01.12 alates on PKW -l ja kerghaagisel talverehvid kohustuslikud.Olen väga palju kohanud EV-s kahtlaste rehvidega sõitjaid.Kas oleks aeg bussid ja LKW-d ka siin kohustuslikus korras talvejalatsitesse panna?Milline on parim järele proovitud talverehv?
To: Swenska ära tõmba nii ****si teemasi ülesse. Kui tahad ikka raskelt rekkamees olla siis mine lase mõned aastad euroopas ringi. Või alusta vähemalt - karjäärist , siis saad ehk teada midagi LKW-dest
no olen ma nii mõnegi aasta veokatele ise rehve ostnud ja pole veel 22,5" talverehve eraldi müügis näinud. On küll sobivama mustriga lumele ja libedale, rohkem või vähem lamelliks lõigatuid, kuid M+S märgistusest on asi kaugel.
Siiani asi lihtsalt nii olnud, et enne talve proovitakse uued papud alla saada. Rikkamad lasevad naelad ka sisse.
Parimat talverehvi on raske määrata, igal oma. veosillale on parim muster Nokianil, mis muidu veokarehvidega ei hiilga.
ps. Swenska, Sa umbes tead mitukümmend tuhat raha maksab keskmiselt 12 tagavararehvi (a´5-6000eek) talveks?
tegelikult võiks talverehvid veokatele kohustuslikuks teha küll, maksku nad siis mis tahes. mõni päev tagasi sai lausa tööle hijaks jäädud, kuna kolm veokat ei saanud väikse tõusu peal paigast minema.
to sass
ehk tuled aitad seda "hirmsat pappi" kokku lugeda?
Võõrast raha oskab igaüks kokku lugeda, aga kas sa oma raha eest oled kunagi 6000 eek maksvat rehvi ostnud? iga mees, kes oma tehnikat hoiab, hoolitseb ise, et rehvid korras oleks.
Lihtsam oleks kogu kütuseaktsiisist laekuv raha teehooldusesse suunata, siis ei oleks vaja selliseid ****sid kommentaare kuulata.
Eelmisel aastal esitas ka üks riigikogu blondiin, ettepaneku veokatest ja talverehvidest, peale seda kui kuulis, palju raha kuluks lisakomplekti rehvide peale Tallinna linnaliinibussidele, oli kogu möga otsas.
Sa ära pahanda Sassi peale, kuigi ta väljendas ennast veidi labaselt. Mõte on siiski selles, et kui isiklik sõiduato on nö mugavusasi, siis veokas liigub raha tegemise eesmärgil ja viletsa kummiga sõitmine tähendab sel juhul lihtsalt suurema raha saamise soovi. Äriplaanis peaks see kummikulu ikka kajstatud olema.
rekkale naelkumme meie oludes alla panna on lauslollus. pakun, et nädalaga on need naelad läinud. liinibusse ja rekkaid hoiavad teljevahe ja mass teel, muidugi peab rehvil ikka mustrit ka olema, ilma ei tee midagi.
olgu seal Saksas omad LKW-d ning PKW-d, räägime kodumaal siiski veoautodest ja sõiduautodest. seda kadakasakslust on niigi kyllaga.
Suurest rahast niipalju,et ERAA poolt soovitatud hind yhele km-le oleks 10,4 kr/km. mitu ratast on veoautol? palju maksab yks kumm? kuipalju tarvitab veoauto saja km läbimiseks kytet. Inimesed,kes siin raskest rahast räägivad võiks selle peale mõtelda just niikaua alates sellest hetkest kui nad näiteks taksosse sisenenad ja selle ajani kuni arve makstud ja voorimees oma käruga vrmmmmm.... minema veereb. turvalist talveteed!
Arvan, et kõik Eesti vedajad oleks nõus paugupealt talverehvidele üle minema, juhul kui neile garanteeritaks 2x sissetulek, kahjuks on tegelikkus sellest kümmekomaneljast, ikka sigakaugel, eesti siseselt saab 40 tonnine närused 6-8 ja väiksematel alates 4 eek/km.
oleksite ju ebameeldivalt üllatunud kui igapäevase ostukorvi eest 100% juurde laksataks, ainult selle eest, et kaup poodi jõudis talverehvidega veokaga?
(vihje banaanikilole, mille hinnast logistika moodustab 90%)
veoteljel all continental rehv ja M+S peal täitsa olemas.ja kui vaid makstakse kilomeetri eest 10.4 eeku, oleks ma püsti rikas ja ostaks omale ikka uuema ja uuema rekka.kui ma nädalatulu ja km kokku löön,tuleb km hinnaks olenevalt nädalast 6-8 kr.autorongi oma hind on kuskil 7 eeku.siis oled nullis.iga kopik rohkem on kasum,iga kopik vähem on kahjum.
kõige hullem oli lugu siis kui me eu-sse astusime.kütte hind laksas hetkega 2 eeku liitri kohta.ja kõige müstilisemal kombel kohe üle öö.selline tunne,et aprilli lõpus müüdi tanklad tilgatumaks ja siis veeti öösel tankla kallist kütust täis.aasta algul väänati raskeveokimaks selga,kindlustus tõusis mitusada prossa,ja kui sa ütlesid kliendile uue,õiglase kõrgema hinna,siis saadetakse sind pikalt.liiga kallis oled.nad lihtsalt ei saanud sellest aru,kui palju tõusid kulud transpordis.kui sa seletasid neile hinna lahti,siis nõustuvad tasapisi ka nende uute hindadega.
Kui minu päälik peaks minu VOLVOLE ostma naastrehvid siis oleks ta hävingus ka.Minu omal topeltsild ja mõlemil sillal ka topeltrattad.Huvitav oleks mitmenda poe juures ma võssa sõidaks nonde naeladega kui arvestada toda ,et teenindan praegu maapoode mis asuvad kõiwõimalikes kohtades.Ja kaua nood naastu sääl sees püsivad.Kui juba PKWde sõidust on kewadel teed säärased nagu nad on siis kui ka bussid ja LKW nendega sõitma hakkawad siis pole siinsetest teedes muhvigi allen.
icc, söidan ka mööda maapoode aegajalt, pärnu ja rapla maapoodide juurde om tegu, et saada, eriti tore on vigala allee vahel söita , kui juhtub ka möni sama sugune vei metsakas vastu tulema , siis om löbu ja ikstriimi kui palju!( volvo FL7 , pikkus 11,1m ja täismass 27 tonni :))
Tegelikult ühinen teema algataja arvamusega. Veomasinatel peaks samuti olema talverehvid. Kas just kohustuslikud, kuid vähemalt kindlustuse vms. kaudu kompenseeritult (miskine ale kindlustusmakselt, osaline rehvijooksu kompensatsioon vms.) soovituslikud. Ja rõhutan, et talverehvid, mitte naastrehvid. suure massi all tõesti pole naastudel pikka pidu. Kusjuures üheksakümnendate keskel olid Kesk-Soomes bussidel naastud all. Siis imestasin, nüüd enam mitte...
Kas tõesti mõni veomasina juht julgeb väita, et lume jaoks loodud talverehvi pidavus näiteks eelmainit 27tonnise FL7e all on sama hea, kui pikisoonelise mustriga tavarehvil? Ma ei räägi hinnast. See on teema omaette ja kallis. Kuid samamoodi lööb igaastane talverehvide ost B-kati masinate omanikke. Ja nende käibedki on reeglina oluliselt väiksemad. Kas keegi veomasinatega töötajatest julgeb panna siia kirja oma rehvikulu/km? Minu sõidumasinal on see 8 senti. Ja see sisaldab ühe jooksu rehve, uued rehvid kestavad 2 aastat. Kas keegi võiks siin emotsioonitamise asemel näidata arve? Ma ei tahaks uskuda, et kahe rehvijooksu pidamine koheselt tõstab veohinna kahekordseks?
Hea küll, arvutame natuke. Rehvijooks maksab ilmselt 6 kEEK tükk * 10 ratast = 60 000. Aastased läbisõidud on siin kelkijail paarsada tuhat. Aastakese peab uus rehv vast vastu. Siis tuleb rehvikuluks 60000/200000=0,3 krooni. Kui lisada teine jooks talveks, mis on ilmselt natuke kallim, näiteks 8 kEEK rehv * 10 rehvi = 80 000 krooni, siis tuleb rehvikuluks 80000/200000=0,4 krooni. Seega tuleb rehvikuluks kahe rehvijooku korral 70 senti, mis on tõesti rohkem, kui kaks korda suurem eelmisest. Kuid võrreldes kilomeetrist saadava vähemalt 4 krooniga ei näe ma kusagil seda lisanduvat 4 krooni... Või ei oska ma enam arvutada?
Veomasinate juhid-omanikud, lükake mu arvutused faktidega ümber! Ma ei taha lugeda Teie raha, seda on teil ilmselt vähem, kui arvatakse. Kuid ma ei taha nõustuda väitega, et talvekummide kohustuslikuks muutmine tõstab kohe veosehinna kahekordseks!!!
Saan aru, et küsimus on emotsionaalne ja paljuski raha taga kinni. Kui raha poleks probleemiks, siis ilmselt paljud sõidaksid M+S rehvidega juba praegu...
lisaks siia juurde veel selle, et topeltrehvide korral(veoka tegasild) ei pea ühest paarist mõlemad rehvid olema talverehvid, piisab kui on ükski.
kunagi nagu lugesin kuskilt midagi säärast, aga võin ka puusse panna, kui vahepeal on sääduseid muudetud.
veoautode puhulgi on seadus selline nagu sõidukate puhulgi,et ühel teljel võib olla ainult ühesuguse mustriga rehvid.veel vähem võub sul erineda rattapaari muster.mingi aeg tagasi kontrolliti seda poolas hoolega.nii kurtsid vähemalt rekkajuhid.kui sa paned rattapaarile erineva mustriga rehvid siis kuluvad need ka erinevalt.
tegelikkuses võiks ju talveperioodil siseriiklikult seda lubada, saaksite lihtsamini paigalt liikuma nende külapoodide juures. suuremate sadude ajal lausa kahju vaadata, kuidas mehed hädas on, aga aidata ka kuidagi ei saa ja nii need ummikud tekivad.
to v6sa
veoautorehvid jagunevad reeglina 3-e rühma
piloot, e. esisilla rehvid. Pikisoonelised, mõeldud maksimaalse juhitavuse ja pidurdamise tagamiseks. Paremad juba ka lamellitud 1-2cm vahega.
Veosilla rehvid - maksimaalse pidamise ja pidurdamise jaoks. Parimad on ruudukujulise mustriga, klotsi suurus 2-4cm ja lamellitud. Ilma M+S tähiseta! kasutatkse nii suvel kui talvel.
Veerevad, e. abisilla ja haake rehvid, Pikimuster. ainult külgpidamiseks ja pidurdamiseks.
esimese kahe punktiga jõuame jälle sinna välja, et veoautodele ei ole M+S rehve!, vaid on talveoludesse paremad ja halvemad rehvid. St. ka suvel sõidetakse talveoludesse sobivate rehvidega.
Normaale omanik ei saada masinat välja kulunud rehvidega, ega osta veosilla alla haake rehve. Iseasi see, et mõned hoiavad rehve viimase piiri peal.
Järgmine kes vastu vaidleb, palun viidaku mõnele rehvimüüjale, kes müüb konkreetselt M+S 22,5" rehve.
Ärge tekitage probleemi seal kus seda ei ole. 40 tonnine ei lähe peale lumesadu Tähetorni/Tartu mnt/Narva mnt mäest kohapealt üles ka siis kui all oleks maailma parimad M+S-id.
edward, hea oleks juba seegi, kui see 40-nene coca-cola-st tulles suudaks esimese katsega kadakasse keerata, neid tähetorne ja tartu maanteid soolatatakse esmajärjekorras, nii et seal erilist probleemi vist pole.
eks need talverehvid peaks kohustuslikuks tegema jah
eelmine nädal kui paks lumi oli veel maas siis mu tõõkaaslane ta ka siuke rallisõitja tüüp andsin talle oma tutika scanni proovi sõiduks
algul jäi ta kusagil küla teel lumme kinni ja kahe tunni pärast viskas tallinnas rekka külje peale
to edward:ees Bridgestone 385/65R 22,5M+S `, taga Michelin XDE2 .315/80 22,5 M+S.(kokku 2+8=10)Kõik ostetud Tallinnast Peterburi teelt"Kummimees"-telt.
to ****juss:vist ei olegi nii **** teema,mõni kommija pole M+S-ist kuulnudki.Mis LKW ja PKW kasutamisse puutub,siis sõnad võib igaüks enda valida jätta.Kas "rekka" ja "lällar" ei käi Sulle pinda???Üks viga tuleb ära parandada:mitte "kerghaagistel" vaid "kergetel haagistel"(reg.mass750kg. kuni 3500kg. ehk kateg.O 2)on M+S talvel kohustuslik.
M+S all pidasin silmas just talverehve, naastud võiks lubatud olla .Veoteljele ei panda neid reeglina nagunii,aga mõni maaliini bussijuht oleks vist õnnelik,kui esiteljele nad saaks.Kuuldavasti keelavad lätlased ka naastud ära,siis ei ole naastuga EV-st välja üldse asja.
tallinnast paned läbi poola lõunasaksamaale, võtad rattad alt ära (12 tükki) paned suverehvidega rattad alla, kimad 2 kuud lõunaeuroopas, siis lööd uuesti rehvid ringi ja tuled talvisesse eestisse. lõunaeuroopas vist m+s kaua ei kesta, naelad kästakse juba lätis välja koukida.
eestis on päris palju veoautosid. kui paljud neist tuisuga kinni istuvad ja kui palju on avariide koguarvus süüdi veoautod?
võimalik et mõne suure rehvimüüja sõber on riigikogus ja varsti tõesti peab veokale naelad alla ostma. järgmisena tahab keegi värvimüüja pappi teenida ja värvime kõik rekkad neoonkollaseks et oleks kaugele näha jne.
igasugu tsirkust võib teha, aga tallinna tänavaid ei saa kuidagi lumest puhtaks.
pole probleemi.olen sel talvel juba ketid peale vedand,aga see oli kül meriväljal ja oli vaja minna ühele ehitusobjektile ning seal oli ca 200m tõusu.vaevalt ma sealt täislastis poolhaakega üles oleks läinud.las pomod ostavad parem lumeketid ja mured murtud aastateks.järgmise lumemöllu ajal ei hakka üldse põdeagi,vaid tirin kohe ketid peale.
to swenska: mis rehvid maksid, ei huvita Sinu hind, vaid letihind;) Et siis oleksin ise ka targem...
Need autod, mis käivad paariks kuuks Euroopas, pole meie külavaheteedel probleem. Ikka need päevast-päeva siin ukerdavad, kes soojale maale vaevalt satuvad...
Aga kettide mõte on hea:) Olen näinud põdras seadmeid, mis ketijuppe veorataste alla loobivad. Üsna huvitav sistem. Kas keegi on kasutanud, on need efektiivsed ka? Igatahes piimapaagid sealmaal neid kasutavad...
Meil on peaaegu kõigil autodel M+S michelinid ees all.Kestavad soome tööl 2 aastat ja nats peale st. a`300000 km,hind võrreldes suvekatega mõnisada kallim.Taga on M+S mustriga protid,maksavad sama mis muudki.Pidamine väga hea.Eelmise talve suure lumega Tallinnas ei jäänud kordagi kinni,muidugi kiilasjää+vesi on nats teine teema,aga palju sa sellise koha peale satud ja selle jaoks on kanister graniidipuruga.P.S.ees on 385/65r22,5 ja taga 295/80r22,5.
huvitav, uurisin enda auto rehve, millel eht lumemuster ja pole seal piixugi M+S vms tähistest.
Goodyeari lehel on eraldi talverehvid välja toodud, kuid samal rehvil, mo masina all pole ka tähiseid? peab vist prillid appi võtma.
möödunud talvel, laevalt tulles, sai sadama CM kõrval (norra!)ketid peale venitatud ja sõidetud lennujaamani välja. Ilma ketita, ei oleks Tartu mnt-ni ka jõudnud.
täna vaatasin,continental veorehvil M*S täitsa peal olemas.eelmine aasta oli väga hea sõita.selleks aastaks on servad kinni kulunud kuid selle vähese lumeajal mis meil oli, toimis ikka üllatavalt hästi.selle suure lumetormi ajal ei sattunud tallinnasse.
to:edward Mine külasta Haanpää hoovi peal(suur-sõjamäe 27)firmat nimega PRO-REHV ja saad teada ühtteist veoauto rehvidest ka talve ehk M+S rehvidest.Ma usun et neil on sulle neid ka näidata.Kui oled ära käind tule ja kirjuta meile ka mis teada said aga enne ära sel teemal millest aimugi pole sõna võta.
to red
No said nüüd vanainimesele ära teha...;) Kui nüüd järgmine kord lähen lamelli lõikama, kraabin rehvile tähed peale. Saab kohe pidamise paremaks.
muideks ma oma raha eest 10 aastat veokale papusid ostnud.
to to..
misasja Sa nüüd küsisid? Seisupäeva hinnet ERAA järgi? jummala eest ei tea. tean ainult seda, et ERAA ametlik seisukoht on tükitöö tasustamise vastu, st ajatöö tasustamine. Tegelikkuses aga on väga vähe klubisid kus kindel, või päevatasu. Päevaraha on maksuvaba 350 eek, selle alusel siis antakse, kuigi paljud loevad seisupäevi alates teisest päevast.