Veoautod ja rasketehnika

6x4/2 rakendamisest tööle

ML73
08:31 29.08.2012
Juhtus selline tahtmatu lugu, et olen nüüd 2005.a. sadul MAN TGA 26.363 FDLS 6x4/2 omanik, pärandusega tegu.
Mis selle masinaga peale hakata? Väidetavalt väga heas korras. Oman tegelikult ise kõiki kategooriaid ja isegi ametitunnistus veel kehtib, aga veokimehe elu vastu seni eriti huvi pole tundnud ja ei tea sellest maalimast midagi.
Huvitab, et mis võimalused on sellise varaga mõistlikult midagi peale hakata? Kas lihtsalt maha müüa (mis hind?) või on kasumlikum masin töösse rakendada? Mis hindadega preaegu masinaid kuhu tööse annaks anda? Millised on riskid, kui tahaks nö ettevõtlusega tegeleda, millised on perspektiivid?
MAN---
10:17 29.08.2012
Suvel oleks kallajatööd kindlasti teha, ise sõidad majandad, peaksid leiva lauale saama, rikkaks muidugi ei saa, vana autoga peavalu ka omamoodi. ise oman ka ühte 4x2 sadulat, sõidan euroopat, ländkruiserit osta ei jõua, naine ka vingub et raha pole. kuid see eest oled oma aja peremees, mis on ka väga tähtis.
tsigitt
16:26 29.08.2012
Kõige nukram variant on see et on sadul.Kui auto on täielikult töökorras,tundub sul müügivariant.Kui tehniline viga küljes mida kirvega ei remondi jääb hoovi seisma.
?
18:12 29.08.2012
Milline näeb üldse välja sadul mille rattavalem on 6x4/2? Polegi näinud varem sellist.
man men
19:13 29.08.2012
kui õieti aru saan siis 6 rattaga sadul auto kus veavad 4 rattast, kas on nii härrad??
juhiabi
20:03 29.08.2012
Härrased, 6x2/4 on sadul millel abisild asub eespool veosilda ja olenevalt versioonist on pöörav koos juhtsillaga. Euroopat sõita võib, aga jumetu, kuna kolmas sild suurt ei päästa ja sellise asetusega võtab palju küttepaagi ruumi ära, tähendab palju tankimist kallimates riikites. Skandinaavias annab täismassi eelise, aga pusheriga norras talvel näotu ja muret rohkem kui 6x2 autoga.
Eestisse vanni ette sobib, aga siin pead vaatama, kas ja millal oma rahad kätte saad.
--------------
20:37 29.08.2012
No kui asi saadud pärandusena ja sentigi sisse tagumata siis on võimalus ainult teenida. Hooajaliselt tööd kuhjaga, talvel on kõigil hapu..poolhaakega sõidad jälle suht mööda asfaldi ja kitsastesse kohtadesse sisse ei tule.
looder23
20:45 29.08.2012
kas skandinaavia töö seisneb ainult norra töös? sellisega võib täitsa vabalt soome-rootsi-taani tööd teha. norra jaoks tiba vähe hobujõude. eestis kallutaja ees kärab ka, aga kui hüdraulikat pole, siis selle ost ja paigaldus võtab omajagu raha. kui ise sõita ei taha, siis korraliku juhi leidmine on ikka väga keeruline. müüki võid ju panna, vaata auto24 hinnad ja umbes keskmisega paned müüki. huvi pärast võid ju autole lasta teha esinduses tehnokontrolli, sest muidu potensiaalne ostja hakkab sulle tuhandeid vigu leidma (eriti jutu peale, et ise ei tea seisukorrast midagi ja peaks olema korras). siis ka hea ostjale ettenäidata mis teha vaja ,mis mitte. võibolla isegi esinduses hooldatud ja ajalugu olemas. eks seegi tõstab väärtust.
juhiabi
21:19 29.08.2012
Ei, looder23, skandinaavia töö ei seisne ainult Norra töös. Vabalt võib teha Soome, Rootsi ja Taani tööd.
Kodanik.
22:10 29.08.2012
Korraliku juhi leidmine keerulin ??? Vaata peeglisse ja küsi mis palka sa oled nõus maksma ja maksad, siis räägime edasi juhist ja korralikust juhist.
Maksan 8x4 juhile 5-6 euri tunnist(iga õhtu magad kodus, vahest ka mujal) ja ei tule pähegi, et võtan tööle Vasjad, Gojad kes teeb töö ära 3-4 euriga, kuid auto on selline peldik ja igasugune heaperemehlik hoolitsus puudu?. Juhid saavad head raha ja"tuba" on selline, et mõne mehe kodu ei ole ka niivõrd puhas, "meeletust küttekulust" ma üldse ei mõtlegi.
Makse väärt meestele väärilist tasu ja ei ole vaja ohkida, et meest ei leia !

Lugupidamisega.
621/88
22:22 29.08.2012
Kellel on nii palju aega, et seda raisata 5-6 euri teenimiseks tunnis?
looder23
10:36 30.08.2012
sul on vedanud, et saad 5-6 eurose tunni tasuga väärt juhi. saada võid ka vähema palga eest, aga kui inimesel (juhil) on sügav veendumus, et tal on jummala savi kust ja kuidas ülemus seda raha saab, peaasi, et temale papp tiksub. 8x4 teeb siiski enamuses tunnitööd. olgu siis kallurina või kraanana. seal on see kummi venitamine suht pohh, aga kui firma teenib km või tkm pealt siis seal pohhuilt looderdamine ei tule abiks. kui auto võib legaalselt peale võtta 27-28 tonni, aga juht sõidab 23-24 tonniga, tippkiiruseks 70 km/h, iga putka juures kohvipaus või suitsu tund, siis halloo, ei mängi kuidagi selle väärt tunnitasuga välja.
buumi aja lõpus maksin juhtidele välissõidu eest 1000 eeku päev. jäeti nädalavahetuseks rootsi koorma ootele. juht tige, et ei saa koju. ma ütlesin, et mis pabistad, palk ju jookseb, aga vastuseks sain, et mul küll,palk jookseb, aga kust sina seda raha saad, et meile maksta. kui oli sõitmist siis sõideti oma ajad ilusti täis, 600-700km. samas tean, kus juhid sõitsid ainult 350-400 km päevas. tal pohh, päevapalk. niikaua kuni panustavad mõlemad firmasse, nii töötaja kui tööandja, siis saab rallit sõita, aga kui ühel neist on savi, kuidas asi toimib, peaasi, et mul on hea, siis see rallisõit ka ei toimi. maksa palju tahad. sa võid ju juhile hästi maksta, aga kui auto remondi pool lonkab, palkadega makstakse kuidas juhtub(aga makstakse ära), teepeal pead pidevalt vaatama ja nuruma raha, et teemakse maksta, koormaid pead nuruma, siis ei ole ka kõrgepalgaline juht selles firmas väga kaua. lihtsalt koostöö ei toimi ja kõik.
stammer
11:15 30.08.2012
Lihtsaim ja valutuim variant on maha müüa ja saadud raha mujale investeerida. Milleks vaevata pead alaga, mida ei valda?
professor_sammaljalg
18:47 30.08.2012
stammeriga täitsa nõus, milleks oma elu keeruliseks ajada, eriti, kui konkurentideks MAN--- sugused, kel kasumist tähtsam suure kaarega kai peale keerates püksid mittekapitalistide kadedate pilkude saatel nibudeni üles vedada ning üleoleva irve saatel tõdeda, et jah, "enda auto on"
juht678
21:45 30.08.2012
Saan aru et sammalhabel läks oma autoga kõik perse, pole suutnud kasumit teenida, ege norm tööd omale sebida. Ja nüüd orjad kuldses soomemaa kai peal 3000€ eest. Istud lihtsalt oma elu ära. Aga ära arva, et keegi teine ei suuda OMA autoga mõnusasti ära elada, kasvõi kodumaal vanni vedades ja öösel kodus naise kaisus magada. Mis ongi ju põhiline, või mis??
samblale
23:34 30.08.2012
Kellele on raha tähtis kellele vaba aeg, OMA auto pidajatel just see eelis ongi, keegi ei kamanda, ei pea olema kellegi tallaalune.Raha saavad kindlasti vähem kui sina sammaljalg kuskil soome firmas. Kuid need inimesed elavad ka normaalset pere elu.
professor_sammaljalg
04:32 31.08.2012
jep, jälle paar pilvedes hõljujat asjadest suurt midagi teadmata kõvasti sõna võtmas. Sammal teeb ikka sama tööd, mida neli viimast aastat ja mingi soome kaiga pole kunagi tegemist olnud. Ma ei ole kunagi väitnud, et oma autoga pole võimalik teenida, kindlasti on võimalik, kuid kuna ükski "hāsti ära elaja" pole siiani ühtki numbrit üles pannud, jāän oma väitele kindlaks. Oma aja peremees? Ppraegu võin võlavaba palgatöölisena oma aega käskida ikka kordades enam, kui pūsikuludena igakuiselt üle kahe kilo neelava oksendava kana embleemiga sadula vastutava kasutajana, miskipärast magan hulka paremini. Ahjaa, asja müügist teenisin arvatavasti rohkem, kui paljude meeste ettevõtmised aasta või päris mitmega sisse toovad. Kui see on perses siis on perses, mida sellega võrreldes öelda "pappi pole ja länkarit ei jaksa osta" seltskonna äri kohta, ma ei tea. Üldiselt alati võib rohelisemat rohtu otsida, kuid varsti on ka seal onud kohal, kes hoopis vähem raha küsivad, vaba aeg on ju kontoseisust olulisem
professor_sammaljalg
05:00 31.08.2012
ühesõnaga kokkuvõtteks on minu kindel seisukoht, et kui inimene teenib oma autoga sõites vähem, kui normaalses firmas sama tööd tehes palgatöölisena, on see lollus. Ja mitte ainult tema enda, vaid ka turu suhtes. Ning arvesse tuleks võtta kõik lisatöötunnid, mida palgatöölisel pole (remont, raamatupidamine jms). Ja paluks võrrelda õunu õuntega, mitte sisetööd kodus kalluriveoga, ei ole väga pädevad argumendid.
...............
07:11 31.08.2012
...aga peremees olen ju mina, kui tahan sõidan, kui tahan ei ? Loomulikult kui eesmärk on ainult raha siis on kasulikum kellegi alluv olla.
professor_sammaljalg
08:19 31.08.2012
isegi, kui ettevõtjal on püsikulud viidud minimaalseks, a la auto päranduseks saadud ja kindlustust tehakse nädala kaupa, siis tahaks näha seda klienti, kes lepib olukorraga, kus seltsimees kapitalist lihtsalt ei tule koormat laadima, kuna väga pole töötuju. Kui töölisele midagi ei istu, kergitab kaabut ilma märkimisväärse finantstaagata, mida üks seina ääres seisev auto kindlasti on, välja ostetud või mitte.
juht678
09:49 31.08.2012
Ei suuda aru saada, kuidas sa oma autoga teenisid vähem, kui praegu kellegi all sõites, sama tööd tehes??? Kas siis sinu praegune ülemus maksab peale et sa sõita saaksid??? Tundub lihtsalt, et sa ise olid kõvem turusolkija ja nüüd oled kibestunud.
Ja mis kalluriveol häda on? Ja Ega siis kallurid tasuta sõida, täpselt samamoodi on km ja tunni tasu aga vahe on see , et öösiti oled kodus. Või kõik teised maksavad peale, kellel oma auto on, ei ole nii.
Tundub ,et samblal oli mitte jätkusuutlik ettevõte. Sellised mehed peaksidki kellegi all töötama ja vagusi olema.
juht678
10:36 31.08.2012
Sammal, sa ütle oma firma omanikule ja kõigile transpordi ettevõte omanikele, et pole mõtet, müüge veokid maha ja tulge parem soome rekkajuhtideks, siis hakkab alles raha liikuma. Saab veel kuude viisi järjest reisida ka. Sest siis tuleb kogu raha juhi tasku, kui oma firma siis on ju raamatupidamine ja kütust peab ostma, kindlustust tegema ja üldse üks igavene mäss...
.............
11:09 31.08.2012
Ilmselgelt ei ole asjal mõtet kui sa sõidad alla oma hinna, sammalhabe...heategevus ja kuritegevus ei tasu ära, vähemalt mitte siin riigis. Kui mul on masin saadud 0 kuludega siis võin samamoodi kaabut kergitada, lõpetada teenuse pakkumise.
Hävivad need kes ei saa oma rahasi kätte, ehk teinud teenust kahtlastele firmadele ja teevad teenust edasi ka siis kui on juba tuhanded eurod saamata, kuulates tellija juttu, et kohe-kohe rahad laekuvad ja maksame, samalajal ka 500-1000 euri kaupa midagi makstes. Nähtud küll lolle kes on teevad teenus ikka veel edasi kui ollakse juba tuhandeid eurosi võlgu, ei ole ka harv juhus kui mõnel päris juhmil jääb saamata 10- 20 000euri.
looder23
13:34 31.08.2012
oo jaa, tahan sõidan, tahan siis ei sõida. täiesti tavalise palgatöölise või inimese, kes tegeleb transpordiga hobi korras jutt. kui sul on see auto saadud ka null kuluga või tõesti pappi nagu löga ja ostan siia hoovile, äkki viitsin tööd teha, siis tuleb arvestada ka seda, et see auto vajab kunagi remonti ja rehve ja üleüldse tuleb see auto ka kunagi välja vahetada uuema vastu. jah kui sul on, kõik asjad olemas, elamine enda oma, sõiduautod välja ostetud, lihtsustatult, kohustustest prii, siis võid ja h enesele sellist asja lubada, et teed nädalas korra tööd, siis leib laual ja võin ülejäänud aja perega koos olla. ja sellise suhtumisega, et täna sõidan, homme mitte ja ülehomme vaatame seda asja, siis sellise suhtumisega ei hoia sind mitte üks klient, sest tal ei ole kindlust sinu peale. kunagi ei või ette teada, millal sull jälle tuju peale tuleb.

aga küsimus, et kuidas saab palgatööline rohkem palka kui oma autoga teenida võib, siis väga lihtne. kuna sammaljalg töötab välisfirmas, kellele ta tegi ennem alltöövõttu, siis, nagu ma olen ka eelnevalt korduvalt toonitanud, et see välismaa ettevõtja ei maksa kunagi eestlasest alltöövõtjale samat hinda, mida kohalikule vedajale. ja sealt see tulebki, et välismaal palgatöölisena võib teenida rohkem kui eestis transpordiettevõtjana. kui sina teed omale eestis ka 3000 eurose palga, siis oled sa kursis palju sa pead riigile makse maksma + veel firmale peab jääma soovitavalt 20-25% puhaskasumit käibest. sellise kasumiga on firma jätkusuutlik. aga eesti kliendid (transpordi tellijad) lämmatavad eos juba sellised unistused. nad elavad ikka veel "pudel viina eest saab kõik mured lahendatud" ajastus. suured ekspediitorid maksavad ainult sadula teenuse eest ca 70 senti km eest. arvuta nüüd ise millise kasumi sa teenid ja millise palga sa maksad. välismaiset kliendilt meelitad ehk euri või sutsuke peale km eest välja. aga hakka endale samat palka maksma + päevatasud, siis vaata, kui kaugele jõuad.
juht678
17:51 31.08.2012
Ohja, Sammal ja Looder tüüpilised tavapalga töölised. Mis te tõesti arvate, et kõik transpordiettevõte omanikud teenivad nibinnabin 2000€ kuus ja kõik.Siis tõesti on targem lahe taha rooli keerama minna.
Mõelge nüüd natuke peaga ka, või uurige Eesti transpordi ettevõtete top tabelit. Sealt näete firmade käibeid ja puhast kasumit, autode arvu jne.
Ja mis kuradi tahan sõidan tahan ei sõida jutt. Kas teil üldse mingi ettevõtlus kogemus on, või targutate niisama?
Tee käige ilusti tööl edasi, ja las targemad tegelevad ettevõte juhtimise, logistika jne. Need mehed ikkagi annavad teile tööd ja autod, millega sõita. Pluss palga palgapäevaks.
Ärge olge nii kibestunud. See, et te ei suutnud elus läbi lüüa, ei tähenda, et teised seda ei suudaks.
professor_sammaljalg
18:11 31.08.2012
ei looder, ei ole see nii lihtne, ma ei ole kuskil tahtnud mängu võtta asjaolu, et ma pole eesti palga peal, lihtsalt alla kümne auto pole asjal mõtet, kui sa ei taha oma taskust peale maksta. Ja kusjuures seda räägib miskipärast ka mu leivaisa, kel tosin autot ja poolsada haaget. Lihtsalt firma, kes ostab autosid kümne kaupa ja kütust päevas sama palju, kui mina aastas, suudab toimetada niivõrd palju madalama omahinnaga, et ka juhile jāäb rohkem. Veelkord kõvema arusaamisega härrastele - sammal lõpetas tugevas plussis ja töö oli firmale, kus poolsada eesti autot, sh ka eesti suurimast veofirmast, siiani tööd teevad. Arved laekusid nagu kellavärk - pole keegi mulle võlgu ega mina kellegile. Pole mul midagi tegemise ja sebimise vastu, aga lihtsalt päeva lõpuks tahaks selle eest ka midagi saada. Auto mahamüümine ei tähenda samas, et ma ei võiks midagi muud oma heas kirjas firmaga teha - isegi ehitusturul on marginaalid kõrgemad.
professor_sammaljalg
18:26 31.08.2012
juht678, ühesõnaga esimesest autost kolmekümnendani on kiviga visata, eks? :D
selle topi najal enamus bisnesmäne virelebki, et kui piisavalt rabelen, siis olen ka mina ükskord seal lehe ülaotsas. Võtmata arvesse asjaolu, et lõviosa nendest firmadest tegutseb iseseisvuse algusaastatest ning ajast, mil turg oli totaalselt teine.
Aga kui kibestunud ja läbi kukkunud, siis kibestunud ja läbi kukkunud, midagi läks vāga nihu, et minust ühe sadulaga warren buffetit ei saanud ;(
professor_sammaljalg
18:31 31.08.2012
ja teksti lugemine ning arusaamine on sul ikka kehva - nii mina kui looder vaidlesime "töötan kui tahan" võimaluse vastu. Pane teinekord ikka cargo.lt enne kinni :D
professor_sammaljalg
18:32 31.08.2012
ja teksti lugemine ning arusaamine on sul ikka kehva - nii mina kui looder vaidlesime "töötan kui tahan" võimaluse vastu. Pane teinekord ikka cargo.lt enne kinni :D
.......
19:29 31.08.2012
Proffessori läks endast välja ?
juht678
19:41 31.08.2012
Jah sammal, selles on sul oigus, et mida rohkem autosid, seda suurem kasum ja seda madalam omahind. See on ju loogiline. Aga tahan lihtsalt seda õelda, et 2-3 autoga on võimalik väga normaalselt ära elada. Minu point oli selles, et kõik ei sõida 0,7€km vaid on ka palju paremaid hindasid. Tuleb lihtsalt vaadata kellele sõidad ja mida vead.
Ja ma saan tekstist väga hästi aru. Sa loe nüüd ise loodri viimane post uuesti läbi ja mõtle kes millele vastu vaidleb.
Lõpetuseks, kõvad mehed teevad tegusid, mitte ei vaidle foorumis, mis kuhugi ei vii. Mul ei ole kellegi vastu midagi. Iga mees teeb oma valikud elus ise. Mõnel läheb paremini, mõnel halvemini. Nii see elu meil käib.
professor_sammaljalg
20:43 31.08.2012
pole läinud endast välja, lihtsalt telefon + kaootiline netiühendus avamerel.

juht678 ma elasin ära ka ühe autoga, toit oli laual, katus pea kohal ja autoks seitsmene bemm. ja hind polnud kindlasti 0.7€km, mingi hetk oli kilomeetrihind võrdne kütuseliitri eest küsitavaga ja järjekord on peatöövõtja uksel pikk.
samas väita, et ühe kuni paari autoga elab paremini ning varsti on ettevõtja sedasi äripäeva topis, on absurd. ma ei ole kunagi kurtnud, et mul läheb kehvasti, ei lähe, lihtsalt ei näe perspektiivi eraettevõtluses võõra töö ja oma sadulaga. mis oligi originaalpostitaja probleemipüstituseks
looder23
11:17 01.09.2012
to juht678, nüüd hakkame jõudma punktini, et 2-3 autoga elab ilusti ära. jah, saab hakkama, sest kui ühel tuleb millegi pärast takistus(ootamatu kulu) siis teised toetavad seda. teemaalgatajal on 1 auto ja tal pole transpordiärist isegi udust ettekujutust ja siis siin süüdimatult kuulutada, et vanni vedades elab lõdvalt ära. halloo, talv koputab kohe uksele, paratamatult kaob töö ära, praegu veel on tööd, sest suurobjektid hakkavad lõppema, tähtaeg surub peale, andke ainult autosid ette, paljud on läinud vilja vedama, aga need saavad siiski ükskord otsa. siis on hambad, ja praegu alustaja on esimene kes kõrvale lükatakse. kui auto on tasuta saadud, siis vanni sellega kaasa ei tulnud ja selle soetamine on ka püsikulu. ja see tuleb kuidagi tasa teenida. kui selle võtad ka oma praeguse palga eest liisingusse ja ise sõita ei kavatse, pead juhti, siis ka teda tuleb üleval hoida. ilusate silmade eest seda vanni sulle ei anta.

sammaljalg, mul lihtsalt jäi kunagises teemast meelde, et sa müüsid oma auto ja läksid sinna samma firmasse tööle, vabandust kui millestki valesti aru sain ja seda vales kohas mainisin.

teemaalgataja: kuna siin on juba arutatud nii ja naa pidi, sobib-ei sobi, tuleb välja - ei tule, siis minu mõte vast on, et tegele praegu oma tööga edasi. las see auto seisab kevadeni. saad rahulikult mõelda, maid uurida, ja siis otsustad, kas tahad ise sõitma hakata, juhi peale panna või maha müüa. vanni vedada või tenti tirida või üldse välismaalase alla sõitma minna. samas kevadel on sul soodsam sellest autost lahti saada, sest siis lähevad suured objektid uuesti lahti ja tööd-valikut rohkem, vanni vedajad võtavad autosid juurde. ka veohinnad lähevad paremaks, sest talvel vähem tööd ja siis tullakse mingite ime hindadega vedama. ma ei tea kus kandist sa ise oled, aga kui huvi on siis võin sulle mõned kontaktid anda. hind ei ole küll kuld, aga saad vähemalt raha kindlalt kätte.
professor_sammaljalg
19:06 16.09.2012
looder asi on minu puhul täpselt nii, nagu sa kirja panid aga ma ei võrrelnud oma palka vālisriigi numbritega autol samat tööd tegeva eesti üks kuni mitu autot omava ettevõtja sissetulekuga - sel poleks mingit pointi. Ma väitsin, et suures firmas kilomeetripalgal head juhid teenisid rohkem, kui mul kuu lõpus üle jäi. Ja seda mitte tänu asjaolule, et sammal asjadega hakkama ei saanud, vaid kuna suurfirmal jääb iga kilomeetri pealt rohkem alles.