Veoautod ja rasketehnika

Prillid?

LastR4
16:37 05.05.2006
Kas on mõtet hakata trügida rekkatööle kui kannad -2,5 prille? Kas EU-s on miskid tingimused ses suhtes?
ants
18:57 05.05.2006
ei ole mingeid probleeme,
ise kannan -3,5 ja midagi pole kunagi öeldud.
Usun et kui alla -10 -ne hoiad siis probleemi ei tule :)
LastR4
20:30 05.05.2006
Ok, tänan vastamast. Vanas töökohas sai täna avaldus sisse antud, hakkan ettavalmistusi tegema (ADR).
ants
20:59 05.05.2006
pole tänu väärt
aga soovitan ühte asja, et kui sõitma lähed siis osta kasvõi suvalise raamiga prillid oma silmale juurde, sest kunagi ei tea mis võib õigete prillidega juhtuda
LastR4
21:11 05.05.2006
Sellele olen juba ka mõelnud, tagavara omad võtan kindlalt kaasa :)
21:13 05.05.2006
Kui arstlik komisjon läbitud, ei tohiks probleeme tekkida.
NB kõik kutselised juhid ja alates C katist peavad komisjoni läbima, st. perearsti paber ei aita.
Ka osaline värvipimedus ei ole takistuseks, prillid võisid olla (vist) +/- 6 ühikut maks.
*G*
02:28 06.05.2006
§5. Tervisenõuded 2. gruppi kuuluvale juhile

(1) 2. gruppi kuuluva juhi nägemine peab vastama järgmistele nõuetele:
1) korrigeerimata nägemisteravus mõlemas silmas ei tohi olla alla 0,05;
2) nägemisteravus paremini nägeva silmaga ei tohi olla alla 0,8 ja halvemini nägeva silmaga alla 0,5, kusjuures talutava korrektsiooni saamiseks võib kasutada prille, mille tugevus ei ületa pluss või miinus 4 dioptriat, või kontaktläätsi;
3) mõlemal silmal peab olema normaalne vaateväli;
4) hämaras nägemine ja adaptatsioon pimestamise suhtes peavad olema normaalsed.

(2) 2. gruppi kuuluva juhi kuulmine (ka kuuldeaparaati kasutades) peab olema normaalne.

§6. Meditsiinilised vastunäidustused 2. gruppi kuuluvale juhile

(1) 2. gruppi kuuluval juhil ei ole lubatud mootorsõidukit juhtida:
1) diploopia korral;
2) teadvusekaotuse hoogude esinemisel;
3) langetõve korral;
4) raskekujulise või püsiva psüühika-, isiksus- ja käitumishäire ja vaimse arengu peetuse esinemise korral;
5) kaasasündinud, trauma- või neurokirurgilise operatsiooni järgse või haigusest põhjustatud psüühikahäire esinemise korral;
6) insuliinsõltuva diabeedi korral;
7) alkoholisõltuvuse korral;
8) sõltuvuse korral kannabinoididest, opioididest, stimulaatoritest, rahustitest, uinutitest, hallutsinogeenidest ja lenduvatest lahustitest või nende ainete kuritarvitamise korral;
9) psühhotroopsete ainete ja juhtimisvõimet alandavate ravimite tarvitamise ajal;
10) jäsemete raske puude või liikumistakistuse esinemise korral;
11) südame raskete rütmihäirete, koronaarhaiguse, infarktijärgsete tüsistuste ja kõrgvererõhutõve III staadiumi korral;
12) vestibulaaraparaadi raskete funktsioonihäirete (sh Meniere’i tõbi) korral;
13) juhtimisvõimet alandavate muude haiguste esinemise korral.
mis asja
09:17 06.05.2006
ületa pluss või miinus 4 dioptriat
et kui mu prillid on -4,25 siis ei saakski enam rekkajuhiks?? :O
kas tõesti võib mu unistus luhtuda...
*G*
13:06 06.05.2006
Noored, laused tuleb lõpuni lugeda.

nägemisteravus paremini nägeva silmaga ei tohi olla alla 0,8 ja halvemini nägeva silmaga alla 0,5, kusjuures **** talutava korrektsiooni saamiseks **** võib kasutada prille, mille tugevus ei ületa pluss või miinus 4 dioptriat, või kontaktläätsi;

Ehk, kui sina paned oma -4.25 prillide asemel ette -4 prillid, peab sinu nägemine olema 0,8 paremini nägevas silmas ja 0,5 halvemini nägevas silmas. Eeldades, et need -4.25 prillid viivad su nägemise 1.0 peale, ei ole -4 prillidega küll mingit muret karta.

Veel teooriat..

Nägemisteravust mõõdetakse tavaliselt 20 jala (ca 6 meetri) pealt Snelleni tabeliga (see on see tabel, kus üksteise all on järjest väheneva suurusega tähtede read). Juhul, kui inimene sellelt maalt suudab lugeda 5mm kõrgusega tähti/sümboleid, on tema nägemisteravus 1,0 (suhtarvuna) või 20/20 (USA skaalas) või 6/6 (euroopa skaalas).

0.8 tähendab skaalat 20/25 või 6/7, mis peaks tähendama, et teie nägemine 6lt meetrilt on sama hea, kui 1.0 nägemisega inimese nägemisteravus 7lt meetrilt.

0.5 ehk 20/40 või 6/12 näitab seda, et teie näete 6 meetri pealt sama hästi kui 1.0 nägemisega inimene 12 meetri pealt.

to G
15:35 07.05.2006
oot, aga kui mu silmad peaksid halvemaks minema? ning mõlemad silmad näiteks -5??
siis peaks juba probleeme vist tulema...
*G*
11:58 08.05.2006
Väga üldistatult, rusikareegel on (ja ma vabandan arstide ees, kes seda lugema juhtuvad..:P) 0.5 dioptriat per üks aste nägemisteravuse skaalas. St kui 0 dioptriat on 20/20, siis -0.5 on 20/25, -1.0 on 20/30, -1.5 on 20/40 jne.

Seega, -0.25 (ehk siis sinu -4.25 korrigeeritud -4 prillidega) on veel OK. Sellest edasi võib aga tõepoolest probleeme tulla juhilubade vahetamisega (kus on "värske" arstitõend nõutav).

Samas ma soovitaks tõsiselt kaaluda silmade laseriga korrigeerimist -- http://www.laservisioon.ee/?lang=est , http://www.silmalaser.ee jms.
to G
19:19 08.05.2006
Olen seda laseriga korrigeerimist ammu uurinud ja puurinud.
On sul endal või tutvuskonnas sugulasi kes on lasknud oma silmad sellega korda teha?
Lihtasalt, pärast jääb pimedaks ja siis mõtled, et oleks võinud prillidega edasi käia =/
*G*
13:07 09.05.2006
Minu silmad õnneks (veel) korrigeerimist ei vaja -- 20/20 nägemine. Sõprade/tuttavate seas on 3 inimest, kes on teinud selle operatsiooni ja siiani on kõik rahul. Samas on neil möödunud operatsioonist vaevalt aasta ja see on liiga lühike aeg järelduste tegemiseks ravi mõju/tagasipöördumise jms kohta.

Siiski, (ja tegemist on isikliku arvamusega inimeselt, kes millegagi ei riski) mina pigem teeks selle operatsiooni, sest pimedaks jäämine on praktiliselt võimatu, on mingi shansh (<5%), et olukord jääb samaks ja ülejäänu on juba paranemine. Lisaks on eestis olevad silmalaserid suhteliselt moodsad.
LastR4
11:22 13.05.2006
Päris asjalikuks läks teema, mõnigi asi sai klaariks. Vahepeal sooritasin ADR koolituse kus ca 25-30 osalejast olid 6 meest prillidega kutselised juhid, niiet pole hullu, kui just päris pudelipõhjasid ninal ei kanna.
prillidega kuju
10:43 17.05.2006
imelik, mõnede jutust võib aru saada, et nägemisest on tähtsam prillide kangus. minu loogika ütleb, et ükskõik kui paksud luubid sul ees on, peaasi, et näed korralikult.
hnn
22:56 19.05.2006
kas keegi prillikandjatest kasutab neid klaase mis päikese käes ise tumenevad? fotokroomilised on vist nimetus.
kas need funkavad autoroolis korralikult? autoklaas ei tekita häireid jne.
treilamees
01:05 20.05.2006
kasutan neid viimased 5 aastat.olen rahul.kõige rohkem kasu on neist varakevadel,kui lumi veel maas ja päike kõrgel.aga mis häireid peaks autoklaas tekitama?
hnn
12:00 20.05.2006
treilamees.
mingi uitmõte tekkis et äkki auto tuuleklaasi ja prilliklaasi vahel valguse peegeldus või murdumine. ei jaga seda füüsikat nii hästi. aga kui sa väidad et asi on väärt, siis tuleb sammud prillipoodi seada, kaua sa ikka hiinlast mängid rooli taga.
treilamees
15:46 20.05.2006
iga klaas murrab päikese kiirgust.auto salongis ei lähe need klaasid nii tumedaks,kui õues päikest või mingit heledat objekti vaadates.aga segavat pole midagi.igatahes minu silmad pole enam päikesest valutanud.varem tuli seda ette.
jass
18:03 29.05.2006
mis siis juhtub,kui lubades on prillid sees aga jääd vahele ja prille pole ? Seda nii eestis kui ka läänes?Läänes ilmselt on asi jamam,kui sellega vahele jääd?
*G*
20:18 29.05.2006
Oleneb sellest, kas politseinik viitsib norida või mitte ja kas ta on kursis seadusandlusega.

Prillide mittekasutamine juhul, kui need on lubadele märgitud, võimaldab juhi kõrvaldada juhtimiselt.

Alus:
LS § 20. Sõiduki juhtimise keeld:
(7) Juht ei või olla sellises haigus- või väsimusseisundis, mis takistab liiklusolude täpset tajumist ning liikluseeskirja nõuete kõrvalekaldumatut täitmist.

ja

§ 20'1. Sõiduki juhtimiselt kõrvaldamine
(2) Juht kõrvaldatakse sõiduki juhtimiselt, kui
6) on alust arvata, et ta terviseseisund ei vasta kehtestatud nõuetele;

See seisund määratakse:
Haigus- või väsimusseisundi tuvastamise kord,
§4. Ametiisiku poolt liiklusohtliku terviseseisundi tuvastamise üldnõuded:

(2) Ametiisik tuvastab järgmisi haigusseisundeid:
1) nägemisvõime vähenemine juhiloale märgitud vastavate eritingimuste (prillide, kontaktläätsede kasutamine) mittetäitmisel;

Sellega kaasneb ka sõiduki kinnipidamine tasulises parklas ja muud rõõmud.
*G*
20:23 29.05.2006
Kusjuures prillid ja läätsed on juhilubadel ERALDI eritingimused:
01.01 Prillid.
01.02 Kontaktläätsed.

Ehk siis, sellega ei pääse kui ütled et prillide asemel läätsed. Muidugi tegelikult on selline case vägagi vaieldav (haigusseisundi jaoks on vaja reaalne nägemisteravuse halvenemine, mitte teatud vahendi mittekasutamine), kuid norida tahtvale politseinikule seaduse august täiesti piisaks.
Minaise
20:59 29.05.2006
On veel eraldi tingimus 01.06: Prillid VÕI kontaktläätsed
*G*
21:40 29.05.2006
Tõepoolest, tänud paranduse eest. Samas, kuna ma ise prille ei kanna, pole mul vähimatki aimu, mida reaalselt sellises olukorras lubadele märgitakse. Arvestades Eesti bürokraatia nürimeelsust...