Veoautod ja rasketehnika

c kat automaat

kristo301
11:09 17.03.2013
kas autokoolis tehakse ka c kat luba automaatkastiga ?
...
11:55 17.03.2013
sellise küsimuse peale ära hakka neid lube tegemagi
.............
12:19 17.03.2013
Täpselt ! Kui said kuidagi B-kati load kätte siis ära A,C,E, D peale üldse mõtlegi.
ujum
13:23 17.03.2013
olen ise veokajuht ja sõitnud automaatkastiga.käigulülituseks on ümmasgune nupp keskkonsoolis!keera nagu stereonuppu,ainult suurem!
...................
13:55 17.03.2013
So What ? On igasugu I-shift e ja keeratavaid nuppe, täisautomaate ja pool.
Jutt on siiski lubade TAOTLEMISEST.
tyyyyyp
11:40 18.03.2013
Et siis oleks nüüd lõplik vastus!Mitte ükski autokool eestis ei paku C kati õpet automaatkastiga!B võid veel saada aga siis saad ka lubadele vastava märgise!Enamus koolides on autod vanad!
AR.
16:14 18.03.2013
See on samas stiilis küsimus, kui üks tegelane minult küsis, et milliseid käike ta koormaga peaks kasutama. Ei tahaks kellelegi midagi halvasti öelda, kuid pean nõustuma sellega, et selliste küsimuste peale ei tasu lube tõesti tegema hakatagi. Muidugi on paljud tänapäevased veokad automaatkastiga, ka ise sõidan täisautomaadiga hetkel, kuid siiski peaks manuaalkasti ja siduripedaaliga autoga ka sõit selge olema. Nii mugavaks ka ikka minna ei saa, et teed load eeldusel, et õppeauto ja tulevane tööauto automaadid on.
.................
17:16 18.03.2013
Vaata neid kloune TV6 seriaalist "jääraja rekkavennad". Kui need hädapätakad peaks talvel Norra mägedesse või Poola sattuma sõidavad nad ennast esimese nädalaga surnuks. Sõiduoskus 0, keegi "targem" kuskilt üteb läbi lällari, et kasuta nüüd seda ja seda käiku...anna abi kuidas on nii võimalik üldse sõita kui sa ise ei tunneta milline käik kõige paremini istub ? Lisaks veel nende hull ketitamine, minge Norra, seal panete ka poolhaake kõikidele ratastele ketid vajadusel peale, loomulikult sellise "sõiduoskusega" nagu nendel tüüpidel on siis tõesti selliseid oskamatui aitavad ketid.
Muidugi mäkke ronitakse ka nii, et isegi puud kasvavad 30 kraadise nurga all :D Tõsine huumorisaade nendest tüüpidest, ise nad arvavad muidugi, et nemad ongi ainukesed. Mida need ullikesed teeks mägedes libedaga kui veel keegi vastu tuleb, nii, et pead peeglid ära keerama, et mööda mahuks ?
Liiklustihedusest ma üldse ei räägigi kui 400km. peal tuleb vastu 5 masinat.
Sõita tuleb ostata kõikides tingimustes, kõikide isenditega ja seda edukalt.
Ma leian, et autokoolides peaks olema kõikidel kategooriatel oma 5 sõidutundi mõne kiviaja-vene tehnikaga. C-kati õppesõit näiteks pool või täishaake ZIL tüüpi masinaga, D-kat Ikaruse vms. b-kat moskvitsi ja A-kat Jawa või M-tüüpi soolo mootorrattaga.
Kui nendega sõidad, sõidad kõigega !
audi a8 v8
17:47 18.03.2013
debiilne jutt punktirida, sinu mainitud sõidukitel on ammu oma koht muuseumis, ammugi mitte õppesõidul. neil sõidukitel peaks tehase poolt juba olema mehaanik kaasa anda.
moskviccc
18:20 18.03.2013
mina toetan punktirea ideed. autokoolis peaks tõesti olema mingid tunnid nö arhailiste sõidukitega. olen ise omal käel sõitma õppinud moskviciga ning ausalt öeldes on see ainult kasuks tulnud. elus tuleb ikka sõita erinevate autodega ning võimalikult varakult äärmuste järgi proovimine aitab liikluses ellujäämisele ainult kaasa.
-
19:20 18.03.2013
See "Jääraja rekkavennad" on ju ameerika koduperenaiste sari. Ei maksa arvata, et see elu seal nii käib.
...............
19:22 18.03.2013
Miks debiilne ? Tõsi, sellist tehnikat ei ole enam saadaval ja ZILi bensukulu on ka üüratu, kuid kui sa oled sellisega sõitnud, sõidad sa absoluutselt ükskõik millise sõidukiga.
Praegu on autokoolide sõidukid eranditult kuni 5 aasta vanused ja inimesed on "ära hellitatud" kõiksugu mugavuste ja elektrooniliste abimeestega. Paljudel tekib probleem juba isegi 20 aasta vanuse lääne autoga kuna ta on vana ja juhtimine on hoopis teine. Autokoolides ei õpetata õigeid sõiduvõtteid, käikudega pidurdamine, veoga kurvi läbimine, tagumiku tunnetust ei ole ega tule kuna kõiksugu ESP ja muud säärased lisad hoiavad autot teel ja juhtidel tekib "loll" kindlustunne kuna auto on koguaeg stabiilne.
Minu esimesed sõidukogemused olidki just Ikarus tüüpi liinibussiga, RAF, Moskvits, kopikas ja GAZ-51.Nendega õppisin sõitmise selgeks ja esimeste läänekatega sõitmine oli juba puhas rõõm ja naljategu.
Kui Pärnus tekkis AIDE autokool oli kasutusel e34 BMWd, samal ajal kasutas veel Pärnu autokool 83nda aasta VW, millega sõites ei olnud harvad juhused kui ARKi sõidueksamil kadus mõni käik ära, mootor jäi seisma vms. ning puudus elementaarne roolivõim. C1 eksami tegin just GAZ-51 ga. Mis puudub sellesse tehnikasse ja sinu arvamusse, et mehaanik peab kaasas olema siis vastaks sulle, et igas autokoolis õpetati omal ajal elementaarset auto remondi, hooldust ja pidid autol ka mõne vea leidma ja parandama. ....aga noh, ajad muutuvad ja muutuvad ka inimeste "standardid", oskused ja ootused.
.
20:22 18.03.2013
,,,,,
08:21 19.03.2013
Ma arvan, et praegu on mingi käikude arv kindlaks määratud, millest vähem ei tohi olla.
Ise küll sellist autojuhti tööle ei võtaks, kes maha nutma istub, kui kabiinis mingi toigas püsti on.
Alates 30.sept 2013: sõidukil peavad olema mitteblokeeruvad pidurid, vähemalt kaheksakäiguline käigukast ...
tahman
09:36 19.03.2013
sa audi a987..pane pudrumulk kinni...see JUST on õige jutt!! kui sa vähegi mõelda suudad.kui oled sõitma õppinud-või vähemalt saanud tunda mis tähendab liikumine nö...kiviaja tehnikaga siis kasvavad ehk noored kes sudavad ka sõita mitte iga libeduse peale nutta...
looder23
10:04 19.03.2013
vot mina küll ei leia, et iga autojuht peab nüüd nui neljaks mingisuguse ajalooga sõitma õppima. samas võta, mis on see kuradi 5 tundi seda silli seal vaadata ja natuke sõita. mid see sulle annab. vaat kui sa saad konkrreetselt sõita ja tööd teha, siis ise asi, aga mingit väljaõpet teha. milleks? jah, olen ka nende siin välja toodud ulme autodega sõitnud + eelajaloolised kaitseväe autod. mis see sulle annab, kui sul puudub ikkagi nii ohutunnetus kui ka gabariitide tunnetus. automaatkastiga veoki lubade põhjuseks võib olla mitmeid. nt. oled kaotanud vasema jala. tööd ju saad teha. nt. külmiku töö. olen kohanud juhti, kellel oli selja op ja tehti väike valearvestus ja jala närv lõigati läbi. jalg on tundetu. ei mäleta kumba jalaga tal see juhtus. kui inime soovib selliseid lube, ei tähenda see seda, et ta kohe saamatu on ja asjasse süüvimata kohe maha hakkama tegema.
AR.
11:01 19.03.2013
Kõik õige, kuid sellisel juhul on ju teemaalgatus poolik- Kristo oleks pidanud sellisel juhul ka sellele viitama, mis põhjusel C-kat automaadiga teha tahab.
Looder, sinu jutule lisaks veel nii palju, et mõned aastad tagasi oli üks artikkel, kus räägiti ratastoolis noormehest, kellele tehti eritellimusel tuttuus R620- kõrvalistuja iste visati välja ning selle asemel tehti tõstuk ratastooli kabiini tõstmiseks jne.
looder23
11:19 19.03.2013
inimesi on erinevaid ja mõni võibolla ei taha oma puuet siin välja tuua ning arvas, et lihtsalt küsib, aga saab mingi sõimu ja arhailiste sõidukitega sõitmise kohustuse osaks. isegi parema jala puudumisel saaks pedaalid suht lihtsalt ümber tõsta, teisele poole roolisammast.
kristo301
11:59 19.03.2013
http://www.mnt.ee/index.php?id=14433 saab automaatkastiga masinat taotleda aga eesti autokoolides on veokid ainult manuaalid
..................
12:12 19.03.2013
.....jah ega ei anna midagi, lihtsalt saad elamuse ja meeletu kogemuse Reaalselt midagi JUHTIDA. Nagu ma ütlesin, mida aeg edasi seda saamatumaks ja oskamatumaks inimesed muutuvad. Paljudel tekib isegi probleeme auto ratta vahetamisega, mis siis, et "omal-ajal" sai ka teepeal eebliga rehv veljepealt maha kangutatud ja õhukummi paigatud...ja üldse tegeleti "idootsustega". Sovtransavto kamazi meestel oli pm. tagavara mootor varuosade näol alati kaasas ja ei olnud midagi imestada kui poolel reisil tehti motole kap. remont. Aga see jutt muutub juba mölaks, hea kui praegu suudetakse poolhaakel mõni ratas ära vahetada või putka lendu ajada, ning loomulikult parklasse tagurdades peab pooleldi uksest välja ronima ja üle õla vahtima, kuna peegleid ei oska kasutada ja ei saa aru ?
Tagurda ZIL täishaakega millel on kummalgi pool üks 20x20cm peeglid mis vibratsiooni tõttu on täiesti kasutud kuna sa ei näe midagi. Mingisugusest efektiivsest roolivõimust ja piduritest ma ei räägigi.

"Olen kohanud juhti, kellel oli selja op ja tehti väike valearvestus ja jala närv lõigati läbi. jalg on tundetu. ei mäleta kumba jalaga tal see juhtus".

Võibolla peakski igal alal tegutsema professionaalid, mitte, et agronoom kirurgiks ja sitapüti mees euroopasse sõitma, kes pole võibolla isegi Tallnnasse sattunud.

Lugupidamisega !
looder23
13:17 19.03.2013
vot, need uksest välja kõõlujad ongi need nn. sillimehed. harjumus sees ju, et peab tagurdades kabiinist välja ronima. ise pole ei sillist, kamassist, kassist välja roninud, et tagurdada. ikka peeglite järgi ja ei mäleta, et see peegli vibra oleks nüüd nii meeletu olnud, et ei näe. kui ikka juhil endal se viga man, et remondime siis kui asi küljest kukub, siis pole paraku midagi teha. ratta vahetuseks, kui elus pole väljaõpet saanud ega kõrvalt näinud siis ei tohikski sinna auto alla seda tungi sättima saata. tapab veel ennast ära. eks kõik tuleb omal üle elada. ei ole mõtet rääkida, et vot omal ajal väänasime heebliga rehve pealt maha ja tegime teeääres kap remonti. halloo... elu on edasi läinud. enam ei pea olema motorist, et veokiga tööd teha. tore on kui tead natuke, mootori ehitusest ja oskad kõrvaliste helide tekkides aru saada mis edasi teha. raadiot kõvemaks keerata saab alati.

mis mõttes see sitapütimees, kes tallinnaski pole käinud halvem on sellest kes tallinnas käinud on? enam kitsarinnalisem olla ei saa või? äkki peaks veel 10 aastat eestis käpikuga sõitam, teised 10 haagise või poolhaagisega, siis 7 aastat baltikumi ja siis... peaks sulle võibolla naeratama õnn, et sul lubatakse euroopasse sõita. siis oled sa valmis.
te kuradi pässid saage juba üle sellest, et te pidite mingite vene raibetega sõitma ja kõik ise tee ääres tegema, aga saage aru, aeg on edasi läinud. mina küll seda aega tagasi ei taha, kuigi teie vist igatsete hirmsasti seda aega tagasi.
.................... ..
13:46 19.03.2013
Kuule looder, äkki ütled kiiresti milline käigukast oli Kamazil ja mitu käiku kokku ? Parimal juhul oled naabrimehe hoovis GAZ-53 mänginud, mitte aga sellega sõitnud, ZIList ja Kamazist ma ei räägigi.

Lugupidamisega !
poolkäigukang
16:11 19.03.2013
Loodri eest vastates,et kamazil oli edasi vist 5 ja tagasi 1 käik.Osad olid poolkäigu kastiga vahel.Siis 10+2(või oli 12+2).Igatahes see madala kastiga mis kõige kiirema sillaga võttis 120 sisse.Aga nüüd küsimus,et zilli 130 mootoril sees olid puukonstruktsioonid(puit),seda teavad kõik,aga küsimus on kas keegi teab,oli sel tähtsust mis puust ta tehtud oli???
looder23
16:47 19.03.2013
lohutuseks sulle punktireake, et poolkäigukang ütles ära mitu käiku. täpsustades. karjääri kallurid olid 5 käigulised. madelid olid selle poolitaja või kordistajaga. ise olen sõitnud 21 aastasena sai tehtud pärnu linnas veoteenust põllumajandus kastiga kamaziga. sellel oli nn. 10 käiguline peal. c1 lubadega. nii kaua kui ülevaatuse puudumisel sai vahele jäädud. siis tegin c load. 18 aastasena vedasin 53-ga vilja hooajal. 51 ja 52 on jäänud sellisteks lühikesteks sõidu rõõmudeks. zil samuti. sulle teadmiseks, et olen ikka zilliga sõitnud, siis tema esimene käik oli paremale ja alla. tagumine paremale ja üles. või oli see vastupidi, ei mäleta enam, sest sellega sõidud jäid sinna 10-12 aastase kanti kui isa sõitis zilliga millele oli paigaldatud väetisekülvik. töökoja platsil sai ka kolhidat proovitud töökoja platsil. 6x4 maz iga piirdusid sõidud pärnu - rakvere - pärnu ja pärnu vahel.
mis sa veel teada tahad?
juhiabi
16:56 19.03.2013
punktimees pole oma autojuhi kärjääri algusaegade piinadest veel üle saanud ja igatseb siiani uut kamazi omale :). Ma ei leia ka, et tänasel päeval peaks mingi elamuse saamiseks laperdama zilliga mööda linna ringi. Rehve enam õhulohviga pole, saalesid keegi teepeal ei vaheta, elementaarsete teadmistega tehnikast peaks üks autojuht muidugi olema.
Et väga peksu ei saaks punkti käest, siis ise olen ülesse kasvanud vene tehnika see, all ja peal, aga õnneks lubade saamise ajaks oli kolhoosist uue helesinise zilli saamise aeg juba möödas ja pidin vägisi alustama teise seeria scaniaga.
..................
17:30 19.03.2013
Isekallajatel oli jah tavaline 5ne ülejäänutel poolitajaga. Ammu rääkisin, et jutt läheb mölaks.

Lugupidamisega !
VennoP
21:12 20.03.2013
Äkki peaks persse ka paljaks kiskuma ja puuotsa tagasi minema? Ennemuistsel aal ju nii olla olnud?
See, et peab mingite uunikumidega sõitma ja pea aknast väljas tagurdama, enne kui autojuhiks saab, on küll debiili jutt.
AR.
21:36 20.03.2013
Uunikumidega sõitmine on tõesti veits nõme jutt, kuid vähemalt terve inimese puhul oleks õppesõiduks kasutatava veoauto puhul automaati eeldada ka üsna naiivne.
Muideks, mis puutub uunikumidesse, siis nüüdseks on asjad sealmaal, et näiteks Stockholmis liigub esimene MAZ-kallaja ja mitu tükki on veel soolas.
Cab
20:13 15.04.2013
Jah, omal ajal sai iga lauba mootorivahetus tehtud ja eebliga kõik rehvid maha kangutatud ja kamazi käigud üle korratud ja ZIL-i uks seljas mööda lepikut joostud. Oh seda rõõmu ja kilkeid tol aal.. Ära tuleks keelata need roolivõimendid ja automaatkastid ma ütlen! Ja juhtimisõigus ära võtta kõikidelt, kes on sündinud hiljem kui 1960. Tatikad.
vot olid oskused.
21:59 15.04.2013
Naljamehed oma käigukastidega, mu vana pani lubade saamisel puhta puuklotsiga toomemäest ülesse, käis teine kuskil generaatoris, mingis ai,ai tüüpi liikuris.
äh...
21:54 17.04.2013
samas võiks ju olla kah automaat, õppida ju lihtsam...
AR
13:50 18.04.2013
Ok,6ppida lihtsam, a mis edasi- tööpakkumisi hakkad valima selle järgi,mis kastiga tegu on? Nagu varem ütlesin, et paljud tänapäevased autod on kas pool- v6i täisautomaadid (ka minu tööpillil kusjuures), kuid no ei saa ju nii mugavaks minna ka ometi. Järgmine samm oleks siis tööotsimiskuulutus, et automaatkastiga külmiku peale ja tagauksed v6iks ka keegi ise lahti teha. Jah, muidugi on automaat mugav (küll aga mitte eksimatu ega veatu), kuid kohati jääb küll mulje,et mida nooremad, seda äpumad, vabandage väljenduse eest... Hea muidugi, et üldse on huvilisi lubade tegemise vastu, kuid jätame äpunduse kontorilaua taga istuvatele kurekaeladele, kellest päikselise ilmaga varju ka maha ei jää ning veokajuht peaks ikka ise ka käike vahetada oskama...