Veoautod ja rasketehnika

Eestlased välismaal sõitmas

minibuss
00:06 25.07.2005
Käisime perega just Balti tuuril, sõiduvahendiks minibuss. Niisiis kuskil Leedu piiri ja Vilniuse vahel, kohas, kus toimusid pidevad teeremondid ja autod sõitsid kolonnis keskmise kiirusega 85 km/h, oli meie taga üks peeglitest näha üks suurem masin. Paistab, et juhile vist ei meeldinud kolonnis sõita. Liiklusohtlikku olukorda tekitades pressis ta meist mööda. Siis paraku oli näha, et tegemist oli Eesti masinaga, Saurix Preooleumi reklaamid küljes ja haagise number oli vist 899 või midagi taolist. Niisiis see masin pressis meist mööda, veel ühes masinast mööda (ka päris liiklusohtlikult) ja jäi siis mitmeteks kilomeetriteks kolonni esimeseks masinaks sest kiiremad masinad lihtsalt sõitsid eest ära ja selle selli juhtimisel langes kolonni kiirus ca 80 või veid alla km/h. Ausalt öeldes tegi päris viha, sest selle venna liiklusohtlik möödasõit pani mul mitmeid närvirakke tuksi aga ise ta oma sõidustiiliga kellelgi mööda sõita ei lasknud. Lõpuks kui teeremondid läbi said ja juba rahulikult sõita sai, siis õnnestus ka omal samast masinast mööda sõita - veduki number oli 090 ja tähed vist SRX.

Ja veel eesti numbriga masinatest. Veidi hiljem juba normaalsel teel (remondid lõppenud) sõites kiirusega 90 - 100 km/h sõitis meist mööda Eesti numbriga sõidumasin andis kõvasti signaali ja kui ma sinnapoole vaatasin, siis oskasid need sellid vaid keskmist sõrme näidata. Peale neid kahte juhtumit mul kül kaasmaalastest (Eesti elanikest) eriti head muljet ei jäänud.
mikk
00:21 25.07.2005
no eks igal pool musti lambaid meie seas. issanda loomaaed on tõesti kirju.Ma ei saa aru sõiduautode juhtidest kes sõidavad mõõda et mingi paarisaja meetri pärast ära keerata, sest see on ju päris mõtetu tegelt. Inimene võiks sõita oma paarsada meetrit ära ja siis ära keerata muidu võta jälle hoog maha ja teeb sõidu ebamugavaks et sellised soodad sulle koguaeg ette sõidavad , et ära keerata natukese aja pärast.
arto
12:33 25.07.2005
hm... kui sulle kogu aeg signaali antakse, mööda pressitakse ja üldse liiga tehakse kogu aeg, et äkki oled ise saamatu natuke?!
oskused...
12:41 25.07.2005
arvan ka ,et kui juba mitu autojuhti nii käituvad siis peaksid ka ennast kriitilise pilguga vaatama...sõidan vahel samuti suure masinaga.
Viktor
12:55 25.07.2005
Tulin ise alles Läti-Leedu sõidust, ei oska midagi kurta. Aastate kogemusest võin öelda, et mõne **** taga on lihtsalt võimatu sõita.

Taha peab ka ikka vaatama, kui on kellelgi kiire,las ta läheb mööda, niimoodi toimides tänasid mitmed autojuhid mind tulede vilgutamisega. Ei ole me keegi veatud ja mis mõte on närve kulutada, lihtsam on ju trügija mööda lasta, see ei maksa ju midagi.
Kah pullimehed koos
18:56 25.07.2005
Mis mõttega te neid numbreid siin üles kirjutate. Mõne auto peal sõidab mitu juhti ja seetõttu numbrit suurelt reklaamida on vist vähe liig. Numbrid võivad ju samad olla, aga juhid täiesti erineva sõidustiiliga.
minibuss
21:07 25.07.2005
Lugedes eelnenud kommentaare, tundub, et pean seda seltskonda tõesti kriitilise pilguga vaatama. Oma arvates üritasin esimesel juhul rääkida liiklusviisakusest. Kui kõik masinad sõidavad teeremontide ajal kolonnis (ainult üks sõidurida on avatud ja vastassuunaliste kolonnide liikumist suunatakse valgusfooridega), siis arvan, et ei ole mõtet suure oma masinaga kõigepealt teistest mööda ajada ja kolonni pidrurdama hakata - kui inimesel oleks kiire olnud, siis oleks tal gaas põhjas olnud ja aina edasi pannud. Ja masina numbrit polnud vaja spetsiaalselt üles kirjutada - kui keegi ajab su piisavalt närviliseks, siis jäävad sellised pisiasjad iseenesest meelde.

Ja teine juhtum - seal oli tee oli piisavalt lai ja möödasõiduks ruumi palju - ise sai aegalsematest autodest mööda sõidetud ja kiiremad masinad sõitsid minust mööda ilma mingite probleemideta. Normaalne liiklus. Asja point oli muus - noored "rullnokad" nägid oma riigi numbriga masinat ja näitasid tervituseks oma seltskonda sobivat käemärki. Polnud minu asi nendega sellel teelõigul kiirendusvõistlust tegema hakata.

Lihtsalt mõtlesin, et kuna Eesti on piisavalt väike riik, siis kodust eemal olles näitavad Eesti autojuhid üksteise vastu suuremat austust ja lugupidamist üles. Tavaliselt see nii ongi- olen seda ise kogenud erinevates riikides sõites, aga mõnikord lihtsalt võivad mõned tõrvatilgad sõidumõnu ära võtta. Rullnokad olid noored ja ajukääbikud ja sealt pole midagi loota, aga et profesionaalne juht tekitab MÕTTETUID liiklusohtlikke olukordi......
to minibuss
23:31 25.07.2005
Järelikult ta ikkagi ei olnud profesionaalne juht vaid mõni pepp.
Kah autojuht
23:35 25.07.2005
Eks sul endal mingid puudused küljes on,veoki juhid väljas tööl olles ikka on raudpolt omamaalaste vastu viisakad.Nagu jutus selgus ,et sõideti mööda ja päris mitu seltskonda,egas sa ise kah aint ette ei passind,eks sa lolli näoilmega neid teisi kaaskodanikke pikkalt jõllitasid,seepärast ka need näpuäitamised.
mikk
22:04 26.07.2005
tuledega võiks tõesti anda tagumistele autojuhtidele teada kas tee on vaba , kui oled ise veidike rahulikum sõitija.
KKK
22:13 26.07.2005
siin ei saa keegi aru,mida tahad öelda,siin kõik samasugused
veel
23:18 26.07.2005
Eesti väiksed, kui te liikuda ei julge võõras riigis liikuda, siis liikuge mõne kiirema rekka taga, mitte ärge minge mööda ja esimese küla juures võtke hoog maha, nii segate te meie liikumist meil on inf enamasti, mis kus kes, teile mitte, kuid kõige tobedam ongi teist, mööda, siis esimene märk, hoog maha ja siis jalus, meil siis muidugi vaja mööda pressida, meil AEG loeb
minibuss
11:42 27.07.2005
Mõtlesin, et lõpetan teema, aga ei saa mitte vaikida.
a) Eelnevalt kirjeldatud kahe sündmuse vahel oli vähemalt 20 - 30 km ja meie poolt ka väike puhkepeatus, nii et need sündmused ei olnud kuskilt otsast üksteisega seotud. Teise sündmuse kohas oli tee lai, kui ma ei eksi, siis vist oli mõlemas suunas kaks sõidurida ja arvata, et mina kellelegi jalgu jäin ... no ei, tänan. Kõik kes tahtsid 120 -ga kihutada, said seda teha, aga rullnoklikku käitumisega asjatult autojuhtide tähelepanu endale tõmmata ei ole vist ka mõtet.
b)Nüüd esimesest juhtumist. Tean, et suurtel masinatel on omavaheline side ja olukord liiklussituatsioonist on parem. Kuid rõhutan veelkord, et ma ei saa aru, kui käib teeremont ja sõitmiseks on ainult 1 sõidurida ning kõik masinad sõidavad ühtlases kolonnis ning on näha, et möödasõitudel ei ole mõtet, siis veidi laiema koha peal surub üks taga sõitnud masin su teelt peaaegu välja, et siis eespoolne koht saada, veidi hiljem sõitis ta veel ühest masinast mööda ning siis jäi kolonn veel samas järjestuses mitmeteks kilomeetriteks niimoodi sõitma. Kusjuures nagu eelpool olen korranud, et edaspidi jäi see suur kütuse või vedelikeveok järgnevat kolonni lihtsalt pidurdama oma aeglasema kiirusega (selle masina esimeseks saades kolonni kiirus langes) ning arvestades teeolusid lihtsalt ei olnud teistel masinatel võimalik sealt mööda sõita. Kui mind niimoodi tee pealt välja taheti rammida, siis mõtlesin, et on mingi nahhaalne Leedu või Poola juht. Aga see oli oma eesti numbriga masin.. Ma mauidugi ei tea, mis rahvusest ja millise haridustasemega ja millise sõidukogemusega oli selle masina juht, aga oma jaoks olen mingi järelduse teinud.

Ja veel liiklusviisakusest, mida mõned suurte masinate juhid teavad, aga mitte kõik. Olen palju sõitnud erinevates välisriikides. Kõige viisakam liiklus oli minu meelsest Suurbritannia teedel (kus ma süitsin UK, mitte EST numbrimärgiga autos). Aeglasemad veomasinad lasevad seal suunatulevilgutamisega kiiremad väikeautod mööda. Seejärel ette saanud väikeauto tänab veomasinat ohutulede vilgutamisega. Ning lõpuks veomasin vilgutab paar korda täistulesid - sõida rahus. Nüüd meie eesti oma liiklus - Kui palju aeglaste veoautode juhtidest laseb kiireid masinad mööda või annab märku, et ees olev tee on möödasõiduks vaba? Paraku olen ma kohanud olukordi, kus isegi kohas, kus tee on piisavalt lai, et suur masin saaks ohutult veidi paremale hoida, et siis teised saaksid vasakult mööda sõita, aga veomasin hoiab hoopis võimalikult vasakule, tee telgjoone ligidale - kus arvastades vastutulevate masinate intensiivsust lihtsalt ei riski mööda sõita. Eriti tore on see, kui kaks suurt rekkat haagivad ennast täpselt üksteise sappa ja sõidavad siis 80 km/h. Proovi neist mööda saada, eriti kui mõnedel autodel lihtsalt ei ole super head kiirendust.

Vahel sõidan ise ka veidi aeglasemalt ning annan kiirematele suunatulega märku, et minge mööda. Vähesed lasevad tänutäheks ohutulesid. Ning kui endal on vahel kiire, siis olen alati tänanud neid masinaid, kes on mulle suunatulega märku andnud, et nüüd mine. Siit edasi - ma ei tea, kas liikluskoolid peaksid õpetama ainult liikluseeskirjades sätestatut või ka viisakuse asju. Muideks veel Suurbritanniast. Olin kunagi ühes maapiirkonnas, kus väiksemate külavaheteede vahel oli ühe rea laiune asfaldiriba. Seal oli kirjutamata reegliks, et kui kaks autot sõidavad üksteisele vasstu, siis suurem ja/või aeglasem masin (näiteks traktor) sõidab asfaldilt kõrvale ning laseb kiiremalt liikuval sõiduautol sõita mööda asfaldiriba. Lugedes siinseid kommentaare on mul küll selline mulje, et juhul kui eestis oleksid sellised teed, siis meie suurte masinate juhid väikestele teed ei annaks (Kokkupõrkel ei juhtu minu masinaga midagi ja teie vaadake ise kuidas hakkama saate)

Lühidalt. Liiklusviisakust on igasugust, vahel on tegu lihtsalt nahaalsusega, vahel on mõnel inimesel tõepoolest kiire ja ta ei pööra teiste masinate ohutusele erilist tähelepanu.
Mees metsast
12:06 27.07.2005
Ega riigipiiri ületades ei muutu rahvuslik iseloom - teistele ära teha - kuhugi.
PS Ka eestis lasevad aeglasemad (veo)autod sind ilusti mööda, tuleb vaid end nähtavaks muuta, korraks sabast välja keerata ja tuledega möödasõidu soovist märku anda. Võimaluse avanedes antakse ka Sinule märku.
mati
12:28 27.07.2005
lõpetage ära eided, misasja te ohite. no oli jah nahaalsus, mis siis nüüd on? see vingumine siin muudab midagi? igasuguseid inimesi on teel ja ka igasuguseid asju juhtub... ikka paras äpu peab olema, et siia kurtma tulla kui kole on maailm, kõik teevad liiga, ainult mina olen korralik jne...
IRW
13:04 27.07.2005
Eestlaste EGO ei mahu rooli ära.
vilx
20:00 29.07.2005
kui enda kohta räägid siis jah palun väga !!!!!!!
arn
22:39 04.10.2005
olen jah kohanud ebaviisakaid juhte.ma olen tavaliselt viisakas juht.alati ütlen kas saab mööda minna(suunatulega loomulikult).siis politsei eest hoiatan(tulesi vilgutades)
aga vahest käivad väikste autojuhtided närvidele.sõidavad umbes sama kiiresti kui mina +-5 km/h ja kui saan vaevu hakata mööduma siis väikse juht näeb"oh rekka sõidab mööda peab kihutama"sellised juhid käivad küll närvidele.mul on eestiski mitu korda nii juhtunud aga poolas kõige rohkem
margus
10:57 05.10.2005
kas tõesti tehti sulle lambist "liiga" ju sa ise olid põhjuseks...mitu autot sõidab mööda ja signaali antakse,näpu näidatakse siis ma küll ei tahaks uskuda et nad seda ilma põhjuseta tegid..
keegi
11:06 05.10.2005
leedus tohib sõita ju 70km/h
Taxi parisien
11:32 05.10.2005
Kuule sõbrad, ärge tehke eesti liiklust maha. Käin suviti pidevalt autoga eestis ema juures perega puhkamas ja ausõna, pole see eesti liiklus hullem kui mujal. Samas leidub mölakaid igas riigis ja iga auto roolis,S
felks
14:50 05.10.2005
eestis on ikka suured mölakad

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte