Veoautod ja rasketehnika

vedude eest vastutav isik

kaitseingel
22:06 14.09.2007
Plaan on osta buss ja hakata sellega muude tegevuste kõrval pakkuma juhuvedu ja tellimusreise vabariigi piires. Nüüd aga põrkusin probleemiga, et enne tegevusluba ei saa kui on palgatud vedude eest vastutav isik.
Millised oleksid lahendused? Minna ühe bussi pärast koolitusele, mis ei ole just odav ja lühiajaline või on kellelgi paremaid mõtteid?
Huilgav Hull
22:25 14.09.2007
sinu jutust jääb mulje nagu see koolitus maksaks miljoneid ja kestaks aastaid??.või sain ma millestki valesti aru?
minu arust on bussi hinna ja koolitus raha suhe sama mis oleks kure s*tt läänemerre.
kaitseingel
23:31 14.09.2007
Kui sa oled lugenud selle koolituse sisu, siis sa näed, et see sisaldab raamatupidamise põhialustest kuni ettevõtluse alustaladeni koolitust. Kuna ei tegele ettevõtlusega esimest aastat, siis ei pea vajalikuks ka nii põhjalikku koolitust. Samas inimesele kes alustab ettevõtlusega näiteks fie-na võib see osutuda vajalikuks täies mahus.
Ärme hakka võrdlema läänemerd ja minu ettevõtlusesse paigutatavat raha koolituse hinnaga.
Minu küsimus on lihtne, kas on inimest kes sooviks ja saaks seda tööd teha teha teatud tasu eest või on teisi lahendusi?
inglile
00:06 15.09.2007
Kui selle koolituse hind on sinu jaoks kallis, siis soovitan sellest ärist eemale hoida. Mis sa siis teed, kui bussiga tee peal midagi juhtub ja sa pead paarikümne tuhande eest puskiiri tellima või sul tuleb korraga jooks rehve vahetada?
veelkord inglile
11:07 15.09.2007
Koolituse hinna maksad ainult korra,aga kui palkad inimese tööle,maksad iga kuu.
Mõtle natuke.
Huilgav Hull
12:59 15.09.2007
kui palju oled nõus kuus maksma.mul rahvusvaheline koolitus läbitud.
kollase baretiga bioloogiatude
13:04 15.09.2007
ma olen nõus sinu eest need kursad läbima ja ka is e kinni maksma, et kunagi tulevikus juba siis ise tegeja olla. et sinu juures praktikat ning kogemust koguda
kaitseingel
13:15 15.09.2007
Tänan kõiki vastanuid sisukate postituste eest.
Ja proovime nüüd vähehaaval maha rahuneda. Teema võiks jääda avatuks, ehk keegi kunagi postitab siia midagi arukat ja sellest on tulevikus mõnele kasu.
Huilgav Hull
13:53 15.09.2007
VÕTA HEAKS!sa oled ikka hea kloun.kui 3500.EEKu (56 tunni eest) on bussi ostvale inimesele suur raha,siis ma ei tahagi teada mis väärtusega bussi sa ostad.huvitaks ainult sinu andmed-et ei juhtuks kunagi sinult teenust tellima.
aga edasiseks edu ja jõudu
subdue
14:18 15.09.2007
Kae perrä! Eestimaa rahvas on ikka jõukale järjele saanud.
Tõepoolest, kui juba on raha, mida bussi alla paigutada, siis need mõned tuhanded siia-sinna loopida on ju nagu kure sitt meres, kust seda lindu ei leia. Ja pealegi - see kes ütles, et aeg on raha, lihtsalt ei teadnud millest jutt. Johhaitill küll!
Ent auto24 foorum on siiski viimane koht, kust sellisele murele abi otsida...
vanames
17:02 15.09.2007
Selleks võib olla ka mõni tuttav kellel see on.Mul oli kui tegelesin.Maksin talle poole koolituse raha ja asi tehtud.Kui sul on ka mingi autonduse alane kõrgkool lõpetatud,siis see kooli tunnistus ka kõlbab.
Kõige õigem tee ära-ei jookse mööda külgi maha.Ning midagi üliinimlikult keerukat seal pole.
Jõudu tegutsemiseks!
EX vedaja.
no on soovid
19:07 15.09.2007
kui ma tahass pussiga sõita,ega ma siis ei pea kohe omale sellist asja soetama. Ma pole miski Ringu Starr,kes lubas siis pussi osta,kui pussisõiduhimu pääle tikub. ma kobi päätusest pääle ja osta 15 kopigu eest omale kundukturirouva käest pileti ning kiman niikaua kut syda lustib, puss karaaasi keerab või isu täis.ennekuulmata,et ma selle jäuks peaksin koolid läbi käima ning tokustaatisi omama. Käi jäla,tead!
kaitseingel
21:54 15.09.2007
Mida rohkem ma inimesi tundma õpin, seda rohkem meeldivad mulle koerad.

Öelge palun, kas te tõesti käite siin ainult selleks, et kontekstist üks sõna välja rebida ja siis selle üle targutades elada välja oma küündimatust, seksuaalset rahuldamatust, abikaasa poolset survet, väikest palka. Või on selleks muu põhjus? Ei saa tööl ülemust p...se saata, aga siin anonüümselt on see nii mõnus.
multi2
00:25 16.09.2007
vedude eest vastutav isik ei pea ilmtingimatt olema palgatud tegelane, võid ka ise olla või naise ära koolitada. Põhjalikult asi lahti kirjutadud: http://www.autoettevoteteliit.ee/?id=6&keel=ee ja lisaks veel www.eraa.ee . mõlemal lehel ka tel numbrid olemas.
multile
08:54 16.09.2007
Sa LOE kõigepealt küsimus läbi.
Naise koolitusele saatmine on ju sama kallis,kui sinna ise minna.
Ja uue seaduse kohaselt,võib üks vedude eest vastutaja töötada vaid ühes firmas.
Mina ei viitsiks küll kursusel käia,ja siis poole raha eest kellegile vastutajaks hakata.
Kuigi jah sai ise seal ära käidud,kuna tegelen ka nii hobikorras transpordiga,ja ei tundunud see hind nii hirmus midagi.
EDU sulle "bussijuht"
multi2
10:49 16.09.2007
LUUGESINGI küsimuse läbi ja see pärast panin lingid kus on info ja vastavad seadused üleval (ka kursuste hinnad ja koolitaja andmed).
Kursuse maksumus 3500.- krooni. Võrreldes bussi maksumuse ja muude tegevuskuludega ei tohiks see küll ületamatu summa olla.Inimene küsis lahendusi, mina pakkusin ühe võimalikest.
inglile
12:51 16.09.2007
Kui see paar tuhat krooni on ületamatu, siis sõida ilmalitsentsita. Juhuvedude puhul seda nagunii ei kontrollita ja ühe bussiga sa vaevalt mõtled liinivedu teostama hakata.
vanames
14:14 16.09.2007
Tegelesin ise kah 11 aastat juhuveoga.Ise otsisin kliendid ise remontisin jne.Rohkem entusiasmi ja fanatismi asi.Viimased aastad sõitsin kah ilma litsentsita.Kogu selle aja jooksul üldse keegi ei kontrollinud.Paar korda puhumine välja arvatud.
Kogu sellel asjal on aga teine aspekt.Kui loodad teenida selle tööga siis on tühi lootus.Palju neid sõite ikka on.Bussile on vaja pidevalt seda ja toda.Sulle jääb ainult söögiraha ja kaltserist midagi osta.+kõik need talvised bussi remondid selili bussi all lumehanges.Viimasel ajal hakkasid ka kulutused minema suuremaks kõige selle värgi peale,kui sealt tagasi tuli.Sai ka entusiasm otsa.Üks buss sai maha müüdud,reservbuss lammutatud ja kuusakoski.
Nüüd nn,riigitööl,rõõmu ega rahuldust sellest küll pole,kuid igakuu kindel palk ja ülejäänu pole minu mure.
ringrajacas to kaiceingel
21:27 16.09.2007
soosik01
17:19 18.09.2007
ei tea, miks inimesed oma raha raiskavad ja sedasi ka turgu solgivad...
kui sellise küsimusega siin esined, siis tegemist täieliku võhikuga.
ei suuda sa omale vajalikku dokumentatsioonigi hankida, mis teenuse osutaja sa veel oled, kaitsku meid taevas selliste vedajate eest.
hea, et omal liikumis vahendid olema, muidu oht selliste "tegijate" bussile kogemata trehvata ja ei kunagi tea, millega see lõppeda võib...
kaitseingel
21:52 18.09.2007
Kuna nüüd on kõik soovijad saanud avaldada arvamust minu isiku, rahalise seisu ja arukuse kohta. Siis palun siinjuures kõigil hinnata omi teadmisi.
Lühike väljavõte seadusest mis kehtestab nõuded vedude eest vastutava isiku teadmiste kohta. Lugege läbi ja siis kätt südamele pannes mõelge selle üle, mitmes järgnevas punktis olete kompetentsed?
Isiklikult pean ebavajalikuks, et antud isik peaks oskama koostada bilanssi jne. Selleks on palgatud raamatupidaja või suuremates ettevõtetes ökonomist.
Tegemist on mõttetu seadusega. Kui soovida kõiki seadusest tulenevates valdkondades orienteeruda, peaks lõpetama kõrgkooli ja vist isegi mitu.
Ei vaidle, seal on ka punkte mida läheb vaja, aga 3/4 on lihtsalt õhku täis pumbatud.
Head lugemist. Ja kui kellelgi on minu isiku kohta veel midagi solvavat öelda, siis pange aga takka, kusagil tuleb ju pingeid maandada.

2. peatükk
KVALIFIKATSIOONINÕUDED

§2. Ühistranspordiloa alusel korraldatava riigisisese sõitjateveo ja juriidilisest isikust ettevõtja taksoveoloa alusel korraldatava taksoveo (edaspidi riigisisene sõitjatevedu) eest vastutava isiku teadmised ja praktilised oskused peavad vastama järgmistele nõuetele:

(1) Majandusõiguse küsimustes peab:
1) tundma äriettevõtte vorme ning ettevõtte asutamise, registreerimise, tegevusalade muutmise ja tegevuse lõpetamise korda;
2) tundma sõitjateveo alal kehtivaid nõudeid ja kohustusi (ettevõtluse registreerimine, aruandlus jne) ja pankroti tagajärgi.

(2) Tsiviilõiguse küsimustes peab:
1) tundma ühistranspordiseadust ja sõitjateveo eeskirja ning nendest tulenevaid õigusi ja kohustusi;
2) tundma sõitjatevedu reguleerivaid lepingutüüpe ning nendest tulenevaid õigusi ja kohustusi;
3) oskama pidada läbirääkimisi lepingute sõlmimiseks;
4) oskama arvestada nõuetega, mis on seotud õnnetusjuhtumite tagajärjel sõitjate vigastuste, pagasi kahjustumise, kadumise või reisi hilinemise kompenseerimisega ja mõistma taoliste nõuete mõju olulisust.

(3) Tööõiguse küsimustes peab:
1) tundma töölepingu seadust ning sellest tulenevaid tööandja ja töövõtja kohustusi;
2) tundma autojuhi töö- ja puhkeaja planeerimise ning arvestamise nõudeid;
3) tundma puhkuse andmise ja selle tasu arvutamise ning väljamaksmise korda;
4) tundma palgaseadust ning selle alusel makstava palga ja lisatasude arvutamise aluseid ja väljamaksmise korda;
5) tundma tööohutuse ja töökaitsega seotud tööandja ning töövõtja vahelisi vastastikuseid kohustusi;
6) tundma pensioniseadust, pensionide liike, määrasid ja väljamaksmise korda;
7) tundma tööõiguse valdkonnas vaidluste lahendamise korda.

(4) Maksuõiguse küsimustes peab:
1) tundma ettevõtluse maksustamise korda, maksuliike ja vastutuse küsimusi maksude ebaõige tasumise eest;
2) tundma maksuvabu teenuseid;
3) tundma sõidukite eri maksudega maksustamise aluseid.

(5) Äri- ja finantstegevuse juhtimise küsimustes peab:
1) tundma erinevaid maksevahendeid ja -meetodeid (sularaha, tšekid, krediitkaardid, võlakirjad, vekslid, pangaülekanded jne);
2) tundma krediidivorme (arvelduskrediit, laen, garantii, hüpoteek, liising, rentimine, faktooring jne) ja nendest tulenevaid kohustusi;
3) oskama koostada ja tõlgendada ettevõtte bilanssi;
4) oskama koostada ja tõlgendada ettevõtte kasumiaruannet;
5) oskama hinnata finantsnäitajate alusel ettevõtte tulusust ja finantsseisukorda;
6) olema võimeline koostama ettevõtte eelarvet;
7) tundma ettevõtte tegevuse kuluelemente ja olema võimeline arvestama kulusid ühe sõiduki, kilomeetri või reisi kohta;
8) oskama koostada ettevõtte juhtimisstruktuuri ja töökava;
9) tundma turunduse, reklaami ja avalike suhete põhimõtteid, kaasa arvatud transporditeenuse müügi edendamist ja klientide andmebaasi ettevalmistamist;
10) tundma ettevõtte tegevusega seotud riske ja nende riskide hindamist ning kindlustusliike (vastutus-, vara-, õnnetusjuhtumi-, reisi-, liikluskindlustus jne);
11) tundma sõitjateveol rakendatavat elektroonilist andmeedastust;
12) oskama määrata sõidutasusid ning tundma hinnakujundust liini-, juhu- ja taksoveol;
13) oskama arveldada sõitjateveo teenuse eest.

(6) Turule pääsu küsimustes peab:
1) tundma tasulise ja oma kulul sõitjateveo korraldamise nõudeid;
2) tundma sõitjateveo ettevõtte asutamise korda;
3) tundma dokumente, mida nõutakse sõitjateveo teenuste korraldamisel, ja oskama neid käsitleda;
4) tundma sõitjateveo teenuste turu korraldust;
5) oskama koostada sõiduplaane;
6) tundma klienditeeninduse põhimõtteid.

(7) Tehniliste standardite küsimustes peab:
1) oskama valida sõidukeid ja nende komponente (kered, mootorid, ülekandesüsteemide, pidurisüsteemid jne) vastavalt ettevõtte vajadusele;
2) tundma sõidukite tüübikinnituse, registreerimise ja tehnoülevaatuse korda;
3) tundma sõiduki masside ja mõõtmete kohta kehtivaid nõudeid;
4) oskama korraldada sõidukite ja nende varustuse tehnilist hooldust;
5) tundma meetmeid, mida tuleb rakendada müra ja keskkonnasaaste vähendamiseks.

(8) Liiklusohutuse küsimustes peab:
1) teadma kutselise autojuhi kvalifikatsiooninõudeid;
2) oskama rakendada abinõusid, et tagada autojuhtide poolt liiklusalaste õigusaktide nõuete järgimist;
3) oskama instrueerida autojuhte sõitjateveo ohutusnõuetest ja vajalike ennetusabinõude rakendamisest;
4) tundma meetmeid, mida rakendada vältimaks õnnetusjuhtumit või liiklusalaste õigusaktide nõuete tõsiste rikkumiste kordumist.

§3. Ühistranspordiloa alusel korraldatava rahvusvahelise sõitjateveo (edaspidi rahvusvaheline sõitjatevedu) eest vastutava isiku teadmised ja praktilised oskused peavad, lisaks paragrahvis 2 toodule vastama alljärgnevatele nõuetele:

(1) Tsiviilõiguse küsimustes peab:
1) tundma rahvusvahelisi sõitjateveo kokkuleppeid (ASOR; INTERBUS jt);
2) tundma riikidevaheliste autoveoalaste kokkulepete olemust ja nendest tulenevaid nõudeid;
3) tundma välisriikides tegutsemise nõudeid (sh kabotaažveod).

(2) Tööõiguse küsimustes peab tundma rahvusvahelist AETR kokkulepet ja oskama seda praktikas rakendada.

(3) Maksuõiguse küsimustes peab tundma välisriikides infrastruktuuri (teed, sillad ja tunnelid) kasutamise eest võetavaid tasusid ja muid makse ja tasusid.

(4) Turule pääsu küsimustes peab teadma, kuidas korraldada rahvusvahelist sõitjatevedu ja sellega kaasnevat dokumentatsiooni.

(5) Tehniliste standardite küsimustes peab tundma välisriikides sõidukite masside ja mõõtmete kohta kehtivaid nõudeid ning müra ja heitgaasi norme.

(6) Liiklusohutuse küsimustes peab:
1) tundma autojuhi kvalifikatsiooninõudeid rahvusvahelistel vedudel;
2) tundma välisriikides kehtivaid võimalikke liikluspiiranguid ja -keelde;
3) omama teadmisi Euroopa maanteedevõrgustikust.

§4. Füüsilisest isikust ettevõtja taksoveoloa alusel korraldatava taksoveo (edaspidi füüsilisest isikust ettevõtja taksovedu) eest vastutava isiku teadmised ja praktilised oskused peavad vastama alljärgnevatele nõuetele:

(1) Tsiviilõiguse küsimustes peab:
1) tundma ühistranspordiseadust ja sõitjateveo eeskirja ning nendest tulenevaid õigusi ja kohustusi;
2) oskama arvestada nõuetega, mis on seotud õnnetusjuhtumi tagajärjel sõitjate vigastuste kompenseerimisega;
3) tundma klienditeeninduse põhimõtteid.

(2) Tööõiguse küsimustes peab tundma tööõiguse üldpõhimõtteid.

(3) Maksuõiguse küsimustes peab teadma füüsilisest isikust ettevõtjale maksuseadusest tulenevaid kohustusi.

(4) Äri- ja finantstegevuse juhtimise küsimustes peab oskama arveldada taksoveo teenuste eest.

(5) Liiklusohutuse küsimustes peab teadma kutselise autojuhi kvalifikatsiooninõudeid.
mlt1
10:48 19.09.2007
Kui sa kavatsed ise selle asjaga,mida sa ostad või ostsid,sõitma hakata siis on sul ju vaja ka juhi koolitusele minna kui vastutaja koolitusele ei viitsi või täi minna.Samas vastutaja koolituse läbinu võib ka sõita,sest see on kõrgema astme koolitus.
inglile
11:23 19.09.2007
Mis selles nii imelikku on, et mingi alaga tegeledes pead sa seda tundma. Muidu oled nagu viimaste aastate kinnisvaramaaklerid, kes oskavad ainult võtit lukuaugus keerata.
See eelnevalt toodud nimekiri annab piisavalt palju viiteid nõutavatele teadmistele. Keegi ei nõua, et sa seda une pealt teaksid, aga sul peab olema asjadest ettekujutus ja oskus õiget infot vajalikul hetkel leida.
Arvestades sinu postitusi, siis tundub, et sa pole valmis alustama ettevõtjaelu. Tee veel mõned aastad tööd ja proovi selle käigus võimalikult palju tööandjalt õppida ning juba mõne aasta pärast oled loodetavasti juba nii tark, et enam siin selliseid postitusi ei tee. Praegu kõrbeksid tõenäoliselt üsna kiiresti.
kaitseingel
15:47 19.09.2007
Siiani veel pole kõrbenud, ettevõttluses aga selle algusest peale tegutsenud. Mõned aastad siiski ka vahet peetud.
Võib olla sellest tulenevalt on meil ka siin erinevad arusaamad. Kui seadus nõuab, et koolituse läbinu peab oskama koostada ettevõtte bilanssi, siis milleks mulle enam raamatupidaja? Ka paljud raamatupidajad pole bilansivõimelised. Arvan et üksi teist pole võimeline bilanssi koostama, kes muidugi selle sõna tähendusest aru saab.
Või võtke nõue, peab tundma pensioniseadust, absurd!
Samas võib inimene asutada ettevõtte ja juhtida seda edukalt või edutult ja temalt ei nõua keegi mingeid oskusi, ei pensioni ega bilansi osas.
Selleks palgatakse oma ala asjatundjad.
Veelkord - ma ei vaidle erialaste teadmiste osas, aga absurdi on sellesse seadusesse saanud küllaga.
Transpordivaldkonnas olen tegelunud, aga pea 20 a. Ka kod. ***lgav Hull on ilmselt minu alluvuses tööd teinud, juhul kui ma öigesti arvan. ***lgasid sa ju kunagi firmas mille tegevusalaks oli tõstmine?
Huilgav Hull
19:06 19.09.2007
vaata minul on lihtne otsustada:olen töötanud nelja vedaja juures.kolm nendest on kõrbenud.kui sina oled see neljas,siis sorry,pidasin sind targemaks
edu!

Foorumi reeglid

Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:

• Foorumis on KEELATUD:
    • Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
    • Otsene reklaam
    • Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
    • Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
    • Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
    • Teemast mööda rääkimine
    • Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
    • Võõra inimese pärisnime all esinemine
    • Sõnumite ja teemade kordamine
  • Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
  • Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
  • Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
  • Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
  • Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.
  • auto24.ee-l on õigus foorumi reegleid muuta.

Vasta teatele

Pildid + lisa pilte