Mõni aeg tagasi suhtlesin Herentes AS kontoriga. Kuna endal kogemust ei ole ja varsti vabanen ajateenistusest, olen hakanud otsima töökohta. Herentesest tuli kiire vastus ja ollakse igati abivalmid alustamaks siis autojuhina tööd nende firmas. Jäi väga hea mulje sellest firmast.
Oskab keegi enda kogemusi jagada antud firmaga. Kuidas eluolu, palk, suhtumine ja töökollektiiv ?
Ei ole vaja siin pritsida sappi a'la stiilis "mõtetu" , "sitt koht" jne. Pigem kui ütled siis ka põhjenda miks...muidu läheb tuimaks lahmimiseks.
Tänud neile kes viitsivad vastata !
niipalju, kui pealiskaudselt on sealsete noorte eesti kuttidega juttu vestetud, ei ole kurtmist kuulnud. algatuseks antakse nagunii vanem auto ja käru, katki teed pole kahju. palk on harju keskmine, saad asja käppa siis võid ringi vaadata.
Selles suhtes on tegemist julge firmaga, et võtavad ka noori. Mulle on see vaid muidugi hea, et kuskilt saab alustada. See, et auto vana esialgu justkui ei ole probleem...vähemalt mingigi algus olemas ja küll aega end tõestada.
Tänud vastamise eest !
Palk on hea, autod on hooldatud enamasti Scania servises. Miinused on et tangid kuskil platsil Rootsis. Teemaksud pead ise maksma. Palk on kohtade pealt seega seisupäevi kinni ei maksta. PÜks suur miinus on see et kui yletad küttekulu normi (33-34), siis võetakse palgast maha.Aga noh esimesks töökohaks normaalne ,et kogemus saada.
Mis ja kuidas tõlgendada "teemaksud tuleb ise maksta"!? Kas "karpi" polegi?
Miks peab tankima "kusagil platsil", mitte tanklas?
Kaardil on neil kodulehel ka nt Norra ühe põhilise veokohana. Ole hea ja selgita, kuidas saab Norras liikuda, kaaludes kokku 50 tonni, mööda 8-10 % tõuse, kulutades kütust max 34 sajale!?
Lisaks on neil galeriis piltidel enamus sõidukeid nö "eurokitsed", ehk ilma boggysillata. Talvistes oludes Norras täiesti mõttetud masinad, mis on nuhtluseks tervele Norra riigi liiklusele. Ja juhile endale,sest ta vananeb 3x kiiremini ;).
Kas nendega käiakse talvel Norras!? Boggyta?
Lugedes sinupoolset iseloomustust, no kas sellest "palk on hea" (kui hea siis?) summast midagi alles ka jääb?
Arvestades nt seda, et 34L muutub rasketes oludes 44-ks liitriks. siis iga 500 km peale sponsoreerid firmat 1,5 x 10 x 5 rehkendusega 75 euroga? Võtame siis läbisõiduks kuus 10 000 ja sellest pool täislastis ja permanentses Norra talvejamas- saame "trahviks" summa 750 EUR!?
Kuidas Rootsis "platsil tankida", kui Norra ei saa minna paagiga, mis oleks suurem,kui 550-600L? Võtame nt ringi Stokk, Sundsvall, Trondheim, Oslo, Stokk, mis on ca 200 km. Kas platsilt tuuakse kanistritega kütus järele, no kusagile Oslosse?
Midagi on siin väga valesti...
Kui tõepoolest firmas sellised lood,siis peaks kaugemale hoidma? Või ajas "endine töötaja" miskit kardinaalselt sassi?
Ja noorelemehele ka seda,et vaata alati Äruiregistrist järele,palju sind tööle võtta sooviv firma on maksnud makse. Kui aastas tööjõu peale 500 EUR,siis unusta nad ära. Tavaliselt hakkavad nad rääkima suurest palgast, eriti maapoistele, sest kodus on neil ka 500 juba mingi palk ja lubatav nt "2000 kätte" tundub ulmerahana mõnelegi. KUI vormistatakse tööle miinimumpalgaga ja aetakse "ülejöönud on päevarahad ja sulas" juttu, siis vabalt võidki lõpuks saada päevarahasid 20 EUR päev, mille nad rehkendavad mingi Türgi ärivalemiga nädalas viieks tööpäevaks,lisaks rehkendavad mingeid viiviseid,mis sest, et nt jkasvõi sealsamas Norras suletakse just sinu nina ees platoo pooleks ööpäevaks ja sa lihtsalt seisad ja ei jõua õigeks ajaks kas maha. või pealelaadimisele. Ka pildista sõiduki peal üles KOHE viimanegi kriim ja saada need tööandjale meilile, muidu võib nt kuu pärast keegi öelda, et need on sinu tehtud. Rehkendatakse kõik sinu koleteod kokku ja vaata, et sa võlgu ei jää ;)
Kui räägitakse sõidukist, mis ootab sind kusagil "platsil" ja mis on nii hea ja ilus, et härdaks võtab kohe, siis võid kohtuda hoopis peldikuga ratastel. Ja siis kuhu sa enam ikka lähed- oled ju raisanud oma raha kohalejõudmiseks.
Eesti ärimudel nr 1 on TÜNG!
Need, kes on pääsenud Skandinaavia numbri alla sõitma, need teavad, mis on tegelik tööandja ja kuidas inimesesse suhtutakse, nii palga, kui ka muude tingimuste osas. Keegi ei aja sind kiilaka peal sõitma, kui ei saa sõita, siis ei saa ja peremees ISE ütleb, et ära hakka riskima, palk sul ju jookseb, ära roni tuisku ja kiilakale, oota kui paremaks läheb, hoia autot ja koormat.
Meil aga on mõnes pereks saanud ajaviiteks arvutimäng: "Kas ori jääb elama või ei?". Istutakse silmad punnis arvuti ees terve perega ja kontrollitakse iga minutit. Kui kütus on otsakorral, siis halatakse: "ma siin vaatan,et sul peab veel 40L paagis olema, sellega saad ju veel sõita!" Mida sa sõidad kusagile kui tee on juba vaalus!?
Vot sellised asjad on ka võimalikud, noormees.
Lepingus olgu kõik OK, normaalne töötasu ja tööandjapoolsed kohustused samuti. Lubadused "sulas saad" jäägu ära.
Tööaeg algab siis kui istud autosse või astub sinu jalg Tallinnas või Paldiskis laevale ja lõppeb siis, kui oled kodus tagasi.
Tööleping, mis koosneb vaid ähvardustest ja kõikvõimalikest "leppetrahvidest"-see tehku sind ettevaatlikuks, Need leppetrahvid on muidugi 90% ulatuses õigustühised, aga mõned ullikesed siiski maksavadki ;).
Kõige parem- võta tööleping, teata, et soovid anda selle tutvumiseks oma advokaadile, Kui siis hakkab keele põses keerutamine ja silmade pööritamine-põgene ;).
Aga kui annavadki, saadavad meilile vms-ikka näita, sest vaevalt sul endal on juriidikas kogemust, mis "kala" üles leiaks. ja kui miski ei meeldi,siis palu lepingus teha parandused. Sulon selleks võetamatu õigus. Arvesta sellega, et edaspidi juhindutakse sellest lepingust ja leping on KAHE- mitte ühepoolne ja sa pead lausa selle eest seisma, et sulleliigas ei tehtaks.Kui on miinimum, siis rehkenda ise- päevarahad vingerdavad nad miinimumiks, siis ajavad sulle mulli nt "viiepäevasest töönädalast" ja sulle peaks kuuluma siis miski 480 EUR + miinimum, ehk 390 EUR, mis teeb kokku 870 EUR. See ONGI sinu kuupalk ;).ise ju kirjutasid alla ;)
Jutt ei käi sellest firmast, mille kohta sa küsisid,aga ma tean, et nii on juhtunud meestega ja mitte üks kord, neid juhtumeid on nii palju, et see on juba ärimudel;).
Pmt, võta leping ja näita seda asjast jagavale ALATI! Ja informeeri sellest ka lepingu teist poolt- vähemalt saavad kohe aru, et sind on raske tillitada. Ja kui siis äkki "me leidsime juba juhi" teade tuleb- no siis oled kergelt pääsenud. Isegi lampkastiga puupeldiku ust müües tee leping ;)
Ajad on sellised ja suulised kokkulepped kehtivad veel ainult kurjategijate seltskonnas sest seal peetakse sõna ja sedagi vaid oma seltskonnas.
On suur Au ja Rõõm selle üle, et on olemas meil mees, kes võib, saab ja tahab võtta sõna kõikides teemades ja on alati ja ikka targem, kui kõik teised kokku.
Pisut sammaldunud jalgadega, aga ikkagi.
Aitäh, et oled olemas, kõikide sohvrite Isa, nende Au ja südametunnistus.
Halleluuja!
Skandinaavia firmas enamus tuttavaid...küll aga mind puhta lehega saadetakse viisakalt per*e. Samuti ei ole nii väga kindel kas saaksin hkkama. Sewga alustame ikka kuskilt Eestist asjaga pihta.
Palk tuleb kõik arvele Hereneteses. Miinumpalk pluss lähetustahad.Norra box on jah kõigil autodel peal ainult Rootsis pead ise ostma ja otsima, kust saad.Kütet tangiti jah sadamas teistest autodest ,mis koju läksid. Ja kolmesillalisi peax ka neil olema 6 tki.Ja Norras käiakse kõikjal nii suvel kui ka talvel.
Selline naftabisnis, kus osad autod käivad kodust odavamat kütust toomas on pisut naljakas ;) ja oma rentaabluse osas kaheldav. Mingi Rumeenia variant ;)
Seda ka kütuse kvaliteedi osas, mis meil varsti mingitest lisaainetest ja lahustitest koosneb.
Koomiline muidugi ja nagu arvata oligi, on maksupetjad, OK- riik on muutunud selliseks, et maksupettus on täiesti respekteeritav, aga nt pensioniarvestuses on see 1 aasta kahe eest. Vaidluse korral aga ongi ainult miinimumpalk. Ülejäänu asemel võib täiesti seaduslikult kahe sõrme vahelt pöialt näidata.
Meil kõik tagurpidi, selle asemel, et oma inimesi hoida, käib tore tüngamine.
Ja kas sain õigesti aru, et talvel käivad Norras ka kahesillalised? Need 440 jõulised õnnetused? Suitsiidsed juhid peal?
Ei ole herentes ainus firma, millel kaheteljelised Norras käivad. Tegelikult võiks öelda, et enamus Eesti firmadel käivad Norras kaheteljelised.
Saue, Herentes jne, jne... See nimekiri on lõputu, võiks öelda.
Suvel küll,aga talvel on näha vaid leedukaid,poolakaid ja muud postsovetti, kes kahestega sõidavad, õigemini püüavad sõita. Eriti poolakad, kes lehmaketid peal tõusudel kraabivad.
Loodetavasti teeb Norra selle triki ära, et selliseid talvel enam sisse ei luba-plaan selline on.
Sel talvel, öösel, mõni tunnel peale Laerdali oli vahetult enne tunnelit üks selline risti teel ees tõusul, mis nagu polnudki mingi tõus eriti. See käis nii ruttu, et ma ei teagi, kuidas ma vahelt läbi mahtusin, tema nina eest. Aga see on hästi meeles,et proovisin pidurdada ja siis hakkas nagu merel õõtsutama ja sain aru, et on tark see tegevus lõpetada. Ka see on meeles, et poolviltusest vedurist oli ilusti näha üks tagasild ja röögatasin "kuradi eurokits!".
Ehmatada ka ei jõudnud ;),veel vähem ise seisma jääda.
Mul oli üle kolmekümne tonni saba peal ja kiirus ka paras,korralikud lamellid kõik 16 ratast.
Norrakate väitel on nende põhimaanteed selliste eurokitsede pärast suletud igal aastal kokku võttes ca nädal per maantee. Lisaks tahavad nad sisse seada korra, et nad ise katsetavad, kas mees üldse sõita oskab libedaga, sest Norra maanteeameti töötaja ostis leedust mitu komplekti oma pildiga juhilube, ID kaardid ja kutsetunnistused. Üks pilt, aga teised nimed. Nagu Taani ajakirjanik lasi raha eest teha Taani peaministri pildiga Süüria passi hiljuti.
Selliseid ostetud juhitunnistusega tegelasi on Norras mitmeid maha võetud, rääkimata sõidukitest, mis pabernööri, okastraadi ja teibiga koos seisavad. Alles selaastal saadi kätte slovakk,kelle veduril olid KÕIK pidurikettad keevitatud. Kui retarderit pole või see ei tööta, siis on Norras kettad varsti pragulised, aga pole hullu- keevitus ikka abiks ja kui miskit üle jääb, saab ju rällakaga maha lõigata.
Sellised Kulibinid siis.
Norrakatele see turusolkimine söögi eest sõitjate ja romudega ei meeldi ja arvatavasti paari aastaga teevad nad korra majja ja õige kah.
Miskipärast on tüesti tõusudellibedaga oma lehmakette koha peal kulutavad ikka poolakas, poolakas, poolakas... mis nahavärviga mees roolis, see pole teada.
Baltlastesse suhtuvad norrakad samamoodi kui neisse, ehk siis negatiivselt. Bensukas passivad peale, et hakkad äkki vargile jne. Siis ajavad silmad punni,kui ütled: "Jeg er ikke en tyv." (ma pole varas) ;). nende jaoks oleme ju umbkeelsed venelased niikuinii ;) ja rumeenlased on meist ka seega vargad teinud. Neile oleme ühed venelased kõik. Seepärast on nt Rootsi truckstoppidest pesumasinadki kadunud, sest need virutati ära ja mida sa ikka neid alalõpmata uusi ostad.
Pmt sulavad nad, norrakad siis, üles kui nendega aasima hakata ja leebuvad pea koheselt. Kui vaja siis on alati ka aidanud.
Talvel ongi see päris Norra, suvel on sakslased oma haagissuvilatega jalus, talveks kaovad ära ka need, kelle närv vastu ei pea .Aga väga äge on ;)
Lisan, et mina väljusin tunnelist ja tema oli tõusul enne tunnelit. Tunneli lõpp oli veel paremale kurv ja seal ta äkki ees oli. Pmt ise ka loll, et täie paaruga tunnelist välja lendasin. Enam ei tee, ausõna.
"Norrakatele see turusolkimine söögi eest sõitjate ja romudega ei meeldi ja arvatavasti paari aastaga teevad nad korra majja ja õige kah."
kus sa aare siis tööle lähed? :D
muidu tore, et mõni inimene nii fanaatiliselt oma töösse suhtub, kuid faktid on sul märksa segamini fiktsiooniga ning tegelikult oskavad mõned ka ilma retarderita autoga norras edukalt sõita...
Ah,et fiktsioonid? Olgu, siis ma panen illustreerimaks oma fiktsioone siia mõne lingi. No fiktsioonid siis, mu somnabuulsed sonimised ja väljamõeldised lausa.
Muidugi saab retarderita ja veel parem kui oleks manuaalkast, paha ei teeks ka mõni mittetöötav pidur ja ega libisev sidurgi mingi takistus pole- Eesti mees on tegija! Lehmaketid käivad ka, kett on kett! Kett on Vegvesenile eksponeerimiseks, mitte mingi tarviline värk. Tegija, mitte mingi puhtas riides norrakas, mustusest läikiv kombe on ka tegija tunnus jne...
Saab, ikka saab! Nalja ikka kui muud ei saa-on ju nii?
Ja ära muretse minu pärast- ma saan hakkama. Vaata oma õuel ringi ja ehk leiad seal, mida kohendada.
Sa mees ära ei väsi kõige targem olemisest?
sina, kui suur norra filoloog (khm, khm), peaksid ju sealt artiklist välja lugema, et ainult esimesi kettaid oli proovitud keevitada? vanasti oli neid kolmesillalisel autol kokku kuus.
üldiselt ma ei arva, et töötan maailma parimas firmas ja olen ilgelt hea juht, pigem vastupidi. aga natuke piinlik on vaadata seda jätkuvat vastu rinda tagumist, et näe mina olen suur norrakate sõber ja viskan nendega pässikildu ja need teised ida-eurooplased on mingid mõttetud turusolkijad ja vaadake kui palju kõrgemal asub see pjedestaal, millel seisan ja kui kenad on need oma rahast ostetud tulukesed, mis seda kaunistavad.
kui sa tegelikult oled täpselt samas kohas, kus kõik teised, kel sünnitunnistusel cccp ning tööks samasugune turusolkimine, nagu meil paljudel
et ära nüüd pahaks pane kui kõik sinu elevust ei jaga, jäägem ikka sõpradeks edasi :D
Tänud teema algatajale..., kuigi kisub nats teemast välja, aga mõnus ja huvitav lugemine teemas. Need vaidlused jne., eks tõde, kogemused, hinnagud, mõtted jne. ongi erinevad. Kui tekib arutelu, siis on positiivne alati!
Ma juba aastaid Norras käinud selle nn eurokitsega, pole nagu probleeme olnud. Loomulikult Norra= mitte Oslo vaid ülesse... Aga ega siis kõik ka päris põhjapoolusel käi ja kui ikka ajud+ head rehvid+ normaalne auto saab ka 4x2 vedukiga hakkama. Kui siin mõni nii põlastavalt neisse suhtub siis järelikult on nii saamatu juht, et ega sellisele võigi autot anda. Eks 4x2 põhieelis ole suured küttepaagid ja Euroopasse käimine.
Kui norrakas saadab selle 4x2 eurokitsega mingi koorma Rootsi või kuhuiganes Norrast välja, siis kes need turusolkijad on? Kui norrakas saadaks kõik need 4x2 masinad väravast välja ja võtaks laadida ainult nn "õiged Norra autod", siis oleks sellel jutul jumet. Odavam hind paneb asjad paika. Kliendi jaoks pole väga oluline, et tema kipsikoormat vedas 3-sillaline, 16-prozeline V8 mille roolis 45a staažiga lipsuga juht. Bauhofis valib klient selle küproki mille tõi kohale pan Jacek oma vana 4. seeria 360-ga. Karm, aga selline on turumajandus kahjuks.
Bauhofis valib ka see sama 45 aastase staažiga lipsuga juht selle sama "turusolkija" toodud küproki.
Sama hea kui minna Soome "hea elu" peale, aga käia Eestis kordades odavaimaid teenuseid tarbimas ja siis kiruda, et vaat saaks Eestis poolteist kilo kätte, tuleks kohe koju :)
Olen Norras sõitnud juba 10 talve Oslost Nordkappi ja Kirkenesi ja tagasi. Läbi kolistanud väga paljud kalatehased rannikul. Auto on 4x2 Scania R480 mis ei ole mind siiani hätta jätnud. 10 talve jooksul 3 korda viikingit ja 4 korda olen kette kasutanud. Olgu öeldud, ketid ja rehvid peavad olema korralikud. 6x2 veduk on hea kuid tal on ka vigu. Kõige suurem probleem on muhv rooli ja istme vahel. Suurim tarkus Norras on, et tuleb sõita siis ja neid teid pidi kus ja millal sõidavad norrakad ise. Herentes on normaalne eesti firma kui võetskse võid julgelt minna. Ära kuula igasuguseid kibestunud põhulõugasid.
Olen Norras sõitnud juba 13 talve Oslost Nordkappi ja Kirkenesi ja tagasi. Läbi kolistanud väga paljud kalatehased rannikul. 13 talve jooksul 3 korda viikingit vajanud. Kahjuks tean vähe, et midagi Herentesi kohta öelda.