Kobelco 330 kah täitsa olemas, a kuskil paekarjääris on 30 tonnine natu kerge masin, ikka 40-st tonnist alates vast.
Oleneb sellest kah milline tamp masinal taga on
karjääri jaoks sobib maru hästi kobelco sk 210 alates 23 tonnist ülesse, ladimistöödeks aga JCB ikka. need on masinad mis kestavad, mitte ei peak iga päev ymber masina jooksma ja näpuga vigu taga ajama.
Meil paar kobelcot igapäevaselt töös ja ei ole mina näinud, et need töökäigus oleks ära lagunenud, ainult hooldust käiakse tegemas, erinevalt liebherridest mida ainult remonditi.
Endal sama küsimus päevakorral mis teema algatajalgi, ainult selle erinevusega, et vaja metsas paese pinnase sisse hulgem trasse rajada. Kuna teesihid ei ole väga laiad puud suhteliselt lähedal, siis liiguvad mõtted lühikese tagumikuga Kobelco SR200 või 225(235) suunas. Kuidas see masin hüdrovasaraga töötamisele vastu võiks pidada?
New Holland Cobelco SR 235 lühikese päraga masinale annab vastast leida,nii vastupidavuselt, kütuse kulult kui kiiruselt. Kokku pannakse neid ka minu teada ainult Jaapanis ja uutel on peal Toyota diisel(Hino).Metsas ja kitsastes kohtades kus keerama ei pääse on ta parim.
Kui kollast värvi New Holland Kobelco - siis Itaalia on vist valmistusmaa, kui rohelist värvi Kobelco siis ilmselt Jaapan ( halvemal juhul ka Hiina ). Toyota mootor on muidugi üllatav , kuid vähe usutav et see seal peal on. Rohelisi Kobelcosi minuteada uuena ei müüda Eestis. Tuleb käija asjalikud müügikohad läbi et täielikku infot saada , siis saab ka plussid miinused teada.
Ühe aasta olin Soomes Kobelcol, üks oli 7 teine vähe suurem, katki küll selle aja jooksul midagi ei läinud. Oli juhus, üks tuli kiitlema et tema sõbral on Samsung ekskavaatorid odavad varuosad pidid olema, sellepeale minu pomo ütles et Kobelcol pole varuosi tarvis. Üks aasta oli tutika Komatsu 210 peal, talvel kui Webastot sisse ei lülitanud siis üldse käima ei läinud ja et normaalselt tööd teha siis pidi punn põhjas olema ainult ole mees ja tangi.
235 New Holland Cobelco lühikese päraga tuleb ainult Jaapani tehasest ja tõesti on peal Toyota diisel Hino nime all ja mingit vahet pole vana rohelisega lihtsalt nüüd toodetakse kollasena.Teised New Hollandi roomikud, pika tagumikuga tulevad Itaaliast ja kasutatakse Iveco baasil mootoreid ,sellest ka suurem janu vist.Müüb neid Eestis Kesko Agro, sai seal néid vaatamas käidud.
Uutel masinatel peaks küttekulu ikka väiksem olema,aga oma kogemusest lähtudes ei pruugi see alati nii olla. Oli siis 96a. Kobelco mis sai vahetatud 2002a. kobelco vastu.Vana võttis kütet vähem ja tõstis kõvemini ja kiiremini.Asi lihtne,uuem lihtsalt kõik elektri juhtimise peal ja peab täiega käima,et üldse midagi liigutaks.Vana ei pidanud nii suurte pööretega töötama.
Igaljuhul kohapeal käies ja masinaid uurides väideti ,et Tallinna laos olevatel masinatel on peal Toyota Mootor st. siis HINO ise tõesti mootori plokki nii täpselt ei uurinud aga partiist sõltuvalt võib see ka nii olla.
See näitabki NCH taset - vastavalt partiile on vastav mootor.Täna Hino, homme Iveco,aga ülehomme üllatame rahvast JAMZ-iga. Andku minna,mõni ikka ostab.Teleturu kaup.
Küsimusele,milline tehnika on kaevetöödel parim võin suurtele kogemustele tuginedes öelda,et Fiskarsi oma. Ja peamine -pole muret ei teeninduse ega liigse kütusekuluga
Ise kasutan kah ainult Fiskarsi kaevetehnikat, on küll analoogidest kallim aga hulga kvaliteetsem - mehed pole objektil nõus enam muid marke tunnistamagi....vaatavd ja naeravad milliste "kühvlitega" ajast maha jäänud konkurendid üritavad pinnasetöid teostada :) Seadmete tööorganite valik on lai ja operaatorile väga käepärased!
Äkki peaks mingi klubi asutama Fiskarsi meestele.On ju Komatsumehed,catimehed jne.Vähemalt ei peaks siin foorumis jurama mingite pöördereduktorite laagritega jne.Laupäeval võtaks masinad st. Fiskarsid ja õlled sauna kaasa,teritaks otsi ......
Mõte iseenesest kiiduväärt - saaks arutada tehnika iseärasusi ja parema kestvuse saavutamiseks ekspluatatsiooniga seonduvat spetsiifikat..., eks meestel kes on Fiskarsi tehnikat pikemalt kasutanud ja margitruuks jäänud, peaks olema kogemusi jagada juba küllaga - eeskätt uutele, kel alles esimesed seadmed kasutuses või hoopis plaanivad Fiskarsitesse investeerida.
Mul endalgi ajapikku mõningaid probleeme esinenud...., tüüpveaks tundub olema rasketes tingimustes esinevad juhtorganite ehk joystiku nõrk kinnitus ja eriti ekstreemsetes tingimustes võib juhtuda ,et operaator pingutab KW-idega üle ja põhjustab tööorganitele mehhaanilisi kahjustusi.
Olen alati öelnud, et jõud ei tohi tehnikal "rauast" üle käia, nii võib võimas relv iseendale saatuslikuks saada! Aga kui operaatoril on "soft" paigas, siis üldjuhul tehnika kestab!
Teema kokkuvõtteks on hea tõdeda, et ühe toote kohta on palju ühiseid ,ja peamine,positiivseid arvamusi ja argumente.
Minu arvates tasub veel märkida Fiskarsi puhul sajandite jooksul järeleproovitud
suurepärast põhiomadust:kuna toode on turul juba kaugelt enne Kristuse sündi on tema kuju jäänud aja jooksul muutmatuks.samal ajal tema kaal on vähenenud ja kasutajasõbralikkus suurenenud.
Kuid alati kaasnevad progressiga ka mingid tagasilöögid- Fiskarsi puhul olen märganud operaatorite kutsemeisterlikkuse arengu pidurdumist. eriti just viimasel ajal Eesti Vabariigi kapitalismi viljastavates tingimustes.Seega peaks kaaluma vastavate koolituste läbiviimist ja kaasama näiteks sinna Gulagi ja Buchenwaldi eluülikooli lõpetajaid.
Lugesin ka teemat kopandusest... Siin kkidetud rohelist ja kollast aga kellegil pole meelde tulnud HITACHI masin. Omal ka pisuke kogemus sellisega, nimelt 22 tonnine lühikese tagaosaga. Kiire ja jõuline küll pole miskit öelda. Varustuses ka samad asjad mida KOMATSU kõvasti reklaamib. Toosama gps i kaudu jälgimine ja tagurduskaamera jne. Kui kiigata naabrite juurde üle lahe, siis HITACHI on seal üks enim müüdud mark. Karjääri vast aitaks ka 24 tonnisest masinast. Kui ainult karjääri töö, siis jäta kiirliide vahelt välja kopal ja saad suts suurema kopa panna. Edu!!