Veoautod ja rasketehnika

Traktor ja sõiduauto haagis

tyyper2000
10:57 11.06.2009
Kas selline kooslus on lubatud?Vaja siin vedada väikest tõstukit aga pole veel jõudnud kärulube teha.Nimelt haagis mis on tahab juba E kategooriat.
R.K.
12:09 11.06.2009
kas traktoristi paberitest üksi ei piisa, et käru vedada? traktor ju töömasin ja kõik mis selle küljes- töövahendid. mis E-katti seal veel vaja on?
rkj1
12:43 11.06.2009
R.K.
tänapäeval just vastupidi.
aga!
13:06 11.06.2009
kui mul B kat juhiluba, kas siis võin sõita tava traktoriga ( mitte keskliigendiga) + nt. veepütt järgi ?
R.K.
13:25 11.06.2009
to rkj1:

mis seal vastupidi on? saad koolis traktorist juhiloa ja koos sellega ka õiguse kõikide riistadega tööd teha, mida traktori haakesse annab panna. mis mul sellest traktori kategooriast muidu kasu on, kui isegi käru ei või vedada?
ma saaks aru, et kui B, C või D kategooria juhiloaga traktoriga haagist vedades nõutakse E kategooriat.
tyyper2000
13:51 11.06.2009
Väljendasin jah natsa valesti ennast.Tähendab autoga ei tohi veel vedada kuna pole lube.Mõtlesin ,et kui autoga ei tohi siis viskan haagise traktorile järgi ja teen oma tööd ära.Vahemaad pole pikad.Aga nagu ma teie jutust siin aru saan siis vist võib.
R.K.
13:59 11.06.2009
ära päris tõepähe seda juttu ka võta. ma uuriks ARK kodukat veidi, seal peaks üht teist kirjas olema, et mis ja kuidas. aga loogiline oleks, kui sul on traktori kategooria, siis võid ka haagist vedada, sest osad tänapäevased põllutöömasinad on transport asendis suuremadki, kui üks tavaline traktori haagis, sõiduauto omast rääkimatta.
rkj1
15:41 11.06.2009
kõik veoauto kategooriad paralleelsd traktoriga.vähegi suuremat haagist vedades vaja e-kategooriat,vahet pole mis seal ees on.siin sellest pikalt kirjutatud ,see kehtib ka traktoriga.
R.K.
16:05 11.06.2009
Ratastraktori- ja liikurmasinajuhi liiklusalased kvalifikatsiooninõuded, ettevalmistamise, eksamineerimise ning temale juhtimisõiguse andmise eeskiri ja riiklik õppekava

§19. Sõidueksam
(5) Sõidueksam algab masina ja kasutatava haagise ohutuse kontrolliga, mille viib läbi eksamineeritav iseseisvalt.

kuidas kommenteerid?
ahsel
16:40 11.06.2009
millised on tänapäeval TRAKTORISTI paberid ???????
eraldi traktorite juhilubasid väljastati 10 aastat tagasi. mul veel kuskil kapis alles, kuid neid vaja ei lähe kui autojuhi load on.
traktorite juhiload kehtisid 10 aastat ja kellel autojuhi load ei ole vaja paralleelselt kahte juhiluba nüüd.
nüüd saab sõita ka sõiduauto B kat. ga. Suurte traktorite (keskelt keeravad näit KIROVETS) on vaja C kat.
Aa
17:11 11.06.2009
Tänapäeva traktoristi paberid on sul lubade näol olemas. Sinna kirjutatakse juurde T ja R kategooria, kui oled vastava koolituse läbinud.
R.K.
17:32 11.06.2009
tegelikult on see päris segane asi ja vist siiani korralikult seadustega reguleerimatta. põhimõtteliselt võib praegult B kategooria omanik ka kombainiga sõita. ega see vist mingit erilist ohtu ei kujutagi, mis sest, et masin ise tunduvalt suurem, kui veoauto.;)) ja palju on neid C kategooria omanikke, kes suudavad T 150 või K 700- ga sõita? aga lubatakse, kuigi ma kaldun arvama, et suurem enamus keeraks selle traktori esimeses kurvis kummuli.
rkj1
18:05 11.06.2009
lisaks Aa jutule-ilma koolituseta võid sõita aga teenust,palgatööd ei tohi teha.
R.K. tunnista,et ajasid jama aga ära oleta,kõik täpselt kirjas ja nende kirovetsidega sõit ei ole ka mingi imetegu.
ahsel
18:07 11.06.2009
kes kirjutab autojuhi lubadele T ja R juurde??????????????? mul on vanast ajast 1998 läbitud traktorite kursused , ja autojuhi load ka BCE .kui sain uued autojuhi load ei pandusd sinna midagi T ja R
treilavoila
19:01 11.06.2009
Minul on autojuhi lubadel BCERT! Ärge ajage inimesele ****a, kui pole endale asja selgeks teinud.
vata
19:02 11.06.2009
Ega ikka iga traktoriga ei tohi B-katiga sõita kuna registrimassi piirang 3.5t ei luba seda.
treilavoila
19:03 11.06.2009
Ahsel, ega nad ise ei panegi! Mina võtsin oma trakotori load kaasa ja siis löödi uutele lubadele sisse RT
toahsel
19:30 11.06.2009
Ahsel- Traktori kategooriaid märgitakse autojuhilubadele vähemalt 2005a algusest. Ilusti esiküljel, koos A,B,C,D,E tähtedega.
Pakun, et sa kas vahetasid enne seda, või unustasid uute lubade taotlemisel tähed T ja R märkida juurde. Ja kuna load kehtivad reeglina 10a. siis arvan, et võid oma traktori load ära unustada.
Kõigile teistele aga teadmiseks, et autolubadega võite sõita, tööd teha aga ainult tööandja nõusolekul.

Juhtimis õigus:

T-kategooria mootorsõidukit võib juhtida ka isik, kellel on C- või D-kategooria, C1- või D1-alamkategooria auto juhtimise õigus.

R-kategooria mootorsõidukit võib juhtida ka isik, kellel on T-kategooria mootorsõiduki juhtimise õigus või B-, C- või D-kategooria või C1- või D1-alamkategooria auto juhtimise õigus.

Ja selgituseks mis on R ja mis on T:
R

juhitava esisillaga ratastraktor või liikurmasin haagisega või haagiseta

T

liigendraamiga ratastraktor või juhitava tagasillaga liikurmasin haagisega või haagiseta ja muu ratastraktor või liikurmasin, mis ei kuulu R-kategooriasse
R.K.
21:12 11.06.2009
to rkj1:

oota, mis jama ma ajasin? ja mida ma nii väga oletasin? õpi lugema ja loetust aru saama. ja kui sina saad K700-ga hakkama, siis kõik ju hästi, aga on ka neid kõrgesti haritud rekka juhte, kes ei oska vana TD 20-ki käima panna, rääkimatta siis liigendtraktoriga sõitmisest. ega siis nalja pärast kaht eraldi kategooriat traktoril töötamiseks pole välja mõeldud.

nii palju veel, et traktorijuhiluba, kui selline, kaotab oma kehtivuse aastal 2010, ehk siis alles järgmine aasta, aga kategooriad ei kao kuhugile, sest talumees peab saama oma tööd ja tegemised tehtud ka ilma A, B, C, D ja nende alam kategooriatetagi.
rkj1
21:41 11.06.2009
esimeses kahes kommis oletad ju,et on olemas paberid,mis lubavad traktoriga kõike teha.
700ga sõitmisks käivitamiseks peab olema tahe.juhiload annavad selleks õiguse. 20-e käivitamiseks ei pea olema samuti rekkajuht,peab olema vajadus.
anna tulla kui jälle millestki valesti aru sain!
R.K.
23:09 11.06.2009
to rkj1:

minu esimene kommentaar:

R.K. (registreerimata)
Re: Traktor ja sõiduauto haagis
kas traktoristi paberitest üksi ei piisa, et käru vedada? traktor ju töömasin ja kõik mis selle küljes- töövahendid. mis E-katti seal veel vaja on?

ja teine kommentaar:

R.K. (registreerimata)
Re: Traktor ja sõiduauto haagis
to rkj1:

mis seal vastupidi on? saad koolis traktorist juhiloa ja koos sellega ka õiguse kõikide riistadega tööd teha, mida traktori haakesse annab panna. mis mul sellest traktori kategooriast muidu kasu on, kui isegi käru ei või vedada?
ma saaks aru, et kui B, C või D kategooria juhiloaga traktoriga haagist vedades nõutakse E kategooriat.

nii, ja kummas neist sa oletusi näed? ja kas siiani veel ei ole selge, et traktoril töötamiseks, just töötamiseks, on vaja vastava kategooria juhitunnistust? mul küll on ja on ka see selge, et R ja T kategooria olemasolul, olgu siis momendil veel kehtiva traktoristi juhiloa näol või siis euroliidu etandarditele vastava juhiloa näol, nagu sinulgi taskus, võib vedada haakes mistahes käru ilma E kategooriat omamatta.
Trak
00:12 12.06.2009
Matta matta matta----õpi kirjutama!!!!
ahsel
00:38 12.06.2009
tegelikult kui lubasid vahetasin ega ma ei teadnud küll et sinna saab ka traktori katekooriad panna , ja ise nad ka ei pannud. vanad traktori load kehtisid veel küll ja vajadust ei olnud siis
rkj1
08:02 12.06.2009
R.K.
tähendab,et sinu väitel võib sõita RjaT kategooria olemasolul ükskõik kui
raske "rongiga"(traktori mass+käru mass),olenemata E kategooria olemasolust.õhtuks täpsustan üle ja juhul kui sul on õigus,töötavad ARK is ebapädevad ametnikud.
R.K.
09:14 12.06.2009
to Trak:

käi ka õige p...e oma õigekirjaga! krt, tark tuli välja.
huvitav, mis vaevab selliseid Trak moodi tegelasi- nii kui miski vähekenegi vaidluseks kiskuv teema, nii kohe ilmub välja mõni Trak ja kukub komakohti paika panema?

to rkj1:

aga uuri, saab selguse majja. mina lugesin selle eespool antud lingilt välja- §19 lõige 5.
summus
10:12 12.06.2009
VX
12:50 12.06.2009
Traktori-haagise rongi massid paneb paika traktori tehnilises passis kirjas olev number, mis annab lubatud teljekoormused ja piduritega/piduriteta haagise lubatud massid. Traktoriga sõiduauto haagise vedamisel võib vaidlusaluseks kohaks olla hoopis haakeseade. Või õigemini haakeseadme nõuetele vastavus. Kasutan maal samuti vahel traktori järel sõiduauto käru (hea madal põllult kartulikottide vedamiseks) ja traktori haakelati ühte auku on keeratud sirge haakemunakas. Kas see nüüd miskile euronormile vastab, pole uurinudki, kuna tee peale minekuks sellise kooslusega vajadust seni ei ole olnud.
Miks ei ole tarktoriga haagise vedamisel E-kati nõuet? Aga sellepärast, et T ja R kati saamiseks tuleb ka haagisega sõita ja manööverdada. Traktoristil on haagisega sõidu oskus tööks otseselt vajalik. Lubadel küll mingit märget ei ole, kuid õppe- ja eksamisõidu tegemisel on R-kat kuni 5000 kg täismassiga traktor ja T-katil üle 5000 kg täismassiga traktor.
rkj1
13:19 12.06.2009
tuleb R.K.le tunnistada,et ajan ise jama kui see jutt paika peab.
praegu tuleb välja nii,et kui lubadel on kirjas BCR siis võib traktoriga sõita ka suurema täismassiga haagisega.kui nii siis täna õhtul saab üks ark i ametnik vist peksa mu naabrimehe käest,sest ta käis just ekstra sellepärast E kursustel kuna arki ametnik seda talle soovitas.
R.K.
14:06 12.06.2009
noh, kas nüüd peksa kohe vaja on, sest ega see E katt mööda külgi maha ka jookese.;)
kapsel0
22:52 12.06.2009
kas pole mitte nii et kui traktori kategooriaid ei ole siis traktoriga käru vedades eralõbuks on C-le E-d vaja juurde
Isidro
01:44 14.06.2009
ei saa aru nüüd kuda see asi tegelikult on, kas siis CE katiga võib siis traktoritega tööd teha või ei või, ARK nagu lubab nende kategooriatega liigelda, aga töötamisest pole seal juttugi, samas jumala mõtetu ja ajaraiskamine neid kategooriaid õppida kui niigi oled C ja E ga manööverdamise õppinud...
neid ikka on s.....ks
08:57 14.06.2009
Keda siin kellegi mõtted huvitavad, kui pisnes plaan näeb ette igatsugu pattaka plast litakast tunnistuste täiend koolituste kohta, iga viie aasta tagant sama juttu põhjalt, ainult toppelt suurema summa eest välja vahetamist ja tööandja oskab need ilusti palga sisse nii joonistada, et näiliselt nagu tema maksaks.
VX
17:58 14.06.2009
Aastat 2 tagasi vastati C-kati lubadega traktoril töötamise kohta, et sõita võid, politsei jaoks on kõik OK kuid lõpliku valiku teeb tööandja, sest kui miski avarii juhtub, võib kindlustus teha tõlgenduse, et puudus vastav ametikoolitus.
toahsel
19:13 14.06.2009
Ma ei saa aru, kaua võib jahuda. Kas eelnevaid postitusi ei loeta korralikult läbi?
Kirjutasin juba eespool, et:

R- juhitava esisillaga ratastraktor või liikurmasin haagisega või haagiseta

T- liigendraamiga ratastraktor või juhitava tagasillaga liikurmasin haagisega või haagiseta ja muu ratastraktor või liikurmasin, mis ei kuulu R-kategooriasse

Pange tähele- mõlemis on juttu kas- HAAGISEGA v. HAAGISETA

Ja kuna B-kategooriaga võib sõita AINULT R-kat.ga, siis samamoodi võid liigelda- kas HAAGISEGA v. HAAGISETA

C-kat.omavad isikud võivad sõita nii R, kui T- kat. ga, mis lubavad omakorda liigelda kas HAAGISEGA v. HAAGISETA.

Selleks ei ole vaja omada eraldi E-kat.

Kui mu eelnev postitus on lugemata, siis kordan- isikud kellel puuduvad traktoriload ja kes omavad B v. C- kat. VÕIVAD sõita traktoritega (siis haagisega v. haagiseta), kuid tööd tohivad jätkuvalt teha tööandja nõusolekul.

Tyyper2000-le- maanteel ära sellise kooslusega igaks juhuks sõida, poliise, kes seaduseid tõlgendavad on erinevaid, sest nagu näha on see natuke keeruline teema.

Edu Teile!

rx
21:36 14.06.2009
viimasele, nagu näha ei tea sa isegi mis siis õige on võib või ei või ja mis õige on
Isidro
21:54 14.06.2009
Minu arust, tehti eelviimases postituses küll puust ette ja punaseks kõik selgeks.
toahsel
22:00 14.06.2009
RX, millest sa aru saa? Või ei suuda sa haarata korraga nii palju infot?
rkj1
22:34 14.06.2009
et siis isegi ainult C kategooriaga võib sõita suure traktori+täislastis silokoormaga sõiduteel.
traktori järel olev raske koormaga käru on kerghaagis?
VX
00:11 15.06.2009
Mis see kerghaagis siia puutub?
Isidro
00:24 15.06.2009
Lugege toahsel-i postitust ja jutul lõpp!
rkj1
08:08 15.06.2009
-et kui käru on auto järel,on c kat puhul piiranguks 3,5t
-et kui traktor ees,siis pane c katiga ükskõik kui raske komplektiga mööda teed.
kuule sina,kõva jutulõpetaja -kõigepalt näita mulle see konkreetne koht,kust ma oma küsimusele vastuse saan
ja siis loeme teema ammendatuks.

rkj1
09:00 15.06.2009
VX
mu mõte jäi tõesti vähe segaseks,tõlgin-vaid BC kategooria olemasolul tohid vedada suurema dziibiga reeeglina ainult kerghaaagist kuna 3,5 tonni piirang tuleb ette.
traktorid ei ole kergemad,kas siis nende veetavad kärud tuleb lugeda kerghaagisteks.
..
10:48 15.06.2009
R- juhitava esisillaga ratastraktor või liikurmasin haagisega või haagiseta

T- liigendraamiga ratastraktor või juhitava tagasillaga liikurmasin haagisega või haagiseta ja muu ratastraktor või liikurmasin, mis ei kuulu R-kategooriasse

Jutt on ainult haagisest ja kogu lugu, massipiirang on kirjas traktori passis, piduriteta haagisel võrdne traktori tühimassiga.
ee
14:08 21.02.2010
nii kui vähe teravamalt ütled, kustutatakse tekst..naljamees!