Tere, kas keegi targem selgitaks, kui minu nimel(füüsiline isik) on veoauto (täismass üle 3500kg) ja sellega oma tarbeks sõidan ja ka midagi vean koju-kodust (kruusakoorem, küttepuud, sõit vanarauaga Kuusakoskisse jne), kas peab kasutama sõidumeerikut? Oleneb midagi palju on auto täismass? või hoopis määrav auto väljalaskeaasta või mingi kauguse piirang auto reg kohast millal tuleb kasutada?
Kui tahad 1943 aasta Studebackeriga Viljandist Tartusse sõita, tehes oma isiklikku sõitu, st ei ole tegu tasulise kaubaveoga, siis pole mingit meerikut ega ka ketast vaja. Enne 1985a valmistatud veokitel ei nõuta meerikut, kui sellega ei teha tasulisi vedusid.
Mu meelest oli nii, et põllumajanduslikel vedudel, (nt vilja vedu, silo vedu) polnud vaja meerikut kasutada, kui kaugus oli alla 50km auto alalisest asukohast. Võin eksida ka.
sorry, on jah see vanem kui ´85 välistus sees, aga ikkagi, ei mingit tasulist vedu, st naabrimehe utiili pead maha jätma :) ja 50km kehtib endiselt. https://www.riigiteataja.ee/akt/13336397
(2) Sõidumeerik ei ole kohustuslik sõidukil:
1) mis on valmistatud enne 1985. aasta 1. jaanuari, kui sõidukit ei kasutata veose- või sõitjateveo tasulise teenuse osutamisel;
Mina ei leia kusagilt seda, et enne 1985a 1.jaan valmistatud autoga, millel ei nõuta meerikut, ei tohi kaugemale sõita, kui 50km auto alalisest asukohast.
Need 50km on juhud, kui ei pea kasutama meerikut.
Liiklusseadus § 20´3 lg 8 räägib 50km puhul erisustest ettevõtjate osas (p 1; p 4). Kui ma füüsilise isikuna auto omanik ja ei ole ettevõtja/ettevõte(FIE, OÜ jne) ja oman pärast 1985 1 jaanuari valmistatud veoautot ja ei tee veose- või sõitjateveo tasulise teenust - võin sõita siis ilma meeriku ja kettata ka kaugemale kui 50 km?
omasin oma tarbeks kamaz veokit,millel tehase poolt oli sees ainult spidomeeter ja kuna ma ei teinud tasulist veoteenust ja kaugemale kui 50 km.ei sõitnud - oli kõik korras.(auto oli eraisiku nimel) Siis ostsin Scania millel loomulikult tehase poolt sõidumeerik sees(auto oli jälle eraisiku nimel) ja ei läinud palju aega mööda kui politsei kinni pidas ja trahvi sain.Põhjuseks oli ketaste puudumine.Ma teadsin,et et eraautol ja oma veol ei pea kasutama ketast,olin kodust 15km.kaugusel.Politsei seletas ,et vahet pole,kas tasuline teenus või mitte MEERIKUT PEAB KASUTAMA.Veel seletasid, et vist kunagi oli nii,aga et see seadus olla muutunud,et nüüd käib kõik meeriku järgi.Sarnane teema on juba läbi käinud.Teema nimi oli vist(veoauto erakasutuses).Seal oli ära toodud isegi mingid asjalikud paragrahvid.
Mul on tunne , et sulle tõmmati kott pähe kui trahvi said . Kõige õigem inimene sellele küsimusele vastama on hr. Sirk , muidu jäämegi siin jahuma . Tema peaks nendest seadustest ja seaduse parandustest kõige rohkem jagama .
Ehkki osad on juba viidanud, kordame hetkel kehtiva (liiklus)seaduse üle:
(2) Sõidumeerik ei ole kohustuslik sõidukil:
1) mis on valmistatud enne 1985. aasta 1. jaanuari, kui sõidukit ei kasutata veose- või sõitjateveo tasulise teenuse osutamisel;
2) mida kasutatakse EÜ Nõukogu määruse 3820/85/EMÜ nõuete täitmisest vabastatud vedudel,
ehk siis järgmistel juhtudel ei pea kasutama SALVESTUSLEHTE:
(8) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud määruses sätestatud nõudeid ei rakendata juhtide suhtes erandina riigisisesel autoveol, kui:
1) sõidukit kasutavad põllumajandus-, aiandus-, metsandus- või kalandusettevõtjad oma veoste veol 50 kilomeetri raadiuses kohast, kus sõiduk tavaliselt paikneb, kaasa arvatud linnad, mis jäävad sellesse piirkonda;
2) sõidukit kasutatakse loomsete jäätmete või korjuste veol;
3) sõidukit kasutatakse loomade veol põllumajandustootjalt samas maakonnas asuvale turule ja vastupidi või turult kuni 50 kilomeetri kaugusel asuvasse tapamajja;
4) sõiduk või sõiduk koos haagise või poolhaagisega, mille lubatud suurim täismass kokku ei ületa 7500 kilogrammi, veab juhile seoses tema tööga vajalikke materjale, seadmeid või masinaid. Sellist sõidukit tohib kasutada ettevõtte asukohast 50 kilomeetri raadiuses tingimusel, et sõiduki juhtimine ei ole juhi põhitegevus;
5) survegaasi, vedelgaasi või elektri jõul liikuvat sõidukit kasutatakse veoseveol ettevõtte asukohast 50 kilomeetri raadiuses ning sõiduki lubatud suurim täismass koos haagise või poolhaagisega ei ületa 7500 kilogrammi;
6) sõidukit kasutatakse ainult õppesõidul juhiloa ja kutsetunnistuse saamise eesmärgil;
7) sõidukiks on põllu- või metsamajanduslik traktor, mida kasutatakse põllu- ja metsamajandustöödel ettevõtte asukohast 100 kilomeetri raadiuses;
8) sõidukit kasutatakse seoses kanalisatsioonitöödega, üleujutuste vastu kindlustamisega, vee-, gaasi- ja elektrihooldusteenusega, teehoolduse või -kontrolliga, olmejäätmete kogumise või kõrvaldamisega, telegraafi-, telefoni-, raadio- või teleteenusega ning raadio- või telesaatjate või vastuvõtjate asukoha määramisega;
9) erisõiduk veab tsirkuse või lõbustuspargi varustust;
10) sõidukit kasutatakse lautadest piima kogumiseks ning lautadesse piimamahutite tagastamiseks või söödaks mõeldud piimatoodete kohaletoimetamiseks.
Kui MAZ500 ei kuulu ühe nendest juhtumitest alla, sai ta laksu teenitult, olenemata sellest, et oli kodu lähedal.
Unustasin ennist lisada, et meeriku olemasolu on kohustuslik:
sõitjaid vedava üle üheksa istekohaga (kaasa arvatud juhi koht) või veost vedava üle 3500-kilogrammise registrimassiga autol või autorongil.
See, kas masin on firma- või eraisiku nimel, pole seaduse mõttes mingit vahet. Selline seadus on kehtinud juba aastaid, vahepeal on tehtud vaid veidi kosmeetilisi muudatusi. Uut liiklusseadust ei ole jõudnud üksipulgi läbi lugeda, kuid usun, et seal suuri muutusi ei tule (esimese hooga meenub vaid, et põllumajandustraktoritel väheneb vaba liikumispiirkond praegu kehtivalt 100-lt kilomeetrilt 50-le - sarnaselt veokitega)
Nii-et , kui ma gaz-53-ga aastast 86 ühe lehma heina vean peab mul kettamasin peal olema ja ketas sees sest , ma ei ole mingisugune põllumajandus ettevõtja ?
Kui sa suudad teel olles miilitsale tõestada, et OLED pm tootja, saad kettavabalt sõita. Ilmselt sõltub see paljuski ka kontrollija isikust.
Ja veel, vabandan eelmises postituses sisalduva eksitava infi eest. Nimelt traktorid saavad ka uue seadusega liikuda 100 km raadiuses ketta(masina)vabalt.
alati kui kamaziga tehnilisel ülevaatusel käisin,siis esimene asi mida vaadati oli kas meerik on olemas.Mul ei olnud seal meerikut,oli ainult spidomeeter.Nad vaatasid teh.passi ja nägid et see asi eraisiku nimel ja ma ütlesin et teenust ei tee ainult oma tarbeks.Nad ütlesid et kui oleks firma nimel,siis ilma meerikuta teh.ülevaatust ei saa teha.Nii oli paar kolm aastat järjest.Huvitav mis paragrahvi alla see siis läheb?
Sa ei täpsustanud mis aastast su kamaz oli . Kui enne 85-dat siis täitsa loogiline , et ilma läbi lasti . Firma nimel olevaga on lollilegi selge , et sellega teenust tehakse . Sellest vast ka selline suhtumine ülevaatusel .
Huvitav on see, et kui on eraisiku auto ja pean meerikut kasutama ning kasutan autot korra kuus vbolla, kas siis pean iga mitte sõidetud päeva eest puhke kettaid joonistama või puhkusetõendeid vorpima?
Sõidumeerikut kasutades, peab see olema iga kahe aasta järel taadeldud. Taatlemine maksis pea kaks tuhat krooni. Koos ülevaatuse-, kindlustuse ja muude jooksvate kuludega, läheb veoauto omamine isiklikeks sõitudeks üsna kulukaks.
Kui omada Gaz 53-e siis tuleb lasta see veel paigaldada, tekib tõesti kõike arvesse võttes küsimus, kas sellise masina omamine on otstarbekas.Kuigi ei kasuta iga päev on ta ikka hea võtta kui omal vaja läheb. Kerjamisega teadagi kuidas on.... Kahju kui tõesti nii, et oma jaoks ka nii ranged reeglid. Talumajapidamine FIE-na lõpetatud, seega ei kaasne ka liiklusseadus § 20´3 lg 8 p 1 sätestatud erand:(
mul suur veoauto (kallur) kuulub firmale.
kas 50 km raadiuses firma reg aadressist võib mu firma autojuht (nimi on dokumentidel - kasutaja) kasutada veoautot ilma sõidumeerikuta?
autole õppesõidu märgid ja tüüp võtku argist mootorsõiduki juhi juhendaja luba.) sõidukit kasutatakse ainult õppesõidul juhiloa ja kutsetunnistuse saamise eesmärgil;
ma ei saa aru nagu, mis siin hirmsat on? Kas sõidumeeriku kasutamine on siis nii keeruline? Kui autol olemas siis täida ketas, 15h võib olla tööpäeva pikkus , milles max 9-10 h sõitu ja eesti piires peaks iga töö otsa ära tegema, kas isiklikuks veoks või mitte.
Hirmsat ja keerulist polegi midagi aga kui oled elukutseline autojuht, siis võib asi keeruliseks ja hirmsaks minna, st töö ja puhkeaeg ei klapi, oled sõitnud ilma puhkuseta 24 või 45 tegemata.