Tervist! Teenin hetkel aega, olen määratud autojuhiks ja saanud C- ja D-kategooria. Suvel, pärast ajateenistuse lõppu sooviks ka E-kategooria ära teha. Ei oma mingeid plaane autojuhina tööle minna, aga lihtsalt, võiks selle ära teha.
Ja kuna ma elan Pärnus ja siin on võimalik teha seda nii pool- kui ka täishaagisega - siis mu rumal küsimus ongi, et kummaga on lihtsam?
vahet pole kumbaga sa teed, sest pärnu täishaagis peaks olema kesktelik. nii, et suht savi kumbaga teed, eriti kui pole plaanis veel tööle minna. muidugi huvipärast võid ju teha poolhaakega, kuna siis saad selle tunnetuse varem teada. pööretel lõikab rohkem kui täishaage jne. eeldatavasti kui kunagi tööle lähed siis vast ikka poolhaake peale, sest neid ikka tunduvalt rohkem. kui otsustada ei oska siis viska kulli ja kirja, kumbaga teha.
Minu sovitus: tee poolhaakega, täishaakega ei suuda isegi paljud muidu kogenud juhid sõita, kesktelik nõuab manööverdamiseks märksa rohkem ruumi, kuid ei kao peeglitest nii ruttu ära ja pöördel ei jookse haake esinurk meetri jagu vedukist välja näiteks.
Autokoolidel veel tihtipeale poolhaaked platsidel lühemad ja ühe sillaga ning lahtised, sadul tagaaknaga jne.
Edu!
See 16,5 meetrit on platsil parem, kui Aide kesktelik täishaage. Ainus jama on linnapeal pöörded, kuhu on harjutamata raske mahtuda. Reeglina on aga plats see, kus eksamil läbi kukub.
omal sõber saaremaalt tegi aasta tagasi e-kat pärnus. selle sama poolhaakega. seal oli nii, et õpetaja ütleb täpselt, et millal nüüd pööra ja kui suure kaarega. eksami tegi esimese korraga ära.
Päris nii, et keegi sulle midagi ette ütleb ei ole/olnud. Esimese rattaga sõideti kindla koha peale ja tuli jälgida vasakut peeglit, millal õhupistikud kabiini nurgast paistma hakkasid ning täpse skeemiga sõideti 10-st 10 küljeboksi.
Kurb oli ARK-i platsil vaadata kuidas Aide poisid järgemööda põrusid.
sinu eneseväljendusest jääb mulje, et E-kat omistatakse nii täis-, kesktelik- kui ka poolhaakele eraldi!!! Proovi harjuda teadmisega, et kui sa ka kunagi soovid rooli ronida, siis pole vahet, mis saba lohistad või mis kaupa vead. Kui sa ei saa hakkama ühega, siis päris kindlasti ei saa sa selles ametis üldse pihta! Kui pakutakse võimaust, tuleb seda kasutada 100% ja siis saad endas kindel olla. Seni aga anna ohvitseridele au.
mul poolhaake kogemus 5 aastat,kui täispikale minna ,mis on seal kohe kindlasti teisiti? mida kiputakse valesti tegema? Pakuti soome..ja kõige tähtsam,kas mõne päevaga suudan selgeks need põhitõed saada? või võtab rohkem aega,saan aru,et oleneb mehest(minust) kuid siiski..))) kellel on kogemusi,kes alustas samamoodi?
Kui poolhaake pealt täispära peale minna, siis põhimõtteliselt ainuke viga, mida sa kindlasti teed, on see, et tagurdamisel keerad rooli valele poole. Mõne päevaga seda selgeks saada on palju tahta, kuid kõik on õpitav. Samas võin ka öelda seda, et tegelikult ei tasu pikka täispära väga karta, vähemalt edaspidi sõites ei lõika ta nurka (vähemat mitte oluliselt) rohkem kui poolhaage ja ka tagurdades on ta suht rahulikult käituv asi, erinevalt lühikesest täispärast. Ütlen sulle ka veel seda, et kui see asjapulk, kes sue Soomes kohta pakub, seda aktsepteerib ja sellega arvestab, et sul pikaga kogemust pole, siis pole sul karta midagi.
Julge hundi rind pidavat karvane olema :)
Selge,katsun seda põhimõttelist viga siis mitte teha..) Eks see tagurdamine ole ka ainus mis valesti võib minna. Kuid tahtmine on proovida vähemalt. Samas ka poolikuga oli kunagi algus raske....)
Ma usun,et on probleemne,näinud ju küllalt...kunagi saksas üks saksmann ajas oma väikest täispära rampa ette vist 15 minutit...) tahan end lihtsalt proovida.
jah on omalgi olnud nii, et kui haage tagant ära ja kuskil vaja tagurdada ainult ninaga siis automaatselt keerad valele poole. ja isegi mitu korda järjest, samas haakealla tagurdamisega seda probleemi pole olnud. siis keerad ikka nii nagu vaja, aga kui kuskil mujal tagurdad siis ikka nii, et kui paremale keerata vaja siis rooli väntad vasakule. Aga pikka täishaaget on tõesti lihtsam tagurdada kui lühikest. aga kui tööd pakutakse siis anna aga minna.
Täitsa minu mõte. Täishaagis on minu teada selline haagis, millel on esi sild ja tagasild kusjuures esisild on pööratav. Vot sellisega näeksite vaeva. kesktelik ja poolhaage on nohu selle juures. Ise mõned aastad täishaakega kütust vedand ja tean mida räägin. poolhaagised on siis need kesk või mitte keskteljega on just algajate meeste pärusmaa. ADR kütusemehed peavad kõik saama hakkama täishaagisega. Kusjuures eksamil peab olema haagise esitelje piiraja lukust maas olema. Edu teile siis sellisega sinna 3 m kaigaste vahele ajamisega
Olen töötanud metsaveo auto peal mõnda aega, millel täishaagis taga (esitelg pöörab). Sellisega oli ikka pea võimatu tagurdada, risti ja risti. Teinekord talvel ei saanud kuskil metsavahel ringi ka keerata, pikim tee, mis tuli tagasi ajada oli üle 3 kilomeetri. Igatahes villand sai ja paregu jälle poolhaake peal tööl.
Samas olen näinud mehi, kellel ei ole mingi probleem kilomeetrite viisi tagurpidi ajada kordagi risti minemata. Nii, et miski pole võimatu, aga igastühest ikka "pillimeest" ka ei saa, kui pole midagi sealt ülevaltpoolt kaasa antud.
Enne, kui hakkate täishaake tagurdamist keeruliseks pidama, tasub proovida b-moodulit või vasikas+poolhaage kusagile "urruauku" tagurpidi ajada. Loomulikult on ka täispära keeruline ajada, kuid mitte nii hull, kui neid.
Norrakatel on väga palju lühikesi täispärasid kasutuses ja seda enamjaolt just manööverdusvõime tõttu- iseenesest on lühike täispära üks paras jonnipunn, vahel on ikka päevi, kui asi üldse ei taha edeneda. Soome variandi metsakaga on vahe pika ja lühikese täispära vahel eriti selgelt näha- vahel, kui vaja kas sirgelt või enam-vähem sirgelt tagurpidi ajada, on lihtsam käru pikaks tõmmata ja läheb nagu sahinal. Lühikesega on asi seetõttu jama, et see on jube tundlik roolikeeramisele- muidugi on võimalik väga pikalt jutiga tagurdada, kuid piisab sellest, kui rooli veidikene üle keerad ja juba ta läheb.
Jah, mooduli ja poolikas+vasikas variandiga pole proovinud, kuid arvan vähemalt seda, et nad ei lähe nii kergelt kääri kui lühike täispära.
Nagu ütlesin- pikk täispära jookseb nagu kutsikas nii edaspidi kui ka tagurpidi :)
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.