Olen selles teemas veel roheline ning ehk on keegi nõus oma teadmisi minuga jamaga. Selline näide:
Hakkab minu tööpäev kell 8, sõidan 1h (peale seda paus 15min), sõidan 3,5h (30min pausi) ning kui paus on tehtud siis sõidan oma ülejäänud 4,5h sõiduaega ka ära ning peale seda ongi minu tööpäev nö läbi.
Kas selline asi on vastuvõetav?
Riigiteatajas on selline lause: puhkeaeg on ükskõik milline katkematu vähemalt 1h pikkune ajavahemik, mille jooksul juht võib oma aega vabalt kasutada.
Kuidas sellest lausest aru saada, et kas ma pean peale seda 45min vaheaega tegema veel kunagi mingi 1 h pausi?
see sinu toodud näide sobib väga hästi, aga sellest riigiteataja lause on küll imelik. olen lugenud neid töö ja puhkeaja seadusi nii ja naa pidi aga see on küll midagi uut.
Tõsi, see 1h jutt kõlab tõesti kummaliselt, minu teada peaks ka seal olema mitte 1h, vaid 45min (muidugi võid alati pausi rohkem teha, kuid nõutav minimaalne on ikkagi 45 min minu teada).
Aga kui sinu näitest rääkida, Raido, siis põhireeglite järgi on sul tõesti tööpäev läbi, arvestades 9h sõiduaega, kuid teatavasti võid sa 3x nädalas sõiduaega pikendada 1h võrra. Sinu näite järgi muidugi tööaeg läbi ei ole, täiesti puhta mehena võid sa teostada laadimist või ükskõik mida tööga seonduvat 3h15min (pikendatud tööpäeva puhul, kui arvestada 10h sõiduaega ja 2 45min pausi, jääb selleks ajaks peale sõitu ja pause 3.5h).
Seega sinu näite põhjal lõpeb sinu tavatööpäeva sõiduaeg kell 17.45, kuid tööd võid teha veel kella 21.00-ni.
Segane jutt sai vist, aga ehk mõistad :)
Pm on tööks kauba pealevõtt laos ning see poodidesse laialikandmine. Kuid selline küsimus, et kas tööaeg (peale- ja mahalaadimised) on ka ajaliselt piiratud?
Raido:
Täiesti korrektne päev ja eelpool vastused antud. Tööaeg on piiratud öise puhkeajaga, st 11h puhkeajaga jääb kogu tööks 13h (miinus pausid).
Aga Kasutame siis ära antud teema ja püstitame hüpoteetilise küsimuse:
Kui alustan tööpäeva ja kohe algul sõidan ummikusse, liigun ~1minuti, seisan 9minutit, vms, tingimusel, et kunagi ei ole seisuaeg pikem kui 10min, siis:
kui lugeda uut versiooni seadusest, võiksin tiksuda niimoodi kuniks 4,5h sõiduaega minuti kaupa täis saab, ehk enne 13(15)h tööpäev otsa saab???
Millest selline küsimus.
Jälgides digitahhograafi, arvestab see sõiduaega ainult liikudes, st kui alustasin linnas sõitmist kl 8.00 ja pausideta liikudes on 13.00 -ks tahhograafi järgi sõiduaega kasutatud napp 1h, kuid tegelikult on tööd tehtud 5h... Sõidaks edasi? 3,5h sõidaega veel alles?
Veelgi konkreetsemalt, siis pidevalt on nii, et lõunale jäädes, oleks nagu sõitnud pausideta 4h 30min täis, (foorid, ummikud jms vahel), aga tahho näitab, et tubli 30min veel alles.
Varasemas seaduses oli selge lause: kõik pausid alla 10minuti loetakse sõiduajaks, uues seda enam ei ole ja koolitusel seda ka kinnitati. Korrektset vastust, aga antud küsimusele ei saanud.
Uues seaduses on sees mingi lause pausist peale 6h tööd, aga antud juhul see ei selgita midagi. Väga raske oleks näiteks Panile seletama hakata, kui 5min maksab 200€.
Meenub ühe Eesti transpordiettevõtja kuldne lause 90.-test: puhkad siis kui fooris on punane tuli...
Raido, sinu küsimusele vastuseks niipalju, et nagu ma ütlesin eespool, et sa pead arvestama vaid sellega, et sõita võid päevas 9h (3x nädalas 10h) ning peale pauside tegemist üle jäävat aega võid laadimisteks kasutada, kui pikad sul laadimispausid on, pole oluline- olgu need 1 minut või üks tund, peaasi, et ketas-kaart korras ja töö-ning sõiduaeg lõhki ei lähe. Nii lihtne see ongi :)
kas tõesti on seadus muutunud ja nüüd võib nädalas teha 3 korda 10 h sõitu. raske uskuda, aga hetkel ei viitsi seadust uuesti läbi lugeda. vanas oli ikka 2 korda nädalas. vaevalt nad heldemaks on läinud. hulguse tilgutamist foorist foorini karistatakse pärast kuuendat tundi rahatrahviga kui sa pole suutnud ummikus seista 3 x 15 min. minu 2007 ja 2008 aasta fh registreeris kuni kaks minutit foori taga (ummikus) seismist sõiduajana ja sealt edasi tööajana.
Kodanik AR: on tõenäoselt näpuvea teinud, siiski on ka uuematel andmetel ainult 2x10h päev lubatud.
kod. Looder 23 vastuseks pean möönma, et uue seaduse (ja mis ta nii väga uus enam on) kohaselt nõutakse lausa 15+30 minutit pausi.
Ja ikkagi: minu kasutada olnud ja olevad 2010 ja 2011 digi tahhod loevad väiksemad pausid koheselt tööajaks ja ka 6h jooksul jõuab päris suur erinevus selliselt sisse tulla, eriti kui on tegu paljude lühikeste pausidega, olgu see linnasõit, või siis ummik.
Mehed mehed, sõiduaeg on sõiduaeg ja see on 4,5 tundi, ükski seisak ei ole sõiduaeg. Lühemad seisakud on muu tööaeg ja alates 15 minutit seisakut loetakse vaheajaks. 4,5 tunni sõiduaja järgse VAHEAJA võid jagada 15 ja 30 minutiliseks. Mingit 3X15 minutit pole juba ammu enam.
Põhimõttelsiselt peadki jälgima, kumb sul enne täis saab, kas 4,5 tundi sõiduaega või siis kuus tundi tööaega. Seejärel pead tegema 30 minutilise pausi juhul kui su tööaeg saab täis enne kui sõiduaega. Teed oma 30 ära, siis sõidad kuni saab täis 4,5 ja teed veel 30 minutit ja võid alustada uut 4,5 tundi.
Selliselt peaks see asi toimima, parandage ja õpetage kui eksin rängalt.
See, kas mingi seisak on muu töö, või vaheaeg, sõltub ikka sellest, millist reziimi (nupu asend) juht kasutab. Alla 15 minutine "voodi" ei lähe lihtsalt vaheajana ega puhkeajana arvesse. Mingil juhul ei ole see aga automaatselt "muu töö".
Õigus, sõltub loomulikult nupu asendist ja ka Eestis sees on hakatud üha rohkem seda jälgima, et juht ikka neid nuppe kasutaks. Arvesti on automaatne ainult niipalju, et hakkab automaatselt joonistama sõiduaega, seisakutel kirjutab joont vastavalt nupu asendile.
Ma hakkasin juurdlema oma teadmiste üle lühendatud tööpäevade arvu üle nädalas ja mõtlesin, et asjasse selguse saamiseks viskan pilgu ''tarka raamatusse'', see kirjutab nii: ''Vähendatud 9-tunniseid puhkeperioode võib kasutada kuni kolm korda nädalas iganädalaste puhkeperioodide vahel. Nii jääb tööga seotud toiminguteks 15 tundi (24 tunnist lahutada 9 tundi)''.
See siis sõna-sõnalt ''Kutselise auto- ja bussijuhi töö-ja puhkeaja arvestamise juhendist''. Kuna aga ma ei ole peensusteni asjaga tutvunud, ei oska ma küll paraku öelda, kas need andmed on ka värskeimad, nimelt on need nõuded kehtima hakanud 11. aprillil 2007. aastal. Kui need andmed vananenud peaks olema, siis võiks keegi visata lingi, kus on viimane info :)
Aga kes oskab kommenteerida seda asjalugu, olin saksas staus Hamburgi ja Bremeni vahel 6h ja 30 min kuna oli 2 avariid ja autubaan oli kinni täielikult, seista polnud kuskil ja pidevalt nõkuta autot edasi, kirjutasin küll kohe peale staud kettale taha põhjused aga kas ja kuidas aktsepteeritakse seda, Koppeli taoline miilits teeks küll täiega trahvi ära ma arvan
koppeli taoline just ei tee, aga karda meie eriüksust. need teevad kindlasti isegi siis kui ei ole millegi eest teha, lihtsalt profülaktika mõttes. ****de otsa võid igas riigis sattuda. seega järgmised 28 päeva on sul närvide mäng. kui tahab siis väänab trahvi ära ja siis saab veel kurjaks, et sa nende keelt ei oska. nagu näiteks hispaanias. aga ole mureta, sul on alati võimalus asi kohtusse kaevata kui tunned, et sulle on ülekohut tehtud.
teema algatajale vaata ka seda et su nädalane sõidu.ja muutööaeg ei ületaks 60 tundi kokku siis läheb asi hapuks.ja kahe nädalane sõiduaeg ei ületaks 90 tundi..kuna siin rigidis aetakse neid asju suht niitipidi kui just mingi külakonstaabli otsa ei satu..ja ka see et seisakud lähevad sõiduajale otsa on tõsi ..osad digid loevad alla 2 min seisaku sõiduajale otsa...algajale on see suht keeruline teema jh.aga kui huvi uuri nats kuidas saaksid MATI KOPPLI loengule minna.tean et ee-gi aeg oli see mingi 500- ja oli pärnus võimalik kui ta kutseliste koolitust tegi.aga edu sulle sellel alal.
kapselile...usu koppel selle asja eest jätaks sulle tegemata.kui kettal põhjendus siis tema selle eest ei teeks.pigem arvan et teeksid noored redelil tõusvad JUMBU_D.sry väljenduse eest.aga nii see on.
Seda ma arvan isegi et need noored JUMBUD tahavad ka midagi osata ja näidata, ega ma ka teab mis uurte kogemustega ole ja päris 10 a. rooli eur töö peal veel ei ole aga praeguseks on 28 päeva möödas sellest juba nii et savi järgmise korrani. Tahaks näha kuda need JUMBUD ise käituksid sellises olukorras
REKKAJUHT just ei istu vanematele juhtidele(ka minule-5a kodutööd+15 Euroopa) - samasugune s..amaitse,kui politsei ütleks enda kohta ment v pollar.
asjast
Kui tööpäev üle 13h siis öö läheb kirja lühendatud ööna,st neid võid 3x teha.Laadimisel pausitegemine on selline JOKK süsteem- saab aga ei ole ilus ;)
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.