Lugu selline. On käsil praegu MTZ 80 suurem remont. Kõige muu kõrval
tahaks talle paigaldada mehhaaniliselt lülitatava difribloki, ühesõnaga
50/52 oma. 80 pooltelgede otstel on ju olemas nuudid blokeeringu lülitus-
muhvide paigaldamiseks. 80/82 originaalblokeering millegipärast toimida ei
taha, see hüdrauliline roolisüsteemiga ühendatud ühesõnaga. Ei tea, kas
ta ongi loodud mitte töötama, äkki keegi jagaks oma kogemusi? Olen ta
mitu korda üles putitanud, vahetanud kõik tihendid ja muu uute vastu, aga
kaua ta ei kesta, õli hakkab lekkima ja leotab veel piduri ka ära, mis siis ka
tõrgub. Mehh. bloki lülitus on mul olemas, aga pole veel leidnud lülitus-
muhve pooltelgedele, äkki keegi oskaks midagi pakkuda, neid vanu 50/52
peaks ju vedelema kasvõi varuosadeks.
On üks AGA. nimelt 80/82 asub see haakesüsteemi hüdrosilinder täpselt keskel, 50/52 aga küljepeal. Seda 50/52 mehaaniline blokeeringu värki sa muidu paigaldada ei saa, kui pead ka omale siis vaatama uued kahepoollsed silindri kinnitused. Sest kui vaadata, siis praegu sul on seal tagasilla kaane ja silindri vahe suht väike. Aga just silindri alla keskele peab see ümberlülituskobakas mahtuma. Ilma sa seda sinna ei mahuta, kui teed haakesüsteemi õlakud ka 50 süsteemi peale ringi. Ise lahendasin plokeerimise nii, et lasen sinna kompressorist õhu sisse ja plokeerib ära küll. Aga veel parem on vaadata vedav esisild, ja oledki omadega mäel. Jõudu!
Tänud vastamast. Krt.seda ma pole veel tõesti proovinud, kuidas see
lülitus tagasilla kaanel paiknema hakkab võrreldes silindri asukohaga.
Äkki saab seal midagi ise aretada, 50/52 silindrit+tõstesüsteemi küll
ei taha panna, see nõrgem ju. Aga seda olen ise ka mõelnud, et kui
laseks kompressorist õhu sisse õli asemel.Nii et seda on proovitud ja
töötabki, ja mitte kehvemini, kui õlisüsteemiga?
Ega seda tõstesilindrit seal tagasilla peal väga ei nihutagi, kuna asub täpselt kahe paagi vahel, 50-l asub paak taga http://www.agroinform.com/files/aprohirdetes/2009/08/25/agro
inform_20090825203401_20090704_MTZ50_hatulrol.jpg .
Mul uuemal russil on difri blokeering juba otse tehtud. Tegelikult sellel dosaatorpumbaga rool ka. Jagaja küljes väike lisajubin, tõmbad kangi ja laseb õli peale. Ära ei fikseeru, ehk siis nii kaua on blokeering sees, kui kangi hoiad. Õhuga see jama, et kompressor peab järel olema või siis pead mingi reservuaari tekitama.
No ma arvan, et otse all on seda mõeldud, et blokeerimine ei sõlttu enam roolisüsteemist. Vanal süsteemil ju see funktsioon ka, et kui keerata rattaid kõrvale, siis lahutab blokeeringu ära.
Mul ühel tuttaval on kasutatud seda 50 niiöelda jalaga blokeerijat. Ega seda ikka muud moodi sinna panna ei saanudki, kui ta eemalda ühe paagi ja pani 50 silindri kinnitused. Kindlasti on võimalik ka muud moodi midagi teha, aga siis tuleb see süsteem teisiti välja mõelda või teha seda jalaga blokeerijat kardinaalselt ringi. Seal veel muid jamasid ka. Näiteks tagasilla kaanele pead selle blokeerija jaoks augu sisse lõikama ja seda peab tegema suht täpselt. Hea kui on mõni 50 kaan sablooniks, et tõstad selle peale ja märgid ära. Soovitan teha õhuga. Ega minulgi kogu aeg rõhku üleval ei ole. Kui blokeerimist on vaja (väga harva) siis lasen rõhu üles. Kui aga kasutada tihedalt, siis tuleb need rõhu regulaatorid ka korralikult korda teha ja kompressor kogu aeg taga hoida.
See on küll levinud probleem, nii palju kui kuulnud olen, praktiliselt mitte
kellelgi see hüdroblokeering ei tööta. Lihtsalt esiveoga traktoritel ta omab
natuke vähem tähtsust. Muidugi kündmisel, kui traktor on veel kaldu ka,
ta annab palju veovõimet juurde. Lekkima hakkab ta sealsamas, kus ta
paikneb, vasakpoolse pidurikoja küljes, silla sisemus ei puutu üldse siia.
Lekkiv õli läheb sealt edasi piduriketastele ja see pidur enam ei pea.
Nii et ta ei tööta ise ja ei lase piduril ka töötada. Ei kokkupanekul olid
kõik detailid korras. Selle süsteemi mõte on hea, aga detailid ei kesta
lihtsalt, kuna kvaliteeti pole.
Selle vidina asemel,kust õli siseneb blokeerijasse,saab kasutada niva kombaini trumli pööretereguleerija osi.Seal on põhimõtteliselt sama asi-voolikust läheb õli pöörlevasse silindrisse. Vene ajal sai tehtud,pidas väga hästi vastu.Täpset konstruktsiooni ei mäleta,midagi tuli treida,aga midagi keerulist polnud.Nüüd võib keerulisem olla selle niva detaili leidmine.Aga asi tasuks ära. Edu!
Küsiks veel et kas 80 tagasilla korpus sobib 50le.Nimelt,mul poldi pesad ilma keermeta jäänud ja jõusilinder kipub vägisi küljest ära tulema.Enne arvasin iseenese tarkusest et sobib aga nüüd siin lugedes tekkis väike kahtlus.Mida teadjamad mehed arvavad?
Oot-oot, kas 80 kestal ikka on difribloki jaoks vajalik olemas? 80 tuli ju sellesinase hüdroblokiga. Kas mehaanilise bloki jaoks vajalikud avad ja kõrvad kaotati, ei oska öelda...
Ei 50 ega 80 tagasilla korpusel ei asu ühtegi ava ega kõrva, mis oleks seotud difriblokiga. 50 blokk asub pooltelgede vahel ja lülitusmehhanism
tagasilla kaane peal. 80 blokk asub pidurikoja küljes ja sealt läheb sidestusvõll läbi piduri otse difrisse. Nii et selle asja pärast on küll korpus
üks ja sama.