kui koorma leiad,siis oled vähemalt eesti politseile liikuvaks sihtmärgiks ja täidad ka riigi kassat aga kas ka rohkem midagi positiivset on seda ei tea.
logistika paigas,töö eest õigel ajal raha kätte saad ja oled valmis 99,9 prossa koormates ülekaalus vedama ja eriti vahele ei jää siis tuld.Muuhulgas olgu öeldud et pole haruldus kui mõne autoga firmal kaalutrahvi summa kuus ca 50 tuhhi.
Eelmises postituses oleval pildil on muidugi selline auto, millega pole Eestis midagi teha, sellised on ainult Põhja-Rootsis pikkusega 31m ja täismassiga 90t. Mis aga Eestis metsakateemasse puutub, siis heameeega toimetaks ise ka sellisega siin, aga paraku jääb see vähemalt minu puhul vaid mõtteks- siin on metsakad ja nende juhid-omanikud põhimõtteliselt riigivaenlase staatuses, kogu aeg peab sul operatiivne side olema mentide liikumisest, et vastavalt sellele siis marsruuti valida vms. Kusjuures pole vahet, kas sul on koorem peal või mitte, hambus oled neil ****del kogu aeg.
Alguses võib see kassi-hiire mängimine ju fun olla, aga see tüütab kiiresti ära ja hakkab närve sööma. Võrdluseks veel Rootsi kaalutrahvidest väheke juttu- seal on täismass 60t ja kuni 10% täismassi ületamisel on trahv vaid 1500SEK. Siin seda luksust ei ole, väänatakse täie rauaga.
Paraku aga on see siin nii, et vedaja saab ikka tihu ja km järgi ja seetõttu ka suured koormad on. Kusjuures, huvitav on see, et loogika ütleb, et loeb seekoormus, mis langeb teljele, aga seaduse järgi saad koledaid lakse nii täismassi kui ka lubatud teljekoormuse ületamisel. Oleks asi loogiline, et teljekoormuse järgi käib kogu ''tsirkus'', siis oleks asi lihtne- 3-teljeline auto ja 4-teljeline haage ja tuld!
Aga ei, metsakamehed on asjapulkade ja menditolvanite meeest need kaabakad ja paraku see jääb vist veel kauaks nii. Vähemalt niikauaks, kuni firmadel ja juhtidel lõplikult ära viskab...
No muidugi teatud juhtudel loeb tõesti reaalne täismass, mitte ainult telje-
koormus. Näiteks kui see auto sõidab mingile sillale, mille kandevõime pole
just suure varuga, ja selliseid sildu pidavat leiduma meil küll ja küll.
Tjah, aga alati on ju võimalik tee otsa, millel see sild asub, märk täismassipiiranguga pista. Ütlen ausalt, et 7 aasta jooksul, kui ma metsamasinaga Eestis töötasin, ei näinud mina küll ühelgi üldkasutataval (metsa)teel mingit kahtlast silda. Suurtel teedel siis ammugi veel. Ja tegelikult ei tasu unustada, et kunagi olid 25m autod ka Eestis lubatud ja kaalumisest ei teatud siis veel midagi. Samuti ka seda, et reaalselt on 50t täismassiga veokad suht igapäevased- ei ole ma veel kuulnud, et kuskilt mõni sillast läbi oleks sadanud. Aga see selleks, see on juba teine jutt.
Igatahes on minu vaatevinklist asi nii, et siin metsakaga toimetada... töö iseenesest on mõnus, aga ei lasta ju teha...
Ühesõnaga jah, siis see üks peamine argument metsaveoga-autoga mitte
tegelemiseks, et oled sunnitud vedama ülekaalulisi koormaid, sest muidu
ei tasuks ära veotöö, aga seda lihtsalt ei lasta teha. Aga kuidas siiski selle
töö leidmisega on, kas leiab piisavalt koormaid vedamiseks? Kas pole nii, et
olemasolevatele autodelegi ei jätku tööd, nii et siia veel juurde tulla on
küll kahtlane. Endal kah nagu sellised plaanid, et ostaks auto jne. aga...
Kaldun ise arvama, et natuke kehva aeg sellega alustamiseks, ehk siis vbl nats liiga hilja, praegu vast ''teevad ilma'' pikemalt tegutsenud ja suuremad firmad, üksiküritajal alustada on vbl veidi raske. Aga sa võid ju alustuseks RMKst kasvõi küsida, võiks ju kuidagi teistmoodi ka turu-uuringut teha. Minu juttu ei tasu muidugi 100% dogmana võtta, kuna ma ise sellele teemale SIIN ei ole mõelnud, siis ei oska täpsemalt kommenteerida. Niipalju küll, et kunagi, nö. headel aegadel oli mu isal oma kümmekond toikadega autot-miks ma ütlen ''toikadega''- enamus olid küll tõstukitega, samas osad poolhaaked ilma tõstukita ja üle 10 aasta tagasi oli asi juba sealmaal, et väikeüritajatel hakkas asi raskeks minema...
Aga uurida võid ju alati, ei oska muud öelda, kui et loodetavasti sa leiad ikkagi omale väljundi ja hea(d) otsa(d) :)
Tore, kui veel on hakkajaid, kes tahaksid asjaga tegelda :)
Mul on tunne, et hetkel on autodest suur puudus. Suurematel tegijatel on RMK lepingutega tegemist küll ja küll. Väiksematele metsafirmadele autosid ei jätku. Osad vedajad põimivad nii,et vähe pole küll on liiga külm ja siis jälle juht haige ja siis lihtsalt ei saa ja teine päev ei tasu ära ja politsei on kaaludega just siis väljas kui vedaja nõus vedama on. Varsti tuleb veel üks põhjus juurde miks vedada ei saa -teedelagunemine.