Tere.
On tekkinud üks argument,nimelt selline,et minuteada ja paljud,kelle käest ma veel olen uurinud selle kohta(kuna ise pole automaatkastiga suurega sõita saanud) manuaal käigukast võtab vähem kütust,kui automaatkast ( scania r
seeria kast näiteks )
Kuigi tean päris paljusid isikuid/firmajuhte/autojuhte,kes ostavad või kellele ostetakse just selletõttu manuaal käigukastiga autosi,kuna kütusekulu on väiksem ( sellepeale teatati mulle,et ma olen pmst loll ja tolle firma omanik on ka loll,et ostab manuaalkastiga autosi,kuna manuaalkastil on hoopis suurem kütusekulu,kui automaadil ja nii olevat olnud 20 aastat tagasi,kui manuaalil oli väiksem kütusekulu,kui automaadil)
Sama teema on siit foorumist ju varem ka läbi käinud. Ehk siis - Veokitel ei ole automaatkäigukasti vaid on tavakast, millele on lisatud (pool-) või automaatkäiguvahetus, ehk siis masin vahetab käigu siis , kui tema seda tahab. Loomulikult saab valida ka manuaalreziimi. Kütte kokkuhoid VÕIB tulla sellest, et masin ei lase mootorit reeglina "pöördesse", vaid vahetab enne käigu ülesse. Mida vähem mootoripöördeid, seda suurem kokkuhoid. Loomulikult sõltub see veel sajast muust pisiasjast, nagu kaalust, teeoludest, tehnilisest korrasolekust, masina varustusest (kiire või aeglane veosild) jne jne.
Auomaat vahetab kiiremini ja õigete pööretega käiku kui manuaal, ühesõnaga käiguvahetus toimub õigel ajal ja kiiresti mida ükski autojuht ei suuda teha. Ja sellest tulenevalt on automaadi küttekulu ka väiksem.
Scania opticruise ka ise vahetab, kuid mulle tundub, et manuaaliga suudan ma kiiremini käigu ära vahetada, kui see aparaat teeb. See võib ainult petlik luulu ka olla.
nö automaat kast võtab muidugi vähem, kuna ta ei lase pöördesse autot ja pidurdamine toimub alati mootoriga(kui just hoo pealt neutraalile ei pane). meil on nii automaate kui manuaale, üldjuhul jääb kulu samasse kanti, aga tsipakene on automaat kastiga autod ökonoomsemad.