, siis siin ei erine töö tegelikult oluliselt russi lammutamisest. Lihtsalt täna puudub keskmisel russiremontijal töökultuur ja teadmised (workshop manuali ju pole), et suvalise lääne traktori remondiga edukalt toime tulla. Ning enamasti on takistuseks just madala töökultuur ja töövõtete mittetundmine kui eriteadmiste puudumine.

Kui siia aga tuua võrdlus, siis pole ka 2000+ russi remontimine enam igaühele jõukohane - sirge esisild, monoplokkrippsüsteem ja oluliselt modifitseeritud jõuülekanne tahavad natuke rohkem teadmisi, kui poldi lahtikeeramise suuna mäletamine.

Täna Sind, Wots1, asise arutelu eest. Ega siin suurt vaidlust ju polegi, Sul on õiged argumendid ja õigus nende valguses. Mina lihtsalt tahan välja tuua teise vaatenurga...
Wots1
14:52 08.10.2010
Kiikasin ka siis Soome kuldsesse börssi.

1. 502 on 4x2 ja 49hp traktor,mis läheb rohkem T-40 klassi. Valmet 602 ehk siis 4x4 ja võimsama mootoriga maksis juba 6.5K euri ja aastat 79! Võrdlusek Eestis on keskmine T-40 AM(4x4) siis 30K ja kui sul masin just päris pooleks pole siis 10K-15K teed kap remondi ära.

Jah kabiin on T-40 väikene kuid metsas omad plussid sellel,kasvõi see ,et väiksem võimalus pouu vastu ära lõhkuda ja ise ei lenda kabiinis niiväga ringi kui sõidad üle mätaste. Plussiks jällegi reevers, nö automaatne 4 vedu.

2. 702 traktorid algasid 4500-5000 euri pihta. Ehk aastast 73! Ütleme nii,et kui arvestad sisse väikse remondi siis saaksid kokkuvõtteks sama raha eest juba aasta 1995+ MTZ 82.1 Isegi kabiinile ei saa,arvestades masina hinda midagi väga ette heita. http://www.brcauto.com/lt/car_images/big/583372_11.jpg
Konktreetne pilt on 99. aasta traktorist.

Ühel juhul on sul 25 aastat vana raud,millele teed veel viimase remondi ennem hingusele minekut ja teine on töötanud kuid otstarbekas üleval pidada.

Poolpiduse traktoriga ei taha ju asju ajada ja kapitaalselt teha pole kuskilt otsat mõtekas hakta taastama 702te!

3. Eestis ongi see viga,et iga üks kellel veel kuuri all või platsil MTZ vedeleb küsib selle eest hinge hinda. Kui teha lihtne arvutus ,et TUTTUUS MTZ 82.1 maksab 545K rubla ehk 143K KROONI. Sinna võib juurde arvestada igasugused maksud ja nati transpordi kulusid jne. Siis kuidas saab Eestis 10-20 aastat vana masin ikka maksta 130-180(pannakse ette vints ja siis on "metsatraktor") jääb mulle arusaamatuks?!!!

Teine näide Inglismaal maksab 2010 mudel 952.3 300K krooni! Seal on
100HP mootor,sünkroniseeritud käigukast,sirge ehk uut tüüpi esisild,juba inimese kabiin ja valgustus, 2 kiirusega JVV ja mingi rippsüsteemi automaatik ka.
Ja vist oli kas Euro 3 mootor äkki? Mootor ise ikka D-245 kuid näpitud veidi.

Ja kogu sellel kupatusel on GARANTII ka!

Ametlikult Euroopasse vist 82.xxx asju müüa ei tohi kuna ei vasta euro nõutele,aga ISEGI JUPPIDENA kokku ostes st. ostad rondi millel on paberid ja paned uued jupid tuleb odavam kui mingit pooletoobist ärimeest nuumata!

Wots1
14:56 08.10.2010
Läks meelest ära ja nüüd kirjutan juurde.

Inglismaal müüdavad vastavad Euro-2 normidele ja omavad 24V starterid juba.Lisavarustusena saab osta sünkroniseeritud Reeversi (900 seeria ainult). 8.xx seeriat enam uuena ei toodedagi ekspordiks. Rippsüsteemi juhtimine käib joysticky kaudu ja käru vedamiseks on kohe kaasas eraldi kinnitus.

Seega minule tundub küll,et Belaruss on teinud korraliku hüpe ja arvestades hinda/omadust väärt töörist keskmisse tallu.

Wots1
15:35 08.10.2010
Edasi uurides Eestis natukene uute traktorite hinnad erinevad. Näites onu ostis 2 aastat tagasi 1025 Belestist ning maksis koos mingi lisavarustusega 420K.

Veidi sõltub see konkreetsest mudelist,allahindluse kauplemisest,müügimehe tujust ja majandusolukorrast.
juhiabi
15:37 08.10.2010
Nende vene siseturu odavate russidega tekib see jama, et neid ei saa siia sisse tuua. Ei vasta eurole. Jupp haaval varuosadena mängiks välja.
Wots1
16:04 08.10.2010
Minu postituste mõte oli see,et kui Vene ja jumal teab mis muu stepiriigi turu traktor ehk MTZ 82.1 mis on sisuliselt MTZ 82 raudosa+ vahepealne kabiin kus normaalne töötada maksab ainult 150K. Eestis on isegi tuttuus 820 saada 190K http://aaretehnika.ee/index.php?option=com_content&view=
article&id=51&Itemid=61
. See on küll soodushind ma kardan.

Näiteks 920,mis on veel plekist kuid juba uut tüüpi kapotiga maksab venemaal 600K rubla.

---------------------------------------
Ehk siis ümmarguselt öeldes uus(kasutamata) MTZ 82,mis on modernse(nn uuendatud akvaarium) kabiiniga ning mõne hea vidinaga(24V starter) on siiski legaalselt võimalik hankida kui otsid natukene umbes 180-200K .

Kui lepid kehvema kabiiniga siis saad uue raudvaraga traktori umbes 110K eest- tutikas mootor,tagasilla sisu,igasugused hüdrosüsteemi värgid ja roolisüsteem,rehivd,elektrisüsteem ja sinna hinna sisse kuuluks toorik kust saad erinevad korpused(esisild,tagasild,käigukast,mõned võllid). Endal vaeva jah veidi.

-------------------

Lõppsõna on minul: Pole mõtet osta Belarus traktorit rohkem kui üle 50K ja siis peab ka olema töökorras(mis sest et vajab kõpitsemist)+arvel ilusti Eestis kuna
hinnavahe uutest juppidest kokkuladumisega puudub või lähed natukene riski peale välja ja tood Valgevenest tutikad traktori mis on näiteks seal arvele võetud ja regad ümber Eestis. Kaotad küll garantii suure tõenäosusega. Tutitkat mtz 82 jah ei saa osta poest uuest peast aga ümber registreerida ametlikult saad ikka.

Ja kui tahad rohkem võimsust+üldse modernsemat masinat siis juba 280K eest saad kätte Mtz 920.3 2010 mudeli.

MHMM
00:15 29.08.2011
Lõuna-Eesti mägisel maastikul ei ole Jumzi ega mingi teise esiveota traktoriga põllutöid teha just kõige meeldivam. Raskemaid töid tehes nagu kündes töötab Jumz seal vaid kas mäest alla või piki mäekülge.
....
23:01 30.08.2011
helmo23
11:59 17.11.2012
Teema on aegunud, aga v-o on sarnase probleemiga inimesi veel.
Ise oman Jumz + T25 traktorit. Jumz on kopaga. Maad on veidi alla 10 hektari ja sissetulek tuleb kah muust sektorist kui põllumajandus. Mina soovitaksin samasugust varianti nagu üks eespool juba kirjutas- Jumz kopp + t25 või t40 ratastraktor. t40-ga kogemused puuduvad, aga t25 on asjalik. Metsast puude toomisega ei teki küll probleeme. Paned laiemad kummid alla ja voila. Meil endal on kitsad kummid ja oleme oma metsatööd ka suht soos saanud tehtud (küll talvel külmaga). Jah sisse oleme jäänud t25ga, aga siis oleme jumziga saanud selle välja tõmmatud. Jumziga oleme ka paar korda kinni jäänud, siis on aidanud käpa alla palgi panek, käpaga tagaots üles ja midagi alla. Ja oleme välja saanud küll. Muuseas, siin keegi mainis, et Jumz kaalub 10T. See on vale. Jumz kaabub tehnilise passi jrgi veidi alla 6T. Oma tarbeks aitab jumziga kraave kaevata küll ja veel. Meie tegime sellega päris pika kanalisatsioonikraavi (ca 200 m). Alguses oli kaevamine visa, eriti kraavi põhja tegemine- üks mees käis ja tegi labida ja vihase näoga kraaviõhja üle. Aga kogemuse kasvades polnud seda tööd praktiliselt vaja. Ka raskemaid asju on sellega tõstetud- ca 1 T kaaluva paksusmasina nt. tõstsime sellega paika. Et töö oli täpsust nõudev siis võtsime eelnevalt "lõuad" küljest ja tõstetrossi kinnitasime otse masti tippu. Ka igasugu muid tõstetöid sellega tehtud- vanarauda peale laetud, palke t25-e lamavoisse tõstetud jne. Lund lükkab v võimsalt, ainult käivitamine on pehmelt öeldes tülikas- meil on radikas vesi- suure külmaga peab siis igaks juhuks sooja vett paneme (muidu külmub enne seda ära kui vesi käivitusmootoris kuumutatakse), seetõttu oleme jumziga lund lükanud vaid siis, kui lumekihi paksus v suur ja ilm sula. Muidu kasutame seks puhuks t25-ga, millel tagahaakes on sirge teraga buldooser. Teenust küll kellegile osutanud ei ole ja selles osas see masin ilmselt konkurentsi lääne masinatele ei paku. Kokkuvõttes: mõlemad masinad on väga vastupidavad ja ökonoomsed. Julgen soovitada.
stammer
13:44 17.11.2012
Huvitav teema ja lugedes siin mõnede "spetsialistide" sõnavõtte, siis pani kohe mõtlema, et kas need tegelased on üldse nimetet traktoreid näinud, töötegemisest rääkimata.
JUMZ on oma ehituselt puhtalt linnatraktor ehk siis kanalisatsiooni trasside ja kaabli rikete kaevamiseks. Sai ka 2 meetri sügavusi kraave kaevatud ja uskumatu - ei surnudki see kopp ära. Kuna kopa pöördalus on madalal, siis olid nõrgimaks kohaks ketilülid, mis ikka aeg-ajalt katkesid. Esimene sahk oli ka piisav planeerimistöödeks, paraku lume lükkamiseks sobimatu kuna oli ainult otse. Maal jääb seline traktor mõttetuks.
Parim valik oleks igas mõttes universaalsem MTZ82. Sinna saab talveks külge panna eri nurga alla fikseeritava saha "ujuva" hüdraulikaga ja suveks niiduki + veel jõuvõtuvõllilt puulõhkumismasina.
Kopaga on muidugi keerulisem, aga ega iga aasta niikuinii mingeid kraave ei kaeva.
T40 ja MTZ50/52 unustaks üldse ära kui ühed inimvaenulikumad käkerdised.
kaevumeister.
16:19 17.11.2012
Uuematel JUMZ koppadel oli juba ketiga keeramisest loobutud ja hüdrosilindritega .Kabiinis kaevamisorganil oli juhtimine 2 kangiga ja võrreldes vanaga 3 kangiga palju mugavam .Samuti oli pikem nool ja ise olen kaevanud kaevude auke, kus suutsin 4 kaevurõngast maa sisse panna nii et välja ei jäänud (4meetrit). masin oli aastast 1990.
Aga muidu Jumz nagu ikka vene traktor . Mugavust pole ja kõik robustne ja lihtne. Kopaga Jumz lume lükkamine polnud just eriti töö moodi ,tehae poolt oli neil otse tera ja kui keegi oligi keeratava tera ette pannud siis läks traktor ikka sinna kus ise tahtis .Esivedu ei ole ja taga kaeveseade tõstis ninalt raskuse ära.
Käivitusmootor tõrkus ka pidevalt ,tehase poolt oli käivitusmootoril ka el .starter kuid paljud vanad käivitusmootorid tõmmatakse ikka nööriga käima.
endine traktorist
17:13 17.11.2012
T 40AM KUN esilaadur eriti ei sobi ,saab teha tööd ,kuid raskeid asju tõsta ei soovita. Olen näinud mitut masinat millel esisild murdub pooleks rattaretuktori juurest(reduktori korpus) Just et on KuN laadur ja tõsteti rasket pinnast.
Aga üldiselt ei soovitaks üldse T40 traktorit kellelegi ,tõesti tööd teeb aga juhile ja tema tervisele väga vaenulik.
ka maalt
18:09 21.12.2014
targad maalt "jumpsil on kopp taga ja sellega kinni jääda peaaegu võimatu
320
09:31 21.03.2016
Kas siin on ka Belarus 320.4 omanikke. Kuidas on selle masina vastupidavus, kas tasub osta?

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte