nii palju kui ma kuulnud olen,on 5 kaiguline kaigukast on 53 kk korpusesse ehitatud ja soidab rallit jaan molderi auto kuljes.ma miski parast arvan et sa seda ei taha,eriti kui selle hinna teada saad.aga milleks sul seda vaja?
Uutel kandilise ninaga Gaz del peaks olema 5 ne kast, aga seda ainult uuematel, mis meie kanti enam ei jõudnud.
Kuna B mootor on sama plokiga, mis vana zmz l siis otsi ida poolt ;)
ZILi oma pole mõtet panna, isegi siis kui ta sobima peaks. Nii nagu 53-l 4. on ka ZILi 5. ülekandearvuga 1:1. Erinevus rohkem selles, et ZILi 1. käik hästi aeglane. Viiese kasti mõte võiks olla selles, et maantekiirusel pöördeid alla saada, selleks peaks ülekandearv olema <1. Kahjuks ei jõuaks taoline masin siis koormaga minna, niigi peab 4-5 tonnise koormaga tõusu peal tihti kolmanda rauda lööma. Ja mis puudutab Vene viiese kastiga sõiduautosid, siis ei jõudnud need kah viiendaga vähegi kõvema vastutuulega minna ja tippkiirus saavutati neil 4., mitte 5. käiguga.
Kui ma õieti mäletan ,siis vana ZAHHARRI käigukastil oli 5 käik kiirendav , sest neid sobitati veokatele ,millele diisleid peale pandi. Kui viimane käik on otse ,siis ta midagi juurde ei anna.
Oltsbergi jutt täitsa õige, GAZ 53 kasti ülekanded on 6,55; 3,09; 1,71 ja 1,00, tagurpidikäik 7,77. ZIL 130 kasti ülekandearvud on vastavalt 7,44; 4,10; 2,29; 1,47; 1,00, tagurpidi 7,09. Samas oli ZIL'i sild kiirem kui GAZ 53'l, ülekandearvuga 6,32. Tegelikult oli olemas ka ZIL, mille 5. käik ei olnud otseülekanne, vaid ülekandearvuga 0,815 (kiirel reziimil), kui sel juhul oli tegemist KAMAZ'i käigukasti-mootoriga, mis olid laotud pikendatud mootoriruumiga ZIL 133G2 raamile ja masinal oli nimeks ZIL 133GJA (lõpus siis mitte J ja A vaid veenekeelne JA-täht :) GAZ 53 käigukast kaalus mdx 57kg, ZIL 130'l 120kg ja ZIL 133GJA'l 338kg (seda on 63kg rohkem GAZ 53 mootoril koos pudi-padiga :)
53 -le ei tehtud 5käigulisi kaste Ei leia enam neid 52-53 sid ja ega nende aeg on ka vast läbi. Tasuks uurida kas sõjavägi ei tee oksjone, seal on huvitavat tehnikat.