Nii! Ma tean, et teemasid ekskavaatoritest on piisavalt, kuid kui vaadata nende teemade vanust, siis kuupäevad jäävad aastate tagusesse aega. Minu küsimus on: kas siiamaani pole ühtegi koolitust, kus ka reaalselt ekskavaatorit käsitlema õpetatakse? Olen huvitatud ekskavaatoril töötamisest, vanus 21.
Otseselt miski ei vaeva, sest pole ekskavaatoriga kordagi pikemalt töötanud(kui mõned proovikorrad välja jätta) Olen huvitatud elementaarse õppimisest, ehk tulevikus siis kergem tööle saada, kui juba põhitõed selged.
Mul endal on ka huvi sellise asja vastu aga kui helistasin Autrasse siis sealt öeldi et kursused mis Sakus olid planeeritud märtsi lõpuks jäävad arvatavasti ära seoses huvi puudumise tõttu,vaja oleks kokku saada vähemalt 12 inimest,siit ka üks küsimus et kui tahaks minna tööle kuskile kopa peale ja kogemusi peaaegu pole ja koolitusi pm ei tehta kuskil kuidas siis saab sellise alaga üldse tegelema hakata?
ma ei kujuta küll ette kui kaua see kursus kestab ja mida seal õpetatakse.
mingi 3 nädalaga sa vaevalt asjale pihta saad. selle ajaga saad aru milline kang mida liigutab ,aga pinnase planeerimisest , kraavi kaevamisest või kuidas ökonoomselt päev õhtu venitada ,et rohkem kütust koju vedada saaks, seal vaevalt sotti saab. Ex tolle kaevamisega ka rohkem nii kes oskab ja kes ei saagi oskama,silma lihtsalt vaja.
Pead lihtsalt leidma hea tööandja kes viitsib sinuga jamada ja on nõus koolitusraha maksma,näit tööde ületegemine, kopa uputamine, objektilt minema saatmine jne..
Algajale kõige parem töö oleks mattidega sohu või kuhugi kesklinna trasse kaevama -) saaks vähemalt nalja
Ega muud võimalust siis polegi, kui tööandja kopaga harjutama hakata. Samas, tõesti, kui palju on selliseid, kes viitivad tegeleda algajataega, eriti veel praegu, kui ehitusturg on üsna madalseisus. 2007-2008 oli võib-olla tõesti kopajuhtudest puudus ja igaüks sai kohe töötama-õppima hakata, kuid vaevalt et praegu see nii on.
Igast mehest ei saagi kopameest ,olgu kasvõi parimad kursused paberil läbinud . üldiselt on nii et iga tehnikahuviline poiss saab hakkama ja tuleb alustada lihtsamate tööülesannetega . Varem olin vaid ühel talvel traktoriga lund lükanud.Need kes pärit taludest ja maapiirkonnast on paljudel noortel algteadmisesd kindlasti olemas tehnikast.
Ise ronisin MTZ 82 kopa rooli 18 aastaselt ,üks päev tutvusin proovisin võpsiku vahel suvalist kraavi kühveldada ,mille pärast kinni ajasin kohe. Ülemus jäi rahule ja Järgmine päev olin juba objektil ja panime kaablitrassi linna vahel.
Õnnetusi juhtus ka ,ükskord tõmbasin veetrassi pooleks ja jämeda elektrikaabli,kuid need polnud minu süü ,projekteerija peaks märkima nende asukohti ja teavitama .Õnne peab ka olema maad sonkides ,kaevasin välja suure lennukipommi , spetsalistid ütlesid et oli täiesti töökorras.
Kopaga möllasin ca 2 aastat ja siis oli kopp ees ja kolisin metsaveotraktorile,kui 21 sai tegin load ja ronisin rekka peale.
tee nii:
otsi omale üks vaba maalapp (põld vms) või mine mõne tuttava juurde lihtsamat asja kaevama.
rendi omale kopp päevahinnaga ilma juhita (võta väike masin, see on odavam ja kangid on samade liigutustega, mis suuremad masinad)
hakka vaikselt sonkima ja kangide liigutusi proovima.
kui sa päris puupea ei ole, siis päeva lõpuks on lihtsamad asjad ja liigutused selged.
Kursus ei tee kellesti ekskavaatoriuhti. Kehvemal juhul tuleb sinust kangide liigutaja ning mõnest ei tule sedagi. Üks mees laeb autosi, tõmbab kraavi, planeerib ideaalselt aga paned trasse kaevama siis on selline hädapätakas ja ei tule välja midagi, teisel on jälle vastupidi. Õigeid kopajuhte leiad 100sest pundist heal juhul 10 inimest.
Üks asi on kangide liigutamine, teine asi on teatud töödel õiged töövõtted käppa saada.
Lõpetage oma 2 nädalaga asi selge jutt ära ! Kahe nädalaga saad selgeks kangide liigutamise, kopajuht tuleb sinust 2 aastaga.
Olen pidevalt selle vadkonnaga seotud ja näinud neid "kõvasi kopajuhte kellel asi on selgeks õpitud 2 nädalaga, puhas resursi ja ajaraiskamine mõne inimese puhul, mõnel on tõesti kangide liigutamine 2 nädalaga selge kuid liigutused on kandilised/uimased ja töövõtteid pole ollagi.
Kõige lihtsam on alustada tühjalt väljalt või kuskil pasaplatsis laadimitööde ja hunnikute kokkutõstmisega.....ning roomikud iga tööpäeva lõppu puhtaks, seda mite ainult talvel vaid aastaringi, koppa määrida iga tööpäeva algus, kas just kõiki sõlmi nii tihedalt aga eest kaevekopa liigendid mis kõige rohkem vatti saavad.
Ise olen maal üles kasvanud igasuguste põllutöömasinateka aga eskavaatorijuht sai minust kuus aastat tagasi ja ütleksin nii,et kui pea otsas ja tahtmiston on kergem õppida.Esimene aasta on raskem,kõik tööd on õpitavad.
Ise olen maal üles kasvanud igasuguste põllutöömasinateka aga eskavaatorijuht sai minust kuus aastat tagasi ja ütleksin nii,et kui pea otsas ja tahtmiston on kergem õppida.Esimene aasta on raskem,kõik tööd on õpitavad.
Arvan et enne ei tasu mingisse kooli veel minnagi, rendi/mine sõbra/mingi tuttava/ülemuse juurde ja küsi kas saad proovida üheks päevaks (loomulikult testi seda kuskil mõttetus kohas kus sa ei sega kedagi). Päev läbi mässad selle kallal siis saad aru kas see tehnika on sinujaoks või ei.
Ise olen 2 nädalat giljotiini peal olnud, esimesed 2 päeva oli jh veits üle kivide ja kändude, nüüd on selline tunne nagu oleks mitu aastat töötand. Kui proovid mingit peenikest võsa kivide vahelt ja kiviaedade kõrvalt võtta nii et kive ei puutu ja ilusad puud jäävad alles, siis on päris hea juba.
Tegelen välitrasside paigaldusega. Ise annast kopajuhiks ei pea, aga mingi aasta tagasi ütles kopamees, et proovi kah, alguses ei saanud kopatäit kildugi kätte. Nüüd selle aja jooksul olen ehk kangide taga olnud 50-60h kopajuhiks ennast ei pea aga 160 torul tõmban ilusti pimeda/otsakorgi kopaga eest ära, eelduseks muidugi, et pime ei ole lõpuni sisse löödud. Igapäevasel istun kaevikus.
Neid erinevaid nüansse on erinevatel töödel päris palju ja ainult aeg õpetab. On nähtud ka meest kes on eksavaatoriga kaevanud 2 aastat kuid liigutused kandilised ja liiga uimased/seinte vahel ohtlik olla sellise kopajuhiga.
Nagu ka eelnevalt öeldud, kõige lihtsam on kellegi tuttava juures proovida, kasvõi niisama kangide liigutamist, alati ei peagi midagi tõstma.
Aga kummaga on parem vana maakivi vundamenti lõhkuda. Mõni vana lauda varemed näiteks. Kas selleks tööks sobib paremini ekskavaator mõni paarikümmne tonnine või hoopis buldooser kuni paarikümmne tonnine? Ja mis selliste suurte masinate tunnihinnad tänapäeval ka on? Neis vist ei või ka enam eridiislit kasutada. Ehk siis hinnad päris kirved vist?
Ise sai ekskavaatoriga algust tehtud möödunud aasta suvel. Ramirendist ekskavaator ja objektile. No läks aega ca 15 minutit ja asi sujus täiega.
Polnud vaja mingit õpet kusagilt otsida.
Ise sai ekskavaatoriga algust tehtud möödunud aasta suvel. Ramirendist ekskavaator ja objektile. No läks aega ca 15 minutit ja asi sujus täiega.
Polnud vaja mingit õpet kusagilt otsida.
Ütlen korra veel ja kutsuks hea meelega trasse kaevama need a.la kõik selge lõdvalt 15 minutiga. Panen su 4 m. sügavust trassi kaevama, seintega ja daipohh kui põhja tõmmates lainetab rohkem kui 2cm. ja tekitad kaeviku põhja "merelaineid"
Kopajuht peab oskama kõiki asju, mitte ainult ühest hunnikust teise läga tõstmist.
Oma kopaga on sul selge jah,aga iga masin on erinev.Võõra kopaga on sul ka 15 minutit merelaineid.
Tavaliselt meie brigaadi kopamehed riiklikutel tähtpäevadel paigaldavad tera servaga käekella klaase.
kui enda kunagise kopajuhi karjääri peale mõelda ,siis muidugi võib päevadega kopa liigutamise selgeks saada ,aga endal läks 3 aastat kui enam ei pidanud pead vaevama mis järgmisel objektil ees ootab.vahet polnud ,mõtlema enam ei pidanud,igal tööl oli oma pähekulunud võtted ja nipid,lihtsalt vea end kopasse ja kõik tuli ise.ainuke asi mida selgeks ei saanud 5 aastaga oli küljepealt metsakraavide kaevamine,koledad tulid.(vähe praktikat )
auku kaevata on tõesti lihtne,aga kui sõidate kuskil värskelt ehitatul maanteel siis vaadake kilomeetrite pikkuseid kraave ja nõlve ,neid natuke keerulisem juba teha kui auku kaevata ( näit paide ümbersõit)
olen 100% kindel et 15 tunni mehe peaksid sellisel objektil vastu max 15 min
Sügaval Mullatöödel ? Värdjas ? Kas riivasin kellegi hingekest ? Kujutad ette, et selline asi on täiesti võimalik, praeguse kopajuhi oskused võimaldavad seda täiesti, kuid nii peeneks igapäevaselt ei aja, aega läheb aga on täiesti tehtav.
Ulme tundubki nendele kes 15 minuti või 2 nädalaga on "kopajuhid"
Miks rääkisin 2cm. täpsusest. Kui pinnas on kuiv siis toruarust liiva ei pea tihendajaga tihendama. Mida rohkem liiva/kildu, seda suurem võimalus on toru läbivajumisel.
see +- 2-3 cm jutt reaalne.kas just 4 m sügavusel aga 3 m peal kindlasti,maa peab ainult kuiv olema. ei vaidle aga lihtsalt endal ei õnnestunud kunagi 4m sügavust kaevata, aga see ei tähenda ,et poleks võimalik
To kangid ja pedaalid
Ja kusjuures nii ongi - eelmine aasta kaevasin sellise kopajuhiga - kes oli ühtlasi ka kopa omanik, paar vundamendi süvendit. No pidi ikka ülivähe oma töö eest küsima, +- 30 cm polnud selle mehe jaoks mingi näitaja. Tegelikult küll miinus - seisin nivelliga kõrval ja kui näitasin, et siit on hea siis vana arvas et tõmbab lahtise pinnase kergelt veel ära - paraku koos lahtisega ka 20 cm sügavamal olevat pinnast. Õhtuks oli totaalselt kopp ees ja järgmine päev täitsime seda süvendit mitmekordse killustikukuluga.
ma võin ka kaopajuhte välja õpetada ,teoorjas olen kõva ,aru ei mõista kuidas saab õpetada ,et tõmba näitex 10 cm kraavi sügavamax ,enamus kopajuhte saab aru mida teha ,aga lihtsalt ei suuda masinat valitseda.
või võta asfalt teelt ümargune kivi kopasse ilma et teele jälge jääx,seal ei anna midagi õpetada,töö ja aastad ainult õpetavad. unustage need kursused ,lihtsalt maksate raha ja kõik.
olen kindel et selliseid võtteid mis teevad ühe ja teise töö lihtsamax ,neid seal ei õpetata. tuleb lihtsalt leida masin millel oskaja mees peal,lihtsalt vaatad kuidas ühte ja teist tehakse ja pärast proovid järgi.
Kopamees saab maast kätte liiva, killustiku, freesipuru nii, et maha vääb võibolla 2-3 labidatäit. Enamustel käib seegi ülejõu, kõrvadel valus kuulata seda mõtetut asfaldi kraapimist. Tagasitäide, sileda pinna tegemine käib nii, et labidat liigutama ei pea, et pind siledaks saada. Võta tihendaja ja pane kohe peale.
Juhime tähelepanu, et foorumi kasutamisel tuleb järgida Kasutustingimuse punktis 7 toodud piiranguid Sisu lisamisel. Nende piirangute täpsustamiseks ja neile lisaks on Haldaja kehtestanud Lisatingimused foorumi kasutamiseks järgmiselt:
Foorumis on KEELATUD:
Ostu-, müügi- ja vahetuse kuulutuste edastamine
Otsene reklaam
Teadlikult ebaõige sisu avaldamine
Ropendamine, sõimamine, karjumine ehk läbivate suurte tähtedega kirjutamine
Kirjutamine rängalt eesti keele grammatikareegleid eirates
Teemast mööda rääkimine
Samas teemas erinevate nimede alt postitamine
Võõra inimese pärisnime all esinemine
Sõnumite ja teemade kordamine
Lubatud on teiste foorumi külastajate aitamine soovitades mõnda head firmat või töömeest. Lubatud on teema laiendamine. Liiga usinat ühe ja sama telefoninumbri/meili jagamist erinevates teemades võidakse lugeda reklaamiks ning kontaktandmed/postitused võidakse kustutada ja kasutaja blokeerida.
Teema pealkiri ei tohi olla umbmäärane: "mure", "probleem", "appi". Pealkirja lugedes peab saama aimu, millest antud teemas juttu tuleb. Teemade pealkirjades on keelatud korrata kirjamärke, näiteks: "palju on Calibra kütusekulu???????????".
Teema pealkirjas ei tohi laimata kaubamärki-firmat, näiteks: "petturid ASDF autopoes". Oma konkreetset kogemust mingi firma või kaubamärgi kohta saab väljendada kirjutatud sõnumis.
Küsimused, ettepanekud ja järelpärimised võib postitada "Vaba teema" foorumis asuva teema "Kaebused" alla.
Reeglitele mittevastavaid, mõttetuid ja foorumit risustavaid sõnumeid ja teemasid on administraatoritel õigus kustutada või sulgeda. Pidevalt mõttetu sisuga postitustega foorumit koormavaid kasutajaid on õigus moderaatoritel blokeerida.